Η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το Κυπριακό αναμένεται να βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που συγκάλεσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τη στιγμή που η Άγκυρα δεν έχει ανταποκριθεί ακόμη στο αίτημα της Αθήνας για τη διεξαγωγή του επόμενου ραντεβού στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, παρότι έχουν προταθεί ημερομηνίες από την ελληνική πλευρά.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη ερωτηθείσα πως εξηγεί την απουσία ανταπόκρισης και τις καθυστερήσεις στις οποίες επενδύει ο Ερντογάν απάντησε: «Δεν το αποδίδω κάπου. Όπως σας έχω πει, έχουμε προτείνει ημερομηνίες στην τουρκική πλευρά και αναμένουμε την απάντηση. Όταν υπάρξει, προφανώς, θα ανακοινωθεί, κατά το σύνηθες στα διπλωματικά πρακτικά, από τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών». Είναι σαφές, ότι η ελληνική πλευρά τηρεί στάση αναμονής, χωρίς να ρίχνει «λάδι στη φωτιά», επενδύοντας στην αποκλιμάκωση, προκειμένου να δοθεί και πάλι το «πράσινο φως» από την Τουρκία για την επανέναρξη του διαλόγου.

Πάντως, ενδιαφέρουσα ήταν η χθεσινή παρέμβαση του Αμερικανού Πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος τόνισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών να μπουν σε τροχιά πάλι οι διερευνητικές επαφές. Ξεκαθάρισε δε, ότι τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο της Άγκυρας να απαντήσει στην ελληνική πρόταση για τον νέο γύρο στην Αθήνα. «Προτιμούμε την τρέχουσα κατάσταση από αυτό που ζήσαμε τον Αύγουστο», συμπλήρωσε.

Ο αμερικανικός παράγοντας και οι εξοπλισμοί

Παράλληλα, ο Τζέφρi Πάιατ ανέδειξε τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, σε επίπεδο ασκήσεων αλλά και εξοπλισμών. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο απόκτησης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τη χώρα μας, απάντησε πως όταν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει αυτή την επένδυση, η αμερικανική κυβέρνηση έχει αναφέρει ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι τα F-35 είναι ένα πολύπλοκο σύστημα και επικαλούμενος την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin έκανε λόγο για μια πολυετή διαδικασία – περίπου 5 χρόνια από τη σύμβαση στην ανάπτυξή τους.

Μήνυμα Στόλτενμπεργκ για ελληνοτουρκικές σχέσεις

Το ΝΑΤΟ οφείλει να κάνει τα πάντα, ώστε να αποφύγει μια κλιμάκωση που θα μας επιστρέψει στη δεκαετία του ‘90, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Μάλιστα ο κ. Στόλτενμπεργκ που είχε προσκληθεί στο Κολλέγιο της Ευρώπης, κατόπιν πρόσκλησης της πρυτάνεως Φεντερίκα Μογκερίνι, αναφέρθηκε ειδικά στο σκηνικό έντασης του τελευταίου χρόνου στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Πρέπει να αποφύγουμε επιστροφή στη δεκαετία του ‘90. Το ‘90 παρόμοια ένταση κατέληξε σε απώλειες και πτώσεις αεροσκαφών. Και αυτό ήταν πολύ σοβαρό» σημείωσε, αναφερόμενος στα γεγονότα των Ιμίων και συμπλήρωσε: «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο να ξανασυμβεί. Και γι’ αυτό δημιουργήσαμε τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης, όπου στρατιωτικοί ειδικοί από την Ελλάδα και την Τουρκία συναντώνται, ακύρωσαν κάποιες ασκήσεις και συμφώνησαν σε βασικές διαδικασίες επικοινωνίας, ώστε να προσπαθήσουν να αποτρέψουν κάτι τέτοιο».