Μετά από ένα διπλωματικό μαραθώνιο από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, στην πόλη του Φωτός και στη συνέχεια στην Ισπανία στο συνέδριο του Λαϊκού Κόμματος ο πρωθυπουργός κάνει σήμερα μία σημαντική παρένθεση εστιάζοντας σε κρίσιμα εσωτερικά ζητήματα που αφορούν στον νέο προϋπολογισμό, τις προσλήψεις στο Δημόσιο και το επιτελικό κράτος.

Σημεία – κλειδιά που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών σε μία σημαντική περίοδο μεσούσης τη υγειονομικής κρίσης και ενώ η κυβέρνηση έχει αποκλείσει σε όλους τους τόνους την επιβολή οριζόντιου lockdown που θα ήταν καταστροφικό για την ελληνική οικονομία.

Σε αυτό το πλαίσιο συνεδριάζει σήμερα στις 11.00 υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη το υπουργικό συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης με «βαριά» ατζέντα και κορυφαίους υπουργούς, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τους στόχους τους για το προσεχές διάστημα, καθώς και τα αναβαθμισμένα χαρτοφυλάκιά τους.

Ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δοθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, με τις παροχές και τις φορολογικές ελαφρύνσεις να κινούνται στο πλαίσιο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος των παρεμβάσεων για το 2021 και το 2022 είναι της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ. Από αυτά το 1,1 δισ. αφορούν το 2021, ενώ προβλέπονται και άλλα 2,4 δισ. για το 2022. Είναι χαρακτηριστικό ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2022 προβλέπει ανάπτυξη 6,1% για το 2021 και 4,5% για το 2022. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι αν υπάρξει σημαντική βελτίωση στην πρόβλεψη για την ανάπτυξη της οικονομίας, στο τρέχον έτος, το οικονομικό επιτελείο θα επεξεργαστεί επιπλέον πακέτο στήριξης στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Η ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου

  • Εισήγηση από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη σχετικά με την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το Προσχέδιο Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης 2022
  • Εισήγηση από τους Υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσο σχετικά με το ενοποιημένο Προσχέδιο Δράσης της Κυβέρνησης για το 2022 – Σχέδια δράσης των Υπουργείων
  • Ο  Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης παρουσιάζει τον προγραμματισμό του Ανθρώπινου Δυναμικού για το 2022
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για τα κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη του νομοσχεδίου Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2161/2019 για τον εκσυγχρονισμό των κανόνων προστασίας των καταναλωτών
  • Παρουσίαση από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη του νομοσχεδίου Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού: «Αθλητικός εθελοντισμός, Άθληση για Όλους, Πνευματικός αθλητισμός, Ηλεκτρονικός αθλητισμός, εργασιακός αθλητισμός.
TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.