Στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού Τύπου βρίσκεται σήμερα η χθεσινοβραδινή τηλεοπτική αναμέτρηση των πέντε υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν τα δημοσιεύματα στην πρώτη εμφάνιση του υποψηφίου της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, άρθρο της European Voice με τίτλο «Η Ελλάδα κλέβει τα φώτα της δημοσιότητας στον κύριο πολιτικό διάλογο για την Προεδρία της Επιτροπής» εκτιμά ότι ο Αλ. Τσίπρας στάθηκε ελάχιστα σε ευρωπαϊκά θέματα στον πολιτικό διάλογο, εστιάζοντας στη δική του εθνική καμπάνια.

Το άρθρο σημειώνει ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν εξυπηρέτησε πανευρωπαϊκά συμφέροντα ως υποψήφιος για την Προεδρία και πως το «ντιμπέιτ» αποτέλεσε το ιδανικό εφαλτήριο για την προώθηση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλα αυτά, το άρθρο σχολιάζει πως φαίνεται απίθανο ο Αλ. Τσίπρας να κατάφερε να δώσει κίνητρο για ψήφο στην Αριστερά, σε άλλους εκτός των Ελλήνων.

Το ίδιο άρθρο υπενθυμίζει ότι ο Έλληνας πολιτικός δεν έχει προηγούμενη εμπειρία στις Βρυξέλλες (τρεις υποψήφιοι είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο τέταρτος έχει διατελέσει πρόεδρος του Eurogroup) και σχολιάζει ότι όσοι περίμεναν ότι ο Αλ. Τσίπρας θα παρουσίαζε μια νέα προσέγγιση για την Ευρώπη, μάλλον απογοητεύτηκαν από τον χτεσινοβραδινό διάλογο.

Ειδικότερα, το άρθρο σχολιάζει το γεγονός ότι ο υποψήφιος της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς εστίασε σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα και σπάνια έκανε αναφορές σε ευρωπαϊκές πολιτικές, οδηγώντας τη συζήτηση διαρκώς στη λιτότητα, που επιβλήθηκε στη χώρα του. Παρατηρείται επίσης, ότι ο Αλ. Τσίπρας επέλεξε να μιλήσει στα ελληνικά, παρά το γεγονός ότι είχε ζητηθεί από τους υποψήφιους να μιλήσουν στα αγγλικά και ότι κατόπιν τούτου και ο υποψήφιος του ΕΛΚ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επέλεξε τη γαλλική γλώσσα.

Σύμφωνα με τη European Voice, η επιλογή του Aλ. Τσίπρα να μιλήσει στη μητρική του γλώσσα μπορεί να αιτιολογηθεί από το γεγονός ότι οι θέσεις του φάνηκαν περισσότερο κατάλληλες για εσωτερική κατανάλωση στην Ελλάδα και για την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει ότι «ο Έλληνας πολιτικός δεν ανέφερε καν το όνομα της ευρωπαϊκής πολιτικής ομάδας που εκπροσωπεί». Ωστόσο, η παρουσία του Αλ. Τσίπρα στο ντιμπέιτ χαρακτηρίζεται «αιχμηρή».

Σχετικά με τη χαμηλή προσέλευση ψηφοφόρων στις Ευρωεκλογές, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θεωρούν ότι η ΕΕ δεν σέβεται τη δημοκρατία, ενώ κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο του Eurogroup Z. K. Γιούνκερ ότι συνωμότησε παρασκηνιακά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για να «απομακρύνει από την εξουσία δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες στην Ελλάδα και την Ιταλία και να τους αντικαταστήσει με τραπεζίτες και γραφειοκράτες».

Τέτοιου είδους θέσεις, σχολιάζει το άρθρο, έφεραν τον Έλληνα υποψήφιο πρώτο σε αναφορές στο Twitter.

Από την πλευρά του ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, φανερά ενοχλημένος από τα βέλη που του εκτόξευσε ο Αλ. Τσίπρας, απάντησε ότι για χρόνια δούλευε μέρα -νύχτα για να αποφύγει η Ελλάδα την αποχώρηση από την Ευρωζώνη και τόνισε ότι έκανε τα πάντα επειδή αγαπά την Ελλάδα και τους Έλληνες, σημειώνει η European Voice.

Περισσότερο προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τον Αλ. Τσίπρα, σύμφωνα με τη European Voice, φάνηκε ο υποψήφιος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Γκι Φερχόφστατ, ο οποίος αντεπιτέθηκε, λέγοντας ότι o κ. Τσίπρας παραβλέπει το γεγονός ότι η ελληνική κρίση ήταν αποτέλεσμα του πελατειακού κράτους και των κακών πολιτικών που εφαρμόστηκαν από τα δύο μεγάλα κόμματα στην Ελλάδα. Δεν παρέλειψε ακόμη να αναφέρει ότι αυτά τα κόμματα ακόμα χρηματοδοτούνται από τις δημόσιες τράπεζες, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα, η υποψήφια των Πρασίνων Σκα Κέλερ, δεν επιτέθηκε στον Αλ. Τσίπρα, παρατηρεί το ίδιο άρθρο, δεδομένου ότι το κόμμα της έχει απολέσει ψήφους προς τα αριστερά, σε χώρες, όπως η Γερμανία. Επισημαίνεται, μάλιστα ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι απαντήσεις της Σ. Κέλερ φάνηκαν παρόμοιες με αυτές του Αλ. Τσίπρα, με μόνη εμφανή διαφορά στο θέμα της Ουκρανίας, όπου ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία οδηγούν σε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο, ενώ η Σ. Κέλερ θεωρεί ότι ήταν η σωστή επιλογή.

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Europolitics, με τίτλο «Η προεδρική αναμέτρηση απέτυχε να λάμψει», η υποψήφια που έχει αναμφισβήτητα κερδίσει τις εντυπώσεις από αυτήν τη διαδικασία των αναμετρήσεων είναι η Σκα Κέλερ, καθώς έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην παρουσίαση των θέσεών της και στις ρητορικές της ικανότητες.

Σχετικά με τον Αλ. Τσίπρα το δημοσίευμα της Europolitics σχολιάζει ότι φάνηκε λιγότερο ριζοσπαστικός από ό, τι ίσως απεικονίζονται συχνά, επιμένοντας ότι οι πολιτικές του προτάσεις δεν έχουν ως στόχο την καταστροφή της ΕΕ, αλλά τη μεταρρύθμισή της. «Ωστόσο, η εμφάνισή του δεν ήταν ιδιαίτερα λαμπερή, τουλάχιστον όχι για όσους δεν μιλούν ελληνικά, καθώς ο ίδιος επέλεξε να μιλήσει αποκλειστικά στην ελληνική γλώσσα», προσθέτει.

Σχολιάζοντας την εμφάνιση των υπόλοιπων υποψηφίων, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, ενώ δεν έχει τη δυναμική παρουσία των Μ. Σουλτς και Γκι Φερχόφστατ, κατάφερε να δείξει την εμπειρία και τις γνώσεις του γύρω από όλα τα ευρωπαϊκά θέματα, τονίζοντας για μια ακόμη φορά την ανάγκη για κοινούς ελάχιστους φορολογικούς συντελεστές και κατώτατο μισθό σε όλες τις χώρες τις ΕΕ, θέσεις για τις οποίες ο Μ. Σουλτς τον έχει χαρακτηρίσει ως «μεταμφιεσμένο σοσιαλιστή».

Η Europolitics σημειώνει ότι η μορφή που επελέγη για τη διεξαγωγή της αναμέτρησης ήταν άκαμπτη, με αποτέλεσμα να είναι πρακτικά αδύνατη η συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων. Εντούτοις, υπήρξε έστω και αναιμικός διάλογος σχετικά με το θέμα της διαχείρισης της κρίσης, όπου το παράδειγμα της Ελλάδας ήρθε στο προσκήνιο.

Η διαδικτυακή πύλη EurActiv δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η ποικιλομορφία κερδίζει, καθώς οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Επιτροπής προσπαθούν να εντυπωσιάσουν τους ψηφοφόρους».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η αναμέτρηση ήταν η πρώτη στην οποία συμμετείχε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ηγείται μιας συμμαχίας νεο-μαρξιστικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη και δεσμεύεται για την καταπολέμηση της λιτότητας και των ανισοτήτων.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφστατ ανέφερε στο EurActiv: «Πιστεύω ότι η αναμέτρηση ήταν ζωντανή, αλλά η μετάφραση από τα ελληνικά επιβράδυνε σημαντικά τη συζήτηση. Δεν μπορούσα να παρακολουθήσω τον Αλ. Τσίπρα, και έπρεπε να βασίζομαι στο ακουστικό μου για να τον καταλάβω. Αλλά νομίζω ότι ήταν καλό που ήταν μαζί μας».

Τέλος, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΕUObserver, με τίτλο «Δεξιά και αριστερά κονταροχτυπιούνται επί της οικονομίας στην τηλεοπτική αναμέτρηση» το θέμα της Ελλάδας κυριάρχησε κατά την αναμέτρηση των υποψηφίων, ενώ η Σκα Κέλερ είναι εκείνη η οποία αναδείχθηκε μέσα από τις αναμετρήσεις των υποψηφίων.