Την πεποίθησή της πως προκειμένου να καρποφορήσουν οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού χρειάζεται σταθερότητα, ασφάλεια και σιγουριά, εξέφρασε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη η οποία ταυτοχρόνως παρουσίασε την πολιτική του υπουργείου της τονίζοντας πως ο τουρισμός είναι «εθνική υπόθεση».

«Η συζήτηση στη Βουλή για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση διεξάγεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα. Σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη διεθνή συγκυρία» τόνισε επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να πάει χαμένη η προσπάθεια της χώρας και οι θυσίες του ελληνικού λαού. Όπως είπε μάλιστα η κ. Κεφαλογιάννη η κυβέρνηση χρειάζεται το χρόνο να ολοκληρώσει ένα πλήρες σχέδιο ανάκαμψης της χώρας.

«Όπως ο τουρισμός, έτσι και άλλοι τομείς της οικονομίας αρχίζουν και αποδίδουν αποτελέσματα. Αυτή τη στιγμή, χρειάζεται να κάνουμε ένα ακόμα βήμα μπροστά. Να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο.

Να διεκδικήσουμε τη θέση που μας αξίζει. Οι δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας είναι μεγάλες. Οι προκλήσεις εξίσου σημαντικές» τόνισε προσθέτοντας ότι στην κρίση δοκιμάστηκαν οι δυνάμεις μας «καταφέραμε όμως και σταθήκαμε όρθιοι με ένα τεράστιο κοινωνικό κόστος και τώρα μπορούμε να βγούμε πιο δυνατοί, να βγούμε νικητές».
Τα θετικά αποτελέσματα πολλών πολιτικών πρωτοβουλιών μας αρχίζουν να φαίνονται.

Ο ελληνικός τουρισμός ήταν ο πρώτος που ανέκαμψε. Ήταν και είναι η πρώτη αχτίδα φωτός και αισιοδοξίας. Το 2014 ήταν μια χρονιά-ρεκόρ.

Επιστρέψαμε στην κορυφή. Ο τουρισμός απέδειξε ότι μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.
Αφού η υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στις κυβερνητικές πολιτικές, παρουσίασε την στρατηγική του υπουργείου της ώστε να  επανατοποθετεί η Ελλάδα στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και μάλιστα στις πρώτες θέσεις κατάταξης, να ανακτηθεί η χαμένη αξιοπιστία του ελληνικού τουρισμού, της ελληνικής πολιτείας, απέναντι στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία.

«Η εικόνα της χώρας έχει αποκατασταθεί πλέον στις διεθνείς αγορές. Η άνοδος του 2013 σε αφίξεις και έσοδα συνεχίστηκε και το 2014. Ο στόχος των 20 εκατομμυρίων επισκεπτών μπορεί μέχρι το τέλος του έτους να γίνει πραγματικότητα» είπε η κ. Κεφαλογιάννη.

Έκανε λόγο για «εντυπωσιακούς αριθμούς» αναφέροντας μερικά ενδεικτικά στοιχεία:
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, για το 2014 μέχρι στιγμής έχουμε: Αύξηση των εισπράξεων 13,4%.
Αύξηση της κίνησης κατά 15,6%. Από την Μεγάλη Βρετανία οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 40,2% και οι αφίξεις κατά 33,8%.

Από τη Γαλλία οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 21,3% και οι αφίξεις κατά 15,1%. Από τη Γερμανία οι εισπράξεις αυξήθηκαν 2,9% και οι αφίξεις κατά 1,9%.

Ειδικότερα για την Κίνα στο A’ εξάμηνο του 2014 από το Πεκίνο έχει καταγραφεί αύξηση 71% σε θεωρήσεις διαβατηρίων σε σχέση με το αντίστοιχο του 2013, ενώ από τη Σαγκάη η αύξηση είναι 107%.

Με βάση τα στοιχεία του ΙΚΑ, ο τουρισμός δημιούργησε, το πρώτο επτάμηνο, 120.000 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας σε σχέση με το 2013. Απέδωσε στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης περίπου 650 εκατ. ευρώ ασφαλιστικές εισφορές μέχρι τον Ιούλιο 2014 εμφανίζοντας αύξηση 20%. Το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου 2013 – Ιανουαρίου 2014, περισσότερες από μία στις τρεις νέες θέσεις εργασίας μισθωτών που δημιουργήθηκαν στη χώρα – 66.512 επί συνόλου 146.170 – ήταν στους κλάδους των ξενοδοχείων και της εστίασης.

Όπως πρόσθεσε η κ. Κεφαλογιάννη, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, η αύξηση των καταθέσεων κατά 1 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, αποδίδεται στην ενίσχυση των εσόδων από τον τουρισμό, καθώς οι εκτιμήσεις από τις τράπεζες συνηγορούν ότι η αύξηση προήλθε κυρίως από τη νησιωτική χώρα, που ωφελήθηκε από την εισροή εκατομμυρίων τουριστών.

«Στον τουρισμό πετύχαμε γιατί υλοποιήσαμε ένα συγκροτημένο εθνικό σχέδιο δράσης. Γιατί κινηθήκαμε συλλογικά και στοχευμένα. Με σχέδιο, όραμα και κυρίως σεβασμό στους Έλληνες και τις Ελληνίδες που μαστίζονται από την κρίση» σημείωσε η υπουργός Τουρισμού. Η κ. Κεφαλογιάννη αφού είπε πως ο Τουρισμός είναι εθνική υπόθεση χαρακτήρισε «ιδιαίτερα λυπηρή» τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζητάει την κατάργηση του ΣΕΤΕ ως ισότιμου κοινωνικού εταίρου, σημειώνοντας πως αποδεικνύει με αυτόν το τρόπο την προσκόλληση της στο παρελθόν, την εμμονή της σε χρεοκοπημένα μοντέλα που τίποτα τόσο καιρό δεν προσέφεραν στον ελληνικό τουρισμό. Καταλήγοντας κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν ως εθνική υπόθεση τον Τουρισμό προστατεύοντάς τον και όχι γκρεμίζοντας ότι έχει χτιστεί προς όφελος της χώρας.