«Διαπραγματευτήκαμε σκληρά και μέχρι τα άκρα με τους εταίρους μας» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Star» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου και σημείωσε πως η Ελλάδα του σήμερα «πατάει» πιο καλά στα «πόδια» της απ’ ότι στην αρχή της κρίσης και άρα μπορεί πλέον να διαπραγματεύεται σε διαφορετική βάση.

Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας στην Ευρώπη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε:

«Έχουμε μια νέα κυβέρνηση την οποία εξέλεξε ο ελληνικό λαός και έχουμε υποχρέωση να την στηρίξουμε. Προς τα έξω πρέπει να είμαστε ενωμένοι και εύχομαι να τα πάει καλά.

Εμείς θα κρατήσουμε την στάση που θα θέλαμε να κρατάει η αντιπολίτευση. Εμείς δεν είμαστε μίζεροι. Δεν πήραμε συναίνεση αλλά θα δώσουμε.

Μπορεί αύριο ο Γιούνγκερ να δει τον Τσίπρα και να τον αγκαλιάσει και να τον φιλήσει. Αλλά στην διαπραγμάτευση είναι πολύ σκληρός.

Η διαπραγμάτευση ήταν πάντα σκληρή. Μέχρι τα άκρα. Είναι διαφορετικό να διαπραγματεύεσαι με την χώρα στον γκρεμό όπως το 2010- 2011 και άλλο τον Φεβρουάριο του 2015 όπου μιλάμε πλέον για μία χώρα με πλεονάσματα που είναι κοντά σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, που έχει ένα θετικό ρυθμό ανάπτυξης και με τράπεζες ανακεφαλαιοποιημένες και ισχυρές. Από κάθε άποψη, λοιπόν, τα πράγματα πλέον είναι πιο εύκολα.

Το ό,τι δεν κλείσαμε την διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση σημαίνει ακριβώς αυτό. Ότι δηλαδή βάλαμε κόκκινες γραμμές και διαπραγματευτήκαμε σκληρά.

Τώρα δεν γίνονται διαπραγματεύσεις αλλά ένα παιχνίδι εντυπώσεων. Μου αρέσει, πάντως, και την χαίρομαι αυτή την αλλαγή του κλίματος στο εσωτερικό της χώρας. Αυτό όμως είναι μία αλλαγή στη ψυχολογία του κόσμου και όχι αλλαγή στη διαπραγμάτευση».

Σε ότι αφορά την επίσπευση της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας που τελικά οδήγησε στις εκλογές του 2015 τόνισε:

«Τον Νοέμβριο αποφασίσαμε δύο πράγματα. Τέλος Ιανουαρίου η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και ψήφος εμπιστοσύνης νωρίτερα τον Δεκέμβριο. Όταν όμως είδαμε πως οξυνόταν το κλίμα και δεν υπήρχε περιθώριο συνεννόησης θεωρήσαμε πως υπήρχε βλάβη στο δημόσιο συμφέρον καθώς οι δανειστές άρχισαν και μας πίεζαν και ζητούσαν περισσότερα. Επισπεύσαμε λοιπόν τις διαδικασίες γιατί αυτό ήταν το λογικό και το υπεύθυνο. Έπρεπε να εφαρμόσουμε μια τακτική που ήταν βασισμένη στο θεσμικό χρονοδιάγραμμα.

Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις Ευρωεκλογές το πολιτικό σκηνικό άλλαξε. Δεν είναι χαζοί οι άλλοι. Είδαν ότι οι συσχετισμοί στην κοινωνία είχαν αλλάξει».

Για το «κούρεμα» και την αναδιάρθρωση του χρέους είπε:

«Τα δημόσια χρέη δεν εξοφλούνται. Αναχρηματοδοτούνται. Δεν είναι δάνειο σε τράπεζα. Είναι λάθος αυτό που ακούω συνέχεια από τον κ. Βαρουφάκη. Είναι λάθος ολόκληρη η προσέγγιση. Είναι λάθος της κυβέρνησης να απορρίπτει τις δόσεις.

Παράταση του προγράμματος –όπως λέει ο κ. Δραγασάκης- σημαίνει παράταση του μνημονίου. Ακόμα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μιλήσει ούτε με το ΔΝΤ αλλά ούτε και με τους Γερμανούς

Εμείς κάναμε το μεγαλύτερο κούρεμα και αναδιάρθρωση του χρέους Διεθνώς. Καμία σχέση με αυτό που έγινε στην Αργεντινή. Άλλα μεγέθη. Το δικό μας είναι μια τεράστια υπόθεση.

Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ λέει αυτά που λέγαμε εμείς για το χρέος. Αυτό είναι μια στροφή σε αυτά που λέγαμε εμείς. Και χαιρόμαστε. Και θα τους στηρίξουμε».