Ράμα: Ελλάδα και Αλβανία θα λύσουν το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών βάσει του Διεθνούς Δικαίου

«Οι σχέσεις των δύο χωρών σήμερα είναι καλύτερες από ποτέ άλλοτε»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21:17
20/10/2020
Ράμα: Ελλάδα και Αλβανία θα λύσουν το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών βάσει του Διεθνούς Δικαίου
19
loading

Ελλάδα και Αλβανία συμφώνησαν σήμερα (20/10) για την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της διαφοράς σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στα Τίρανα και τη συνάντησή του με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα (ο οποίος εκτελεί χρέη υπουργού Εξωτερικών), με βασικό θέμα την ατζέντα για τη χάραξη θαλασσίων ζωνών.

«Συμφωνήσαμε το ζήτημα των θαλασσίων υδάτων να το χειριστούμε σε διεθνείς φορείς», δήλωσε κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον κ. Δένδια ο κ. Ράμα. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας επισήμανε πως από κοινού η Ελλάδα με τη χώρα του θα απευθυνθούν στη Χάγη και θα παραπεμφθούν εκεί για να αποφασίσουν τα σημεία που πρέπει -βάσει των εμπειρογνωμόνων και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο Έντι Ράμα είπε πως σήμερα είναι καλύτερες από ποτέ άλλοτε. Έκανε λόγο ότι άνοιξε ένα πολύ θετικό κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις, χαρακτήρισε την Ελλάδα στρατηγικό εταίρο της Αλβανίας και πολύτιμη χώρα, και σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν ήταν σε καμία στιγμή εμπόδιο στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Αλβανίας.

Εστιάζοντας στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, ανέφερε πως η χώρα του έχει συζητήσει για να προχωρήσει και να συνεχίσει την ευόδωση της ατζέντας με τη νομοθεσία που πρέπει να συμπληρώσει προς λειτουργία του βασικού νόμου για τις μειονότητες.

Απευθυνόμενος στον Νίκο Δένδια, τον αποκάλεσε ως ένα «φίλο της Αλβανίας και των Αλβανών». Υπενθύμισε ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ήταν κοντά στη χώρα του σε «μια εξαιρετική και δραματική στιγμή για μας, όταν ο σεισμός της 20ης Οκτωβρίου έπληξε χιλιάδες οικογένειες και σε λίγα δευτερόλεπτα μας έθεσε μπροστά σε μια κατάσταση πολύ δύσκολη, μια κατάσταση όπου η άμεση συνεισφορά -όχι μόνο με τη συμβολική παρουσία εδώ του υπουργού Εξωτερικών, αλλά και με την παρουσία των σωμάτων διάσωσης και των σωστικών συνεργείων από την Ελλάδα, ανάμεσα σε ένα ευρύ δίκτυο από άλλες φιλικές χώρες- μας έδωσε τη δυνατότητα να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση αποφεύγοντας να χάσουμε πολλές ανθρώπινες ζωές».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ποτέ δεν θα ξεχάσει τη στιγμή που βγήκε από τα ερείπια ένα νεαρό παιδί από τα σωστικά συνεργεία που ήρθαν από την Ελλάδα, σε συνθήκες που ήταν απολύτως επικίνδυνες για την ίδια τη ζωή των ανθρώπων που ήταν στα σωστικά συνεργεία.

Περαιτέρω, ανακάλεσε στη μνήμη του ότι εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών σε εκείνη τη δύσκολη στιγμή, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν από τους πρώτους ο οποίους ενδιαφέρθηκε μετά την τραγωδία και που συνέχεια επιθυμούσε να λάβει ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη των πραγμάτων. Τέλος, υπενθύμισε τη συνεισφορά της Ελλάδας στη Διάσκεψη των Χορηγών.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

