«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι και δεν λέμε όλοι τα ίδια πράγματα. Δεν υπάρχει μία δήθεν επιτυχημένη κυβέρνηση και μία ανεύθυνη αντιπολίτευση» επισήμανε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά από το βήμα της βουλής στο ξεκίνημα της πρωτολογίας της και πρόσθεσε:

«Στο ΚΙΝΑΛ εκπέμπουμε από τη συχνότητα της υπευθυνότητας και ρίχνουμε φως στα λάθη, την αδιαφάνεια και τα ρουσφέτια σας. Κάθε τηλεοπτικής σας εμφάνιση ακολουθεί ανοργανωσιά και η ανευθυνότητα. Η πολυδιαφημισμένη αριστεία καταλήγει σε ξήλωμα για το ΑΣΕΠ και επαναφορά της γαλάζιας συνέντευξης. Κάθε μέρα που περνάει και ο ελληνικός λαός σφίγγει τα δόντια από την ανασφάλεια και το θυμό».

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατέθεσε μια σειρά προτάσεων για τη διαχείριση της πανδημίας και την υγειονομική κρίση, σημειώνοντας ότι εκτίθεται όποιος δεν έχει σχέδιο. Παράλληλα, πρόσθεσε: «Σε λίγο καιρό θα χρειάζεστε κιάλια και να δείτε το πολυπόθητο αυτό κέντρο για εσάς. Εμείς στο ΚΙΝΑΛ δεν επενδύουμε πολιτικά στην καταστροφή και στα ερείπια. Είμαστε μία δύναμη πολιτικής ευθύνης. Για να είμαστε χρήσιμοι, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Καμία συγκάλυψη, όλα στο φως».

Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό σημείωσε: «Η αυτοκριτική και η αναγνώριση των λαθών σημαίνει γενναιότητα. Αυτό δείχνει σύνεση και απόφαση, ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Δεν αξιοποιήσατε στο ελάχιστο τις παρεμβάσεις μας. Κάνετε λάθος, δυστυχώς θα το καταλάβετε αργά. Οι πολίτες έχουν γνώση και μνήμη. Έχουμε 2 προκλήσεις μπροστά μας: α) ασφαλές άνοιγμα β) έγκαιρος εμβολιασμός του πληθυσμού με όρους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας».

Για την επόμενη μέρα

«Υπάρχει πάντα η απειλή του τρίτου κύματος και μπορούμε να την προλάβουμε και να την περιορίσουμε δραστικά. Αλλά πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο, όχι μόνο φρένο, γκάζι και στροφή. Επιμένουμε στο σταδιακό άνοιγμα με γενναία μέτρα για να στηριχθούν το λιανεμπόριο και όσοι έχουν πληγεί από την κρίση» είπε.

Και κατέληξε: «Μπορούν να ανοίξουν πρώτα οι περιοχές με χαμηλό ιικό φορτίο και με διενέργεια τεστ. Οι επιλογές σας στον εορτασμό των Φώτων και με το άνοιγμα των σχολείων δείχνουν ότι συνεχίζεται την ίδια λογική. Απαιτείται στήριξη στο ΕΣΥ. Άμεσα θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις και να μονιμοποιηθεί το επικουρικό προσωπικό».