«Πρόσθετα μέτρα για την αναχαίτιση του κορονοϊού δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή αλλά απαιτείται η τήρηση των υφιστάμενων» επισήμανε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι αυτή την εβδομάδα θα έχουμε δύο αντιφατικές εξελίξεις.

Δηλαδή θα συνεχίσει να υπάρχει αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας, οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι θα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, αλλά σταδιακά θα ξεκινήσει η κάμψη των κρουσμάτων.

«Το σχέδιό μας προβλέπει lockdown μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, εφόσον τα επιδημιολογικά μοντέλα το επιτρέψουν» υπογράμμισε ο Στέλιος Πέτσας, ενώ ερωτηθείς για το εάν υπάρχει plan B για τη Βόρεια Ελλάδα, δεδομένων των ασφυκτικών πιέσεων που δέχονται τα νοσοκομεία, εξήγησε ότι υλοποιείται αυτή τη στιγμή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που αντιμετωπίζει ολόκληρη τη χώρα ως μία υγειονομική περιφέρεια.

«Είμαστε σε πόλεμο, οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες» επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κινείται σε δύο επίπεδα:

Α) Ενίσχυση του συστήματος υγείας για να αντέξει το δεύτερο μεγάλο κύμα της πανδημίας.

«Αυτή τη στιγμή είναι σε λειτουργία 1.170 κρεβάτια ΜΕΘ, έναντι των 557 που είχε αφήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση. Από αυτά, τα μισά περίπου είναι ΜΕΘ για COVID περιστατικά, ενώ έχουμε ήδη προβεί σε περισσότερες από 7.000 προσλήψεις και προχωράμε σε έκτακτη αξιοποίηση ιατρικού προσωπικού» είπε ο κος Πέτσας.

Β) Άμεσος περιορισμός της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα.

Τόσο γιατί το νέο κύμα είναι πολύ πιο σφοδρό από το πρώτο, όσο και γιατί υπάρχει κόπωση όλων μετά από 8,5 μήνες πολέμου απέναντι σε αυτόν τον αόρατο εχθρό.

Εντατικοί έλεγχοι τήρησης μέτρων

Η τήρηση των μέτρων αποτελεί κοινή υποχρέωση και εξαιρέσεις δεν δικαιολογούνται διαμηνύει η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι για τον σκοπό αυτό έχουν ενταθεί – και θα συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς- οι έλεγχοι για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΔΙΜΕΑ, ΕΑΔ, Δημοτική Αστυνομία, Περιφέρειες) έκαναν το τριήμερο από την Παρασκευή έως και την Κυριακή συνολικά 195.000 ελέγχους και κατέγραψαν 6.279 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 536.700 ευρώ και αναστολή λειτουργίας σε δύο  καταστήματα για μη τήρηση των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.