«Βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες στιγμές με ορατό τον κίνδυνο η πανδημία να πάρει ακόμη πιο ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης, χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης και χιλιάδες επαγγελματίες λίγο πριν την καταστροφή» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Η κριτική μας, συνέχισε, δεν αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Δεν έγιναν από τις αρχή μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, βάφτισε «θωράκιση» τα μπαλώματα και την ανακύκλωση του προσωπικού (που ιδίως το μόνιμο προσωπικό, αντί να αυξάνεται, σε κάποιες περιπτώσεις μειώνεται κιόλας) και δεν πήρε μέτρα στους χώρους δουλειάς. Και δεν το κάνατε κύριε πρωθυπουργέ, γιατί την προστασία, την θεωρείται κόστος.

Δεν κάνατε επίσης τις απαραίτητες προσλήψεις εκπαιδευτικών. Δεν πήρατε μέτρα για τον συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αντί αυτού απαντήσατε με κυνισμό ότι ο κόσμος δεν έχει άλλη επιλογή από το να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι θα στριμωχτεί σαν σαρδέλα στα λεωφορεία με τον φόβο ότι θα κολλήσει κορονοϊό» όπως σημείωσε.

Παράλληλα επεσήμανε ότι «δεν γινόταν καθημερινός έλεγχος στα γηροκομεία για την εφαρμογή των μέτρων κατά της πανδημίας όπως θα έπρεπε».

Kαι αναρωτήθηκε: «Αλήθεια, ποιος έχει την ευθύνη για το γεγονός ότι οι ΜΕΘ λιγοστεύουν και οι γιατροί θα βρεθούν στη δύσκολη θέση να επιλέξουν ποιος θα μπει στην εντατική και ποιος όχι; Την υγειονομική κρίση θα την πληρώσει και πάλι ο λαός.

Πάρτε τα μέτρα που απαιτούνται ώστε να βγούμε από αυτόν τον πόλεμο με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Επιτάξτε τις ιδιωτικές κλινικές χωρίς αποζημίωση. Επίταξη σημαίνει ότι το κράτος παίρνει υπό τον έλεγχό του εκτάκτως τις ιδιωτικές δομές υγείας. Ας μείνουν χωρίς κέρδη οι κλινικάρχες για μερικούς μήνες, δεν χάθηκε ο κόσμος, δεν θα κλάψουμε για όσους έχουν βγάλει αμύθητα κέρδη όλα αυτά τα χρόνια».