Με έναν περίπατο μέχρι το Ζάππειο και τους Στύλους του Ολυμπίου Διός έκλεισε χθες την ημέρα του ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μετά από ένα Σαββατοκύριακο συνεχών συσκέψεων με τους στενούς του συνεργάτες, προκειμένου να λυθεί το δύσκολο «σταυρόλεξο» του ανασχηματισμού.

Το κλειδί στον κυβερνητικό ανασχηματισμό είναι η θέση του υπουργού Οικονομικών και όλα τα σενάρια συγκλίνουν στην αποχώρηση του Γιάννη Στουρνάρα από την οδό Νίκης και την παράδοση των ηνίων σε άλλο πρόσωπο. Τα ονόματα που ακούγονται για την «καυτή» καρέκλα του υπουργού Οικονομικών είναι αρκετά όμως ακόμα και λίγες ώρες πριν τις επίσημες ανακοινώσεις δεν επιβεβαιώνεται κανένα.

Ο καθηγητής Οικονομικών Νίκος Οικονομίδης είναι ένας από τους βασικούς υποψήφιους για την θέση του υπουργού Οικονομικών στον ανασχηματισμό, καθώς το όνομά του ακούγεται έντονα από το απόγευμα του Σαββάτου.

Από τα υπουργεία τους μετακινούνται, επίσης, ή και μένουν εκτός κυβέρνησης οι κ.κ. Κωστής Χατζηδάκης από το Ανάπτυξης και Άδωνις Γεωργιάδης από το Υγείας, αλλά και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Ερωτηματικά υπάρχουν και για το μέλλον των Πάνου Παναγιωτόπουλου στο υπουργείο Πολιτισμού, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου στο υπουργείο Παιδείας, Γιάννη Μιχελάκη στο υπουργείο Εσωτερικών και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Αμετακίνητοι παραμένουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σίμος Κεδίκογλου, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο υπουργείο Υποδομών, η Όλγα Κεφαλογιάννη στο Τουρισμού, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος στο υπουργείο Εξωτερικών.

Θέση στο κυβερνητικό σχήμα παίρνει όπως όλα δείχνουν και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος πιθανότατα θα αναλάβει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από το οποίο απομακρύνεται ο Αθανάσιος Τσαυτάρης, ενώ πιθανή είναι η είσοδος του Πάρι Κουκουλόπουλου και του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

Τέλος, κοντά στο υπουργικό συμβούλιο φέρονται να είναι ακόμη η Άννα Ασημακοπούλου, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και ο Γιώργος Κουμουτσάκος.