Τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας θέτει η Ελλάδα ως όρο για τη διεξαγωγή πολυμερούς διάσκεψης με την Τουρκία και την ΕΕ, πρόταση που προωθεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος σήμερα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στις 15 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί την Αθήνα, ενόψει και της ειδικής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 του μήνα.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ερωτηθείς σχετικά στο πλαίσιο του briefing, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απάντησε: «Περιμένουμε να δούμε το οριστικό πλαίσιο της πρωτοβουλίας, αυτό που είναι ξεκάθαρο και αυτονόητο είναι η συμμετοχή σε αυτή την πολυμερή διάσκεψη της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη θέση της Τουρκίας».

Ως γνωστόν η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ωστόσο είναι κατανοητό πως για την Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση για την Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Λευκωσίας, καθώς είναι άλλο ζήτημα μία διμερής συζήτηση Αθήνας- Άγκυρας και άλλο μία συνολική διευθέτηση στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης νωρίτερα σήμερα συζήτησε τηλεφωνικά με τον κ. Μισέλ, ενόψει της επίσκεψης του στις 15 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα και της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την τεταμένη κατάσταση στην περιοχή λόγω των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας και η ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτές. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο κ. Μισέλ επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της Ε.Ε. στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Η Αθήνα διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία πως το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και έχει ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση ούτως ή άλλως απαραίτητη προϋπόθεση για διάλογο είναι να αποκλιμακώσει έμπρακτα η Τουρκία.

«Διαπιστώνεται ήδη ότι οι παράνομες και προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας παρατράβηξαν. Ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο με την υπογραφή του παράνομου και ανυπόστατου τουρκολυβικού μνημονίου. Συνεχίστηκαν με την υποκίνηση μαζικής εισβολής κατατρεγμένων ανθρώπων στον Έβρο. Προσέλαβαν χαρακτήρα πρόκλησης σε ολόκληρο τον Πολιτισμένο Κόσμο με τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς και –αργότερα – της Μονής της Χώρας, σε τζαμιά. Κορυφώθηκαν με την έξοδο του Ορούτς Ρέις και μονάδων του τουρκικού Στόλου σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και παρατάθηκαν με την ανανέωση των παράνομων ναυτικών αγγελιών.

Σε όλο αυτό το διάστημα, η τουρκική ηγεσία εξαπολύει, σχεδόν καθημερινά απειλές πολέμου και επιδίδεται σε προκλητικές αναφορές σε βάρος της Ελλάδας» υπενθύμισε ο κ. Πέτσας.

«Απαντάμε με πολιτική, διπλωματική και επιχειρησιακή ετοιμότητα, αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Θέλουμε – και το αποδείξαμε υπογράφοντας τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο – την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας με όλες τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Διάλογος, όμως, κάτω από απειλές και προκλήσεις δεν γίνεται» πρόσθεσε.

Ξεκάθαρο μήνυμα: Σταματούν οι απειλές, αρχίζουν διερευνητικές επαφές

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε: «Το μήνυμά μας – και το επανέλαβε πολλές φορές ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – είναι ξεκάθαρο: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Σταματούν οι απειλές, αρχίζουν διερευνητικές επαφές. Πάντοτε, βέβαια, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα τη Σύμβαση των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Έτσι ώστε, είτε να βρούμε λύση στη μόνη εκκρεμότητα που είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, είτε να συντάξουμε συνυποσχετικό για την από κοινού παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Επισήμανε ταυτόχρονα στη διεθνή κοινότητα, ότι η τουρκική προκλητικότητα δεν στρέφεται μόνο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά «αφορά ολόκληρη την Ε.Ε., αφορά το ΝΑΤΟ, αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο» και σημείωσε πως ήδη ο κ. Μητσοτάκης έχει απευθύνει επιστολή – την οποία παρέδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών – στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην οποία παρουσιάζει και τεκμηριώνει την έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας.

«Η Ελλάδα κινείται με ψυχραιμία, εγρήγορση και εθνική αυτοπεποίθηση, δίνοντας προτεραιότητα στη διπλωματία. Δεν σύρεται, δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται» τόνισε ο κ.Πέτσας.

Ανακοινώσεις για τα εξοπλιστικά στις 12 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα ταυτόχρονα βρίσκεται σε επαφή με φίλες χώρες προκειμένου να ενισχύσει τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. «Στις 12 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, ο Πρωθυπουργός θα εξειδικεύσει το τρίπτυχο στο οποίο κινούμαστε: Εξοπλιστικά προγράμματα, ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων και ανάταξη της αμυντικής βιομηχανίας, που μπορεί, άλλωστε να συμβάλει στην τεχνολογική ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης» ανακοίνωσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 10 του μήνα με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν στην Κορσική στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Συνόδου και αντικείμενο της συζήτησης θα είναι και η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών.