Περίπου 300.000 θα είναι οι απόδημοι οι οποίοι θα πληρούν τα κριτήρια για ένταξή τους στην πλατφόρμα που θα τους γίνει το δικαίωμα να ψηφίζουν στις εκλογές, όπως εκτίμησε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, αν και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ δύσκολες οι εκτιμήσεις, διότι δεν γνωρίζουμε πόσοι πληρούν το κριτήριο της διετίας (σ.σ. παρουσίας τους στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια), αυτό θα φανεί από την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας»

Το μέλος της κυβέρνησης επεσήμανε μιλώντας στον ραδιοσταθμό Θέμα 104,6 ότι αυτές τις ημέρες ετοιμάζεται η σχετική υποδομή ώστε να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής.

Όπως διευκρινίζει, θα ψηφίζουν «όσοι απόδημοι έχουν δικαίωμα ψήφου, δηλαδή όσο είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι Έλληνες πολίτες και έχουν νόμιμο δικαίωμα ψήφου. Κανείς δεν μπορεί να τους αφαιρέσει το δικαίωμα βέβαια εάν το επιθυμούν, να έρθουν κανονικά στην Ελλάδα να ψηφίσουν. Εκείνο που συζητείται τώρα είναι αν θα τους διευκολύνουμε να μην πάρουν το αεροπλάνο»

Σημείωσε δε, ότι η νομική προϋπόθεση που έχει τεθεί είναι ότι θα καλούνται να αποδείξουν διετή μόνιμη παραμονή στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια. «Δημιουργείται μια βάση, θα μας δηλώνει καταρχήν ο απόδημος Έλληνας ότι θα θέλει να ψηφίσει και επιθυμεί να ψηφίσει στον τόπο κατοικίας του, μπορεί να προσκομίσει δικαιολογητικά, θα υπάρχει μηχανισμός και ηλεκτρονικής ανάκτησης όπου αυτό είναι εφικτό, για να αποδεικνύει την διετή κατοικία» τόνισε.