Στις εξελίξεις που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο και στην προκλητική στάση της Τουρκίας αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι ντι Μάιο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Formiche.

Πιο αναλυτικά, ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας σημείωσε σχετικά: «Παρακολουθούμε με ύψιστη προσοχή τα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόσφατα, είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις επί αυτού του θέματος με τους Ευρωπαίους ομολόγους μου στο Βερολίνο.

Η στάση της Ιταλίας επί του θέματος δεν άλλαξε: αποδείξαμε την αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά πιστεύουμε ακράδαντα ότι η καταδίκη των μονομερών πράξεων, πρέπει να συνοδεύεται από την προσπάθεια να αποφευχθεί μια δυναμική που οδηγεί στην κορύφωση της έντασης».

Παράλληλα, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ντι Μάιο επισήμανε: «Με τον στόχο αυτό, στηρίζουμε την αποστολή του Ύπατου Εκπροσώπου Μπορέλ να εντοπίσει μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση, η οποία να στοχεύει στην αντιμετώπιση της βαθιάς αιτίας των σημερινών εντάσεων, δηλαδή τον καθορισμό μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας των αμοιβαίων θαλάσσιων δικαιοδοσιών, αλλά και το Κυπριακό».