Επίθεση κατά της κυβέρνησης Σαμαρά εξαπέλυσε την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, θέτοντας και πάλι θέμα πολιτικής νομιμοποίησής της μετά το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης. «Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει την ηθική, πολιτική και συνταγματική νομιμοποίηση να νομοθετεί, δεν μπορεί μια κυβέρνηση να μπαίνει σε μια δήθεν διαπραγμάτευση για το χρέος», τόνισε, μεταξύ άλλων, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ.

«Την Κυριακή ο ελληνικός λαός δεν έδωσε εντολή όπως είχε ζητήσει ο Σαμαράς για να συνεχίσει με ανασχηματισμένη κυβέρνηση αλλά αυτό που του είπε είναι να σταματήσει την καταστροφή της χώρας», τόνισε ακόμη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να προσθέσει ότι ο πρωθυπουργός κερδίζει χρόνο για να μην καταρρεύσει η κυβέρνηση.

Στην ομιλία του, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε προσκλητήριο στο ΣΕΒ για μια νέα κοινωνική συμφωνία που θα αφορά την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Παράλληλα, περιέγραψε τις βασικές αρχές του πολιτικού σχεδίου για την οικονομία, με στόχο «όλοι μαζί να επιστρέψουμε τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης». ‘Όπως ανέφερε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, οι άμεσες αποφάσεις του για τον τερματισμό της αβεβαιότητας είναι:
– Τέλος στην ελεύθερη πτώση των μισθών και των συντάξεων
– Επαναφορά του κατώτατου μισθού για όλους τους εργαζόμενους από τα 586 στα 751 ευρώ.
– Αναδιανομή του εισοδήματος προς τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.
– Ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
– Η μη συναίνεση εκ μέρους του ΣΕΒ στην απελευθέρωση των απολύσεων και την περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού.