Θα επιμείνει η Ελλάδα στην επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στην Τουρκία κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου μετά την αποχώρηση του Oruc Reis; Και θα ξεκινήσει διάλογος σε επίπεδο στρατιωτικών ακολούθων στο ΝΑΤΟ;

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ανοιχτές είναι όπως φαίνεται οι απαντήσεις στα δύο αυτά ερωτήματα, με την Αθήνα να μη θέλει να δεσμευτεί σε καμία κατεύθυνση, καθώς εξάλλου δεν είναι καθόλου βέβαιο ακόμη ότι η απόσυρση του Oruc Reis δεν αποτελεί μία κίνηση τακτικισμού της Άγκυρας, ακριβώς για να αποφύγει τις κυρώσεις, αλλά ταυτόχρονα δεν θα είναι φυσικά εύκολο να επιβληθούν οι κυρώσεις εάν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής η Τουρκία “παίξει το καλό παιδί”.

Όπως τόνισε και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περιμένουμε να δούμε συνέχεια και συνέπεια από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς θα μπορούσε να πρόκειται για μία κίνηση τακτικισμού προκειμένου να αποφύγει τη δύσκολη συζήτηση στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, σχολίασε ειδικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Για αυτό και περιμένουμε να δούμε για ένα ικανό χρονικό διάστημα την αποκλιμάκωση να γίνεται πράξη. Περιμένουμε να σταθμίσουμε πως θα έχει κινηθεί μέχρι τοτε η Τουρκία» πρόσθεσε αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ενώ εκτίμησε ότι: «Ο κατάλογος των κυρώσεων, που υπάρχει, λειτούργησε αποτρεπτικά και συνέτισε την Τουρκία να αναδιπλωθεί, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση».

Ερωτηθείς συγκεκριμένα εάν η Ελλάδα θα επιμείνει στη Σύνοδο Κορυφής για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, ο κ.Πέτσας απάντησε… διπλωματικά: «Θα φτάσουμε μέχρι τις 24 και θα δείτε τη στάση μας», μαζεύοντας κάπως το θέμα.

Απάντηση σε Τσαβούσογλου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε όμως και στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσουγλου, ο οποίος νωρίτερα ζήτησε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις από την πλευρά της Αθήνας, διαφορετικά είπε ότι η Άγκυρα θα ζητήσει να διευρυνθεί ο κατάλογος των θεμάτων προς συζήτηση.

«Οι προϋποθέσεις που μπορεί να θέτει κανείς έχουν να κάνουν με ένα γνωστό πλαίσιο, αυτό των διερευνητικών επαφών. Για αυτό μιλάμε, για αυτό συζητάμε. Ευρύτερο πλαίσιο θεμάτων και διεύρυνσης ατζέντας δεν υπάρχει στο τραπέζι» δόλωσε.

Ερωτηθείς εάν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ θα ξεκινήσουν συζητήσεις σε επίπεδο στρατιωτικών ακολούθων, ο κ. Πέτσας δεν το απέκλεισε, καθώς ανέφερε ότι «θα το δούμε στην πορεία των επόμενων ημερών» και υπενθύμισε ότι από τον ΓΓ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ ζητήθηκαν γραπτές παρατηρήσεις και προτάσεις των δύο πλευρών και δεν υπήρξε κάποια συνάντηση και συζήτηση δια ζώσης.