Για  «μείζον πολιτικό ζήτημα» έκανε λόγο ο Νίκος Φίλης αναφορικά με όσα έγιναν στις εκλογές των εκπαιδευτικών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, χαρακτηρίζοντας «μήνυμα δημοκρατίας» τα αυξημένα ποσοστά αποχής.

Σε ανακοίνωσή του ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής:

«Η αποδοκιμασία της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας με ποσοστά ρεκόρ (άνω του 90%) στην “ψηφοφορία” για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών, συνιστά μείζον πολιτικό ζήτημα. Ήταν ένα ακόμα ράπισμα στα “Εντέλλεσθε” με τα οποία ξέρουν να επικοινωνούν με την εκπαιδευτική κοινότητα. Είχε προηγηθεί η ακύρωση στην πράξη της “ζωντανής κάμερας” μέσα από την τάξη και η αυτονόητη δημοκρατική ανυπακοή στην κατάδοση και τον αποκλεισμό από τα μαθήματα των μαθητών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις». Ακολούθως επικεντρώνει στην υπουργό Παιδείας υποστηρίζοντας: «Παρ όλα αυτά, η υπουργός πανηγύρισε για τη νίκη της συμμετοχής με 7,5% στις χθεσινές εκλογές-σε αυτό ξεπέρασε και τους πανηγυρισμούς για την “επανεκλογή” του ακόμα και τον Ντόναλντ Τραμπ! Θα περίμενε κανείς αντίθετα, μετά τη χθεσινή εξέλιξη, να έδειχνε η υπουργός μια στοιχειώδη ευαισθησία, υποβάλλοντας την παραίτησή της.

Τα γεγονότα βοούν. Η κυβέρνηση είναι πια εντελώς γυμνή στο χώρο της εκπαίδευσης. Δεν αποδοκιμάζεται ένα πρόσωπο μόνο, όσο κι αν το πολιτικό του ύφος έχει κι αυτό παίξει το ρόλο του. Αποδοκιμάζεται η πολιτική της απορρύθμισης της εκπαίδευσης, της υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου, της λιγότερης δημοκρατίας στα σχολεία, η πολιτική της «μιας τιμωρίας σε κάθε πρόβλημα. Αυτό είναι το μήνυμα της αποχής του 92,5% των δασκάλων και των καθηγητών των παιδιών μας. Μήνυμα υπερηφάνειας, αντίστασης, αξιοπρέπειας. Μήνυμα Δημοκρατίας!».