19
σχόλια
 1. avatar Για όσους δεν γνωρίζουν…

  Η επίλυση διαφορών μεταξύ χωρών για την ΑΟΖ, μπορεί να γίνει με 3 τρόπους. 1ος τρόπος είναι με συμφωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων χωρών. 2ος τρόπος είναι με προσφυγή στη διαιτησία, (από μια τρίτη χώρα την οποία εμπιστεύονται οι ενδιαφερόμενες χώρες ή από έναν διεθνή οργανισμό τον οποίο εμπιστεύονται οι ενδιαφερόμενες χώρες. 3ος τρόπος είναι η προσφυγή σε ένα διεθνές δικαστήριο, (αφού οι ενδιαφερόμενες χώρες υπογράψουν συνυποσχετικό στο οποίο να περιγράφεται ποια είναι η διαφορά τους και ότι αποδέχονται προκαταβολικά την όποια απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου).
  Υπάρχουν 2 διεθνή δικαστήρια. Το διεθνές δικαστήριο του Δικαίου της Θάλασσα, το οποίο εδρεύει
  στο Αμβούργο και το οποίο εκδικάζει διαφορές μόνο μεταξύ χωρών που έχουν επικυρώσει το
  Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Η τουρκία δεν έχει επικυρώσει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, άρα αποκλείεται προσφυγή στο δικαστήριο αυτό. Απομένει το Διεθνές Δικαστήριο το οποίο εδρεύει στη Χάγη. Η τουρκία, γνωρίζοντας ότι έχει άδικο και ότι θα χάσει εάν προσφύγει στο δικαστήριο αυτό, αρνείται να υπογράψει συνυποσχετικό με την Ελλάδα, στο οποίο να περιγράφεται ποια είναι η διαφορά της και ότι αποδέχεται προκαταβολικά την όποια απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης).

  1. avatar Πολύ κατατοπιστικό σχόλιο.

   Ευχαριστούμε φίλε!

 2. avatar Τι σημαίνει Απποκλειστική Οικονομική Ζώνη, (ΑΟΖ).

  \"Βάσει της Διεθνούς Συνθήκης του ΟΗΕ περί Δικαίου της Θάλασσας (που επιψηφίστηκε το 1982), Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) θεωρείται η θαλάσσια έκταση, εντός της οποίας ένα κράτος έχει δικαίωμα έρευνας ή άλλης εκμετάλλευσης των θαλασσίων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας από το νερό και τον άνεμο.
  Εκτείνεται πέραν των χωρικών υδάτων μιας χώρας (δηλαδή μετά τα 12 ναυτικά μίλια) έως τα 200 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή. Η χρήση του όρου μπορεί να περιλαμβάνει την υφαλοκρηπίδα, ονομαστικά και μόνο. Σε επίπεδο ουσίας δικαίου και συνεπαγόμενων δικαιωμάτων είναι δύο διαφορετικές ζώνες. Η ΑΟΖ δεν συμπεριλαμβάνει τα χωρικά ύδατα, ούτε και την υφαλοκρηπίδα πέραν των 200 ν.μ.
  Η διαφορά χωρικών υδάτων και ΑΟΖ είναι πως τα χωρικά ύδατα αφορούν σε πλήρη κυριαρχία, ενώ η ΑΟΖ αποτελεί απλό «κυριαρχικό δικαίωμα», το οποίο αναφέρεται στη δικαιοδοσία του παράκτιου κράτους μέχρι και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η επιφάνεια είναι διεθνή ύδατα\".

 3. avatar Τι σημαίνει χωρικά ύδατα.

  \"Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, χωρικά ύδατα (ή χωρική θάλασσα ή αιγιαλίτιδα ζώνη) είναι η θαλάσσια ζώνη που βρίσκεται δίπλα ακριβώς από τις ακτές ενός κράτους. Περιλαμβάνει το νερό, το βυθό, το υπέδαφος και τον υπερκείμενο εναέριο χώρο. Μέσα σε αυτή τη ζώνη το παράκτιο κράτος ασκεί πλήρη κυριαρχία. Μοναδικός περιορισμός της κυριαρχίας είναι το δικαίωμα της αβλαβούς διελεύσεως, που μπορούν να ασκούν πλοία τρίτων κρατών χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση του κράτους\".

 4. avatar 9 Ιουνίου 2020, 6 Αυγούστου 2020 και 20 Οκτωβρίου 2020.

  Τις δύο πρώτες ημερομηνίες αυτές υπογράφηκαν οι Συμφωνίες οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Ιταλία, την Αίγυπτο, αντίστοιχα.
  Την τρίτη ημερομηνία ανακοινώθηκε η απόφαση για προσφυγή στο Διεθνλες Δικαστήριο της Χάγης, της Ελλάδας και της Αλβανίας, ώστε το δικαστήριο αυτό να καθορίσει την ΑΟΖ της κάθε χώρας.
  Πρόκειται για τρεις εξαιρετικά σημαντικές διπλωματικές επιτυχίες της Ελλάδας.

  1. avatar 75.837 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 37.714 τετραγωνικά χιλιόμετρα…

   Όπως δήλωσε στη Βουλή, την 27-08-2020, (κατά τη διαδικασία κύρωσης των συμφωνιών καθορισμού ΑΟΖ, με την Ιταλία και την Αίγυπτο), ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, οι συμφωνίες αυτές αποδίδουν στην Ελλάδα ΑΟΖ έκτασης 75.837 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 37.714 τετραγωνικά χιλιόμετρα, (αντίστοιχα). Η Ελλάδα πέτυχε την υπογραφή των συμφωνικών αυτών, παραχωρώντας ποσοστό 4 % στην Ιταλία, (Ελλάδα 46 %, Ιταλία 54 %) και 5 % στην Αίγυπτο, (Ελλάδα 45 %, Αίγυπτος 55%).
   Με απλά λόγια η Ελλάδα μεγάλωσε κατά 113.551 τετραγωνικά χιλιόμετρα, θαλάσσιας έκτασης. Σημειώνω ότι η έκταση της Ελλάδας είναι 132.049 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

   1. avatar Με μέτρο σύγκρισης την Πελοπόννησο.

    Η έκταση της Πελοποννήσου είναι 21.550 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Δηλαδή, η Ελλάδα παραχώρησε σε Ιταλία και Αίγυπτο θαλάσσια έκταση λίγο μεγαλύτερη από τη μισή, (0,5), Πελοπόννησο, (από το θεωρητικό μερίδιό της ..) και κέρδισε, (στην πράξη), εννιάμισυ, (9,5), φορές μεγαλύτερη θαλάσσια έκταση, (ίση περίπου με πεντέμισυ, (5,5), Πελοποννήσους). Για εμένα, πρόκειται για τεράστια ελληνική επιτυχία.

  2. avatar Συμφωνώ απολύτως.

   Τα πράγματα έχουν ακριβώς έτσι.
   Θερμότατα συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση!!!

 5. avatar Η προς διανομή ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας είναι μόλις 239 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

  Για να έχουμε αίσθηση των μεγεθών, η προς διανομή ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας είναι μόλις διακόσια τριάντα εννέα, (239), τετραγωνικά χιλιόμετρα.
  Η έκταση της νήσου Ικαρίας είναι διακόσια πενήντα πέντε, (255), τετραγωνικά χιλιόμετρα.
  Δηλαδή, κατά 16 τετραγωνικά χιλιόμετρα μεγαλύτερη της έκτασης της προς διανομή ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας...
  Εφόσον η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος, (ενέργεια που αναμένεται να υλοποιηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων...), από τα 6 ναυτικά μίλια στα 12 ναυτικά μίλια, τότε θα ασκεί πλήρη κυριαρχία τόσον στον πυθμένα της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων, όσον στα ύδατα της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων αλλά και στον εναέριο χώρο της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων.
  Αντίθετα, στην ΑΟΖ, κάθε χώρα ασκεί απλά κυριαρχικά δικαιώματα και όχι πλήρη κυριαρχία.
  Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα \"μεγαλώνει\" και θα ασκεί πλήρη κυριαρχία στη ζώνη που θα δημιουργηθεί μεταξύ των 6 και των 12 ναυτικών μιλίων.
  Σε μεταγενέστερο χρόνο, θα καθορισθεί η ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, (είτε με συμφωνία, είτε με απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, στο οποίο θα προσφύγουν οι δύο χώρες υπογράφοντας σχετικό συνυποσχετικό).
  Συνεπώς, η Ελλάδα μετά τον καθορισμό της ΑΟΖ της θα κερδίσει ακόμα μια θαλάσσια περιοχή στην οποία θα ασκεί κάποια κυριαρχικά δικαιώματα.

 6. avatar Δημ. Τ.

  Πάει και η υφαλοκρηπίδα μας στο Βόρειο Ιόνιο. Την ξεπουλάει ο Μητσοτάκης.

  1. avatar Εάν έτσι αποφασίσει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, …

   Τότε η απόφασή του θα σημαίνει ότι κακώς η Ελλάδα θεωρούσε ότι είχε υφαλοκρηπίδα στο Βόρειο Ιόνιο.
   Συνεπώς, καλώς να \"πάει\", (όπως γράφεις...).

 7. avatar Τηλεθεατής

  Πολύ θετική πράγματι η συμπεριφορά του Πρωθυπουργού της Αλβανίας. Αρκεί να είναι ειλικρινής μέχρι το τέλος. Βέβαια είναι και το θέμα της ένταξης στην ΕΕ, που κάπως θα φρενάρει την Αλβανία. Από την άλλη προβλέπω η Τουρκία να στέλνει και άλλα πολεμικά στην βάση που έχει στην Αλβανία για να μην χάσει τον έλεγχο.

  1. avatar Πρόκειται για άλλη μια σφαλιάρα στην Τουρκία…

   Σβουριχτή, περιποιημένη και μεγαλοπρεπή!!!

 8. avatar Πες τα Έντι Ραμολιμέντο

  Μόνο ξεμπούκωσε πρώτα από του Ερντογάν, για να καταλαβαίνουμε και τι λες.

 9. avatar Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι…

  Όμως το σημαντικό στοιχείο είναι ότι η όποια προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, μετά την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ν.μ. (που αναμένεται να γίνει τις επόμενες εβδομάδες...), σημαίνει ότι ένα σημαντικό τμήμα της ΑΟΖ στο οποίο η Ελλάδα θα ασκούσε μόνον κάποια κυριαρχικά δικαιώματα, μετατρέπεται πλέον σε ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη όπου η Ελλάδα ασκεί πλήρη κυριαρχία.

 10. avatar 132.049 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 505.572 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

  Η έκταση της Ελλάδας είναι 132.049 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα με έξι, (6), χώρες, (Αλβανία, Ιταλία, Λιβύη, Αίγυπτο, Κύπρο και Τουρκία). Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο η Ελλάδα θεωρεί ότι έχει ΑΟΖ, (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη), έκτασης 505.572 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μέχρι στιγμής έχει υπογράψει συμφωνία με την Ιταλία και έχει κατοχυρώσει την αντίστοιχη ΑΟΖ της, έχει υπογράψει συμφωνία μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο, (στην οποία συμφωνία αντιτίθεται η Τουρκία...) και ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία με την Κύπρο, (στην οποία θα αντιταχθεί η Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο...). Η Ελλάδα θα επιτύχει συμφωνία με την Αλβανία, (διότι η χώρα αυτή έχει απόλυτη ανάγκη την ελληνική υποστήριξη προκειμένου να προωθήσει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή \'Ενωση...) ή θα παραπέμψει τη διαφορά της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
  Δηλαδή, η Ελλάδα έχει τακτοποιήσει ή θα τακτοποιήσει με ειρηνικό τρόπο και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο τις διενέξεις σχετικά με την ΑΟΖ, με τέσσερις, (4), από τις έξι, (6), χώρες με τις οποίες έχει θαλάσσια σύνορα.
  Η πρόσφατη ανακοίνωση για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, (και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές...) και η πιθανότητα διεξαγωγής εθνικών εκλογών τον Μάρτιο του 2021, επιτρέπει την βάσιμη προσδοκία ότι η Λιβύη θα αποκτήσει νόμιμη κυβέρνηση, με την οποία η Ελλάδα θα διαπραγματευθεί τη σύναψη συμφωνίας για την ΑΟΖ.

 11. avatar Πολύ θετική εξέλιξη η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

  Διότι η όποια απόφασή του δεν θα αμφισβητηθεί από καμία από τις χώρες που προσέφυγαν, (την Ελλάδα και την Αλβανία), δεδομένου ότι θα έχουν υπογράψει συνυποσχετικό δηλώνοντας ότι αποδέχονται προκαταβολικά την όποια απόφασή του.
  Εφόσον η Ελλάδα δηλώνει ότι εμπιστεύεται το Διεθνές Δίκαιο, τότε προσφεύγοντας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα διαπιστώσει εάν έχει πραγματικά δίκαιο και σε ποιο βαθμό θα το βρει...

  1. avatar Έχετε απόλυτα δίκιο.

   Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για την επίλυση των διαφορών μεταξύ κρατών.

 12. avatar Δυο μέτρα παλικάρι Χριστιανός καθολικός

  Και τον εχει τρελάνει ο κολλητός του ο Ισλαμοσουλτανος σε αυτή την ανάρμοστη σχέση στο οθωμανικό , δίκαιο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει