Στον αρνητικό αντίκτυπο των γιορτών στοχεύει η αύξηση των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση, με τη συμμόρφωση των πολιτών να παρουσιάζει εμφανή σημάδια κόπωσης -δύο μήνες μετά την επιβολή του lockdown-, τα οποία αποτυπώνονται στην αδυναμία αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων.

Της Γιωργίας Αθ. Σκιτζή

H επιδημιολογική παρατήρηση είναι συνεχής από τους ειδικούς και την κυβέρνηση και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για την λειτουργία της αγοράς ή την παράταση του lockdown, με βάσει και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.

Κυβερνητικά στελέχη κάνουν εκ νέου έκκληση σε όλους τους πολίτες για επίδειξη ατομικής ευθύνης σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων προστασίας και αναχαίτισης της διασποράς του κορονοϊού, ενώ σε ό,τι αφορά την στάση της εκκλησίας για τη θεία λειτουργία με πιστούς τα Θεοφάνια, παρά τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης, επισημαίνουν ότι η πολιτεία δεν έχει στόχο τις συγκρούσεις, αλλά έχει την ευθύνη προστασίας της δημόσιας υγείας και βάσει αυτής λαμβάνονται οι αποφάσεις της.

Εν αναμονή νέας έξαρσης

Την ίδια ώρα «σαρώνει» στην Αττική ο κορονοϊός με 363 νέα κρούσματα να ανακοινώνονται χθες από τον ΕΟΔΥ σε σύνολο των 816 κρουσμάτων. Αντίθετα στη Θεσσαλονίκη τα κρούσματα παραμένουν σε διψήφιο αριθμό.  399 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ μόνο χθες ανακοινώθηκαν 48 νέοι θάνατοι.

Πολλές περιοχές που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» τείνουν να κοκκινίσουν, ενώ εντείνονται οι φόβοι για νέα τοπικά lockdown, λόγω της απότομης αύξησης των κρουσμάτων ή και του εξαιρετικά αργού ρυθμού υποχώρησής.

Με βάση τα δεδομένα αυτά κυβερνητικά στελέχη εισηγούνται διατήρηση των αυστηρών μέτρων και εξηγούν σε όσους αντιδρούν, ότι η διατήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από νομό σε νομό έχει ως στόχο το «μπλόκο» στη μετακίνηση του επιβαρυμένου ιικού φορτίου σε περιοχές που είναι πιο «καθαρές». Και επειδή στην περιφέρεια διαμένουν πολλά άτομα μεγάλης ηλικίας και η υποδομή των νοσοκομείων έχει πεπερασμένη δυναμική.

Κραυγή αγωνίας από την αγορά

Οι εκπρόσωποι του λιανεμπορίου, προσπαθούν να παραδώσουν στους πελάτες τους, τα προϊόντα που παρήγγειλαν μέσω click away και λόγω του σκληρού lockdown ακυρώθηκαν τα προγραμματισμένα ραντεβού.

Οι έμποροι ζητούν να ανοίξουν με οποιονδήποτε τρόπο το συντομότερο, διαμηνύοντας ότι τα συνεχή «άνοιξε- κλείσε» δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην αγορά, με την απειλή επικείμενων λουκέτων να αυξάνει.

Μία πρώτη συζήτηση στην κυβέρνηση, θέλει το άνοιγμα των καταστημάτων την προσεχή Δευτέρα μαζί με τα σχολεία, ωστόσο ο σχεδιασμός αυτός βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον αέρα, λόγω της αυξημένης κινητικότητας των τελευταίων ημερών και της ανησυχίας για πιθανή «εκτόξευση» κρουσμάτων, ιδίως στην Αττική.

Το θετικό πάντως είναι, ότι το Υπουργείο Οικονομικών αντιλαμβανόμενο τη δυσμένεια στην οποία έχουν πέσει οι έμποροι, ετοιμάζεται να δώσει νέα παράταση για τις επιταγές που λήγουν τον Ιανουάριο, ενώ για συγκεκριμένους κλάδους που έχουν πληγεί ιδιαίτερα, όπως η εστίαση, προβλέπονται ειδικά προγράμματα και μέτρα ενίσχυσης, τα οποία μελετώνται και θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα.