Στη σημερινή σύνοδο κορυφής για το κλίμα, που συγκάλεσε ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Υπουργική Εβδομάδα της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, θα συνεχίσει τις επαφές του με επικεφαλής ξένων αντιπροσωπειών και θα λάβει μέρος σε πολυμερείς συναντήσεις και εκδηλώσεις.

Ο κ. Βενιζέλος θα συμμετάσχει στην Υπουργική Διαβούλευση για την Ανθρωπιστική και Αναπτυξιακή Κατάσταση στη Συρία και τις γειτονικές χώρες, η οποία συνδιοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιορδανία. Ακολούθως, θα παρακαθίσει σε γεύμα υψηλού επιπέδου, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής για το κλίμα. Στη συνέχεια θα συμμετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το βράδυ θα παρευρεθεί στη δεξίωση που παραθέτει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του, Μισέλ, στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών στη ΓΣ του ΟΗΕ.

Σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας), ο κ. Βενιζέλος απηύθυνε χαιρετισμό σε εκδήλωση της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee), που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, με θέμα τον αντισημιτισμό. «Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι και φέτος εδώ μαζί σας για να επαναβεβαιώσουμε και να υπογραμμίσουμε τη μεγάλη σημασία της φιλίας μας. Της φιλίας μεταξύ του ελληνικού και του εβραϊκού λαού. Της φιλίας ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ελλάδα. Και της φιλίας μεταξύ των διασπορών των δυο αρχαίων μας λαών» υπογράμμισε στην αρχή του χαιρετισμού του, σημειώνοντας: «Βρίσκομαι εδώ, επίσης, για να επαναλάβω τη δέσμευσή μας στον αγώνα κατά της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και, ιδίως, του αντισημιτισμού. Πέρυσι, σας διαβεβαιώσαμε ότι θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές, οι οποίες δεν έχουν καμιά θέση στην ελληνική κοινωνία».

Ο κ. Βενιζέλος έκανε αναφορά στην πολιτική της κυβέρνησης και στη θέση του ελληνικού λαού για τον αντισημιτισμό, επισημαίνοντας: «Στις αρχές αυτού του μήνα, η Βουλή των Ελλήνων αναθεώρησε την αντιρατσιστική νομοθεσία. Και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας αναφέρω ότι αυτός ο νέος νόμος περιλαμβάνει πιο διευρυμένα κριτήρια και αυστηρότερες ποινές για όσους επιδοκιμάζουν, υποτιμούν ή αρνούνται το Ολοκαύτωμα. Κατά τον τελευταίο χρόνο, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής που, μεταξύ άλλων, έχει επανειλημμένως εκφράσει φιλοναζιστικά αισθήματα, έχει τεθεί υπό κράτηση και βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Επίσης, τόνισε: «Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, το ελληνικό κράτος διορθώνει αδικίες του παρελθόντος. Αναφέρομαι, παραδείγματος χάριν, στη νομοθεσία που υιοθετήσαμε πριν τρία χρόνια, το 2011, η οποία προβλέπει τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας σε Εβραίους συμπατριώτες μας, οι οποίοι είχαν ξεριζωθεί από την πατρίδα μας κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής και είναι τώρα Ισραηλινοί πολίτες».

«Όπως γνωρίζετε, η χρονιά αυτή υπήρξε μία χρονιά μεγάλης αναταραχής στην Ανατολική Μεσόγειο, την κοινή γειτονιά της Ελλάδας και του Ισραήλ. Σε αυτή την ταραγμένη περίοδο, η Ελλάδα εξέρχεται της κρίσης και παραμένει πυλώνας σταθερότητας και αξιόπιστος δυτικός σύμμαχος στην περιοχή. Και σας διαβεβαιώνω ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων με τη φίλη χώρα, το Ισραήλ, διαδικασία που προχωράει σταθερά τα τελευταία χρόνια. Έχουμε προχωρήσει στη σύναψη πολλών συμφωνιών, πραγματοποιήσαμε, τον περασμένο Οκτώβριο τη συνάντηση G2G στο Ισραήλ και είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας μας» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης.

Καταλήγοντας, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας Ελλάδας- Ισραήλ, τονίζοντας: «Η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι φίλοι και εταίροι, σε μία περιοχή όπου παρόμοιες σχέσεις σπανίζουν και, άρα, έχουν ζωτική σημασία. Και χαίρομαι γιατί αυτή η σχέση αντικατοπτρίζεται και στις σχέσεις μεταξύ της ελληνικής και της εβραϊκής διασποράς».

Νωρίτερα χθες, ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με στελέχη των σημαντικότερων αμερικανο- εβραϊκών οργανώσεων, στο Γραφείο Τύπου- ΕΟΤ, στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ του ελληνικού και του εβραϊκού λαού, καθώς και τη σημασία της συνέχισης της συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής και της εβραϊκής διασποράς. Ακολούθως, μίλησε για τον νέο αντιρατσιστικό νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα από το ελληνικό Κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει πλέον «ισχυρότατο νομοθετικό πλαίσιο» για την καταπολέμηση ρατσιστικών και ξενοφοβικών συμπεριφορών. Στη συνέχεια, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δυνατότητα επανάκτησης της ελληνικής ιθαγένειας από Έλληνες Εβραίους, οι οποίοι ζουν, πλέον, στο Ισραήλ. Τέλος, παρουσίασε τις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο από την οικονομική κρίση και ανέλυσε τις θέσεις της στα βασικά ζητήματα της ευρύτερης περιοχής, αναφερόμενος χωριστά στις προοπτικές των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ.

Αύριο, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης θα παραστεί στην επίσημη έναρξη των εργασιών της 69ης Συνέλευσης του ΟΗΕ και θα συνεχίσει διμερείς επαφές, καθώς και συμμετοχές σε πολυμερείς συναντήσεις. Επίσης, θα παρακαθίσει στο γεύμα που παραθέτει ο γγ των Ηνωμένων Εθνών προς τιμήν των επικεφαλής των αντιπροσωπειών και στη συνέχεια θα λάβει μέρος στη συζήτηση, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με θέμα τους ξένους τρομοκράτες μαχητές σε συγκρούσεις, στην οποία θα προεδρεύσει ο Μπαράκ Ομπάμα, επειδή οι ΗΠΑ προεδρεύουν του ΣΑ για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος θα παρακαθίσει στο δείπνο εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Παράλληλα με το πρόγραμμα του κ. Βενιζέλου, πραγματοποιεί επαφές ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα και σε διάφορες πολυμερείς συναντήσεις και ειδικές συνόδους, στο πλαίσιο της ΓΣ του ΟΗΕ.