Η μη κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο για λογαριασμό της περιφέρειας Αττικής από τον Γιώργο Πατούλη αποτέλεσε την αφορμή για να ξεσπάσει έντονη διαμάχη εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου. Αιτία, ωστόσο, ήταν ένα ψήφισμα της διοίκησης που αφορά τη βία, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «συμμαχίες» του περιφερειάρχη με την ακροδεξιά.

Τη γενικότερη διαφωνία των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων προς τη διοίκηση Πατούλη προκάλεσε ψήφισμά της, το οποίο υπερψηφίστηκε από την παράταξη του περιφερειάρχη (με δύο διαφοροποιήσεις συμβούλων της), τον Θάνο Τζήμερο και τους εκλεγμένους της Χρυσής Αυγής.

«Ξεκαθαρίζουμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής δε διχάζεται, ούτε είναι κομματικό όργανο. Προχωράμε μπροστά για το καλό του Πολίτη. Για μας, το Πολυτεχνείο είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια κατάθεση στεφάνου. Το Πολυτεχνείο και όσα συμβολίζει, ως κορυφαία στιγμή του αντιδικτατορικού αγώνα, πρέπει να ενώνει και όχι να διχάζει τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, που πιστεύει στις αρχές και τα ιδανικά της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας», τονίζεται σε ανακοίνωση-απάντηση της περιφέρειας Αττικής προς την Ρένα Δούρου.

«Τα ιδανικά της γενιάς του Πολυτεχνείου δεν προδίδονται από τη ματαίωση μιας πορείας ή από τη μη κατάθεση στεφάνου για υγειονομικούς κι όχι ιδεολογικούς λόγους. Προδίδονται από ανεύθυνες και ανθρωποκτόνες επιλογές, που περιφρονούν την αξία της ανθρώπινης ζωής, που  βάζουν το κομματικό συμφέρον, πάνω από την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας. Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά ότι απαιτείται από όλους λογική και υπευθυνότητα. Σεβασμός στους νόμους του Κράτους. Αλλά πάνω από όλα, απαιτείται σεβασμός σε αυτούς που δίνουν καθημερινά και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες  τη μάχη,  για να “κερδίσουμε τον πόλεμο”  με τον κορωνοϊό και να σωθούν ανθρώπινες ζωές», προστίθεται σχετικά -μεταξύ άλλων.

Δούρου: Ψηφίσματα-γραμμάτια της ακροδεξιάς στροφής της διοίκησης

Η κ. Δούρου, επικεφαλής της Δύναμης Ζωής έκανε λόγο για «ψηφίσματα -γραμμάτια της ακροδεξιάς στροφής της Διοίκησης», που πλήττουν και τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου, αφαιρώντας του «ζωτικό χώρο για τη συζήτηση κρίσιμων θεμάτων από τη δημόσια υγεία ως την προστασία του περιβάλλοντος και τις υποδομές».

Αναφερόμενη στη μη συμμετοχή της διοίκησης της περιφέρειας στην επέτειο του Πολυτεχνείου, κατήγγειλε το γεγονός ότι «ο περιφερειάρχης, με δικαιολογία την πανδημία δεν κατέθεσε καν στεφάνι». Επίσης, μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «σε αντίθεση με ό,τι γινόταν όταν ήταν Διοίκηση η Δύναμη Ζωής, φέτος η Περιφέρεια Αττικής ήταν παντελώς απούσα από την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και η πανδημία ήταν απλά το πρόσχημα», αναφέρεται

«Αυτή η απαξίωση της λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι το σύμπτωμα της ίδιας λογικής που διαπερνά τα προς συζήτηση ψηφίσματα». Λογική καταστροφική για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και την τοπική δημοκρατία», εξήγησε η Ρένα Δούρου, θέτοντας -όπως αναφέρεται- το ρητορικό ερώτημα: «Πώς συμβιβάζεται αυτή η λογική με τη θέση του κ. Περιφερειάρχη ως αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών;».

Σγουρός: Έχει συνειδητά επιλέξει να συνδιοικεί με τους Χρυσαυγίτες

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αυτοδιοίκησης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «συνεχιζόμενη πολιτική υποκρισία και τον φαρισαϊσμό της διοίκησης Πατούλη, ο οποίος έχει συνειδητά επιλέξει να συνδιοικεί με τους Χρυσαυγίτες (“πρώην” και νυν) και τον κ. Τζήμερο, πορευόμενος σε ολισθηρούς δρόμους και προκαλώντας τους δημοκρατικούς πολίτες -κυρίως, εκείνους που τον επέλεξαν και τον στήριξαν ως υποψήφιο Περιφερειάρχη και τώρα ντρέπονται για την πορεία του. Η Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής απείχε από τη διαδικασία».

Μάλιστα, επισημαίνει ότι, «το πιο ανατριχιαστικό όλων όμως -που δεν πτόησε καθόλου τον κ. Πατούλη- είναι η αποκαλυπτική και προκλητική δήλωση του “ανεξάρτητου” Χρυσαυγίτη Ανδρεάκου στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ότι “δεν έχει τελεσιδικήσει η καταδίκη της Χρυσής Αυγής”, άρα… η εγκληματική οργάνωση μπορεί και να συνεχίσει τη δράση της…

Ο κ. Πατούλης, με τη στάση του, το κατάφερε και αυτό: να αναθαρρήσουν και να αποθρασυνθούν οι Χρυσαυγίτες! Η μεγάλη ανατριχίλα!».

Πρωτούλης: Εναγκαλισμός με το μόρφωμα του Τζήμερου και τα ορφανά -πλέον- της Χρυσής Αυγής

Από την πλευρά της η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλει την Περιφερειακή διοίκηση για «ακροδεξιό παροξυσμό και εναγκαλισμό με το μόρφωμα του Τζήμερου και τα ορφανά -πλέον- της Χρυσής Αυγής». Στην ανακοίνωσή της, που σηνοδεύεται με βίντεο του Γιάννη Πρωτούλη, τονίζεται ότι «ο λαός αντιλαμβάνεται πλέον αυτούς που θέλουν να βάλουν στο ίδιο τσουβάλι το όργιο της βίας των κατασταλτικών μηχανισμών, την εργοδοτική και φασιστική βία με την καθημερινή πάλη του λαού μας για τα σύγχρονα δικαιώματά του».

Μάλιστα, προστίθεται ότι «και σε κεντρικό πολιτικό πεδίο γίνεται προσπάθεια να αγκαλιαστούν και να στεγαστούν πολιτικά άνθρωποι που προέρχονται από τη χούντα, τους γερολαδάδες, τους βασανιστές και τους κουκουλοφόρους καταδότες που πλέον είναι άστεγοι μετά την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή».