Στη συζήτηση για τη «Συνολική στρατηγική της ΕΕ για τον εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19» της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος. Όπως τόνισε -μεταξύ άλλων- τα εμβόλια κατά του κορονοϊού «δεν υποκαθιστούν την κατεπείγουσα ανάγκη ενός θωρακισμένου δημόσιου συστήματος υγείας».

Συγκεκριμένα στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:

«Η καθυστέρηση στην εξασφάλιση των απαιτούμενων δόσεων αποτελεί συνέπεια των ανταγωνισμών όπου εμπλέκονται φαρμακευτικές εταιρείες και καπιταλιστικά κράτη.

Η άρνηση της Κομισιόν να δημοσιοποιήσει τις συμβάσεις προστατεύει τα επιχειρηματικά συμφέροντα σε βάρος των λαών αφήνοντάς τους στο σκοτάδι, ενώ η απαγόρευση διαπραγμάτευσης των κρατών-μελών αφαιρεί τη δυνατότητα να καλύψουν τις εμβολιαστικές ανάγκες.

Όλα τα εμβόλια που πιστοποιούνται ως ασφαλή και αποτελεσματικά πρέπει να αξιοποιηθούν από τον λαό για την προστασία της υγείας και της ζωής του.

Αποκαλύπτεται καθημερινά ότι χρειάζεται άμεση στελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας, με μόνιμο προσωπικό, υποδομές, αναπτυγμένη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, κινητές μονάδες εμβολιασμών για ηλικιωμένους, πράγματα που θεωρούνται από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις, ανάμεσά τους και της ΝΔ, “κόστος” και απορρίπτονται.

Γι’ αυτό τα εμβόλια δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την κατεπείγουσα ανάγκη θωρακισμένου δημόσιου συστήματος Υγείας. Τα περί εξαγοράς της πατέντας το μόνο που κάνουν είναι να ταΐζουν την κερδοφορία των ομίλων, απλά με άλλον τρόπο.

Οι λαοί με την πάλη τους να απαιτήσουν θωρακισμένο δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, να διαμορφώσουν τους όρους έτσι ώστε η υγεία, το φάρμακο, να μην είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό αγαθό».