Την εκτίμησή του ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών υπογράμμισε στην πρώτη άτυπη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας για ακόμα μία φορά ωστόσο ότι ακόμα και να υπάρξει, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα μίας τέτοιας συμφωνίας.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι δεδομένων των πολιτικών συσχετισμών που έχουν διαμορφωθεί και του σταθερού προβαδίσματος του ΣΥΡΙΖΑ οι εταίροι αναμένουν να ανοίξουν τις διαπραγματεύσεις για το χρέος με μία κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Στο ίδιο πλαίσιο, εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία ούτε σχετικά με την προληπτική πιστωτική γραμμή και την «προίκα» των 11,5 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ, επαναλαμβάνοντας την θέση της Κουμουνδούρου για διάθεση του ποσού αυτού για ρυθμίσεις στα κόκκινα δάνεια και ως «μαγιά» για τη δημιουργία μίας Τράπεζας Δημόσιων Επενδύσεων.

Παράλληλα, έκανε λόγο για αφήγηση της κυβέρνησης για έξοδο από το μνημόνιο, η οποία εκπορεύεται από τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει. «Πώς είναι δυνατόν να μιλάει για έξοδο από το μνημόνιο την ώρα που προλειαίνει το έδαφος για νέα μέτρα και προαπαιτούμενα με αιματηρές περικοπές στο ασφαλιστικό, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, λοκ άουτ και νέες μισθολογικές περικοπές στους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο;» διερωτήθηκε ο κ. Σκουρλέτης.

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγόρησε ότι «δεν αντέχει ούτε το μίνιμουμ επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα», στον απόηχο της άρνησης σύγκλησης συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για τον ορισμό της ακριβούς ημερομηνίας των εκλογών με παράλληλη συνεννόηση για έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας με ευρεία πλειοψηφία, «πράγμα που επιβεβαιώνει ότι το Μαξίμου έχει επιλέξει τη στρατηγική της έντασης μέχρι τις εκλογές».

«Την ίδια ώρα που ο κ. Σαμαράς κάνει λόγο για αναγκαία συναίνεση, στην αγωνία του να βρει τους 180 βουλευτές για τον ΠτΔ, πράγμα που θεωρούμε απίθανό, αναιρεί τα λεγόμενά του, αρνούμενος τη μίνιμουμ επικοινωνία». Αναφερόμενος στην εκλογή ΠτΔ ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι μία ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται από τώρα ότι ασχέτως επίτευξης αυτοδυναμίας ή όχι μετεκλογικά θα επιδιώξει ευρεία συναίνεση.

Σε ό,τι αφορά την εθνική συνεννόηση, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ανοιχτό υπό την αυστηρή προϋπόθεση να παραδεχθούν άπαντες ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. «Αν δεν το κάνει, υπονομεύει την διαπραγμάτευση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δεν ήταν ωστόσο ίδια η θέση του για τα εθνικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, για τα οποία ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον κληθεί σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών θα προσέλθει χωρίς αστερίσκους, καθώς εκτίμηση της Κουμουνδούρου είναι ότι «πρέπει να υπάρχει κοινή εθνική γραμμή», πράγμα το οποίο είχε τονίσει και την Τρίτη ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς. Πρόσθεσε ωστόσο με νόημα ότι ελπίζει η κυβέρνηση να μην αξιοποιήσει το ζήτημα της έντασης με την Τουρκία για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, επιχειρώντας να καλύψει μέσω αυτής τα αδιέξοδα της οικονομικής της πολιτικής.

«Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και να μην εμπλέκουμε τα εθνικά θέματα στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση. Δεν προσφέρονται για πολιτική κερδοσκοπία».