Στην ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού που κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία πρωτόγνωρη κατάσταση για την Αττική λόγω της κακοκαιρίας «Μήδεια» που σφυροκόπησε πολλές περιοχές και των προβλημάτων που προκάλεσε αναμένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στην γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα που συνεδριάζει σήμερα στις 10.00 μέσω τηλεδιάσκεψης.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Παράλληλα, θα απαντήσει στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης που διαφώνησε με τη διακοπή κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, επισημαίνοντας πως πρώτιστο καθήκον της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της υγείας των πολιτικών.

Ένα δεύτερο κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί την κυβέρνηση είναι η πορεία του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού, δεδομένου ότι ανακοινώθηκε το πρόγραμμα προτεραιοποίησης του ευάλωτου πληθυσμού, ενώ στόχος του Μαξίμου είναι να επισπευσθεί – κατά το δυνατόν – η διαδικασία, για να δημιουργηθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας. Άλλωστε, τα πλήγματα που δέχεται η οικονομία από τα συνεχή lockdown είναι συνεχή, με τον πρωθυπουργό να θέτει ως χρονικό ορόσημο το Πάσχα, για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Η «σπαζοκεφαλιά» του οικονομικού επιτελείου

Με κάθε τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να σταθεί δίπλα στους πληττόμενους πολίτες, που είναι πολλοί, πράγμα που σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο αναπροσαρμόζει διαρκώς τον προϋπολογισμό, καθώς γίνεται αναγκαστική «αφαίμαξη» στα κρατικά ταμεία.

Το υπουργείο Οικονομικών κάνει αγώνα δρόμου για να βρει τα οικονομικά αντίβαρα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος τον Ιανουάριο φέτος ο Προϋπολογισμός κατέγραψε πρωτογενές έλλειμμα 1,6 δισ. ευρώ έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 83 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την μείωση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού στα 3 δισ. ευρώ από 3,7 δισ. ευρώ πέρυσι, ενώ οι δαπάνες διαμορφώθηκαν σε 4,3 δισ. ευρώ από 4,6 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2020.

Ανάγκη για συσπείρωση

Απευθυνόμενος στην γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα ο πρωθυπουργός θα καλέσει τα μέλη της να συνεχίσουν να είναι ενεργά στις παρεμβάσεις τους, να μεταφέρουν τα προβλήματα των περιφερειών τους και να διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας τόσο με το Μαξίμου και την επιτελική ομάδα, όσο και με τους υπουργούς.

Η χώρα βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή, δεδομένου ότι το «τέρας» της πανδημίας αφήνει τα σημάδια του αλλά επιχειρείται η κατάσταση να γίνει διαχειρίσιμη και να αντιστραφεί το κλίμα. Άλλωστε, το στενό επιτελείο του πρωθυπουργού γνωρίζει καλά ότι η κοινωνία «βράζει» και είναι αναγκαίο η κυβέρνηση να σταθεί στο πλευρό των πολιτών ουσιαστικά, δίνοντας λύσεις στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί ένα χρόνο μετά την έλευση της πανδημίας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει προσεχώς τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα, στέλνοντας το μήνυμα ότι αφουγκράζεται τις ανάγκες των πολιτών και στέκεται έμπρακτα κοντά τους.