Κεραμέως: Επιτακτική ανάγκη η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις – Το μήνυμά της προς τους γονείς

Κικίλιας στη Βουλή: Όταν εμείς κάναμε το σωστό, κάποιοι άλλοι πασχίζατε να κάνετε μικροπολιτική ή προπαγάνδα


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15:29
25/08/2020
Κεραμέως: Επιτακτική ανάγκη η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις - Το μήνυμά της προς τους γονείς
19
loading

Τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές ενημερώνουν αυτή την ώρα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για τα βήματα που έγιναν και γίνονται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα σχολεία. 

«Με δεδομένη τη συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση διεθνώς, το πλαίσιο έναρξης και λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών για τη νέα σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά έχει προσαρμοστεί στη νέα κανονικότητα», είπε η υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας πως: «οι εκπαιδευτικές δομές θα ανοίξουν με αυξημένα μέτρα πρόληψης, με βάση τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας».

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σημείωσε μεταξύ άλλων πως η αύξηση κρουσμάτων των τελευταίων ημερών έχει χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου.

Αναλυτικά, η κα Κεραμέως τόνισε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, πως τα μέτρα αποφασίστηκαν μετά από εμπεριστατωμένη ανάλυση πραγματικών δεδομένων και επιστημονικών μελετών και στοιχείων.

Επανέλαβε την προτροπή της προς όλους τους φορείς της χώρας να συμπράξουν για την αντιμετώπιση της κατάστασης. «Πορευόμαστε βήμα- βήμα με τους εξαιρετικούς ειδικούς που εμπιστευόμαστε και ναι, δεν διστάζουμε να αναθεωρούμε οποιαδήποτε απόφαση, αν αλλάζουν τα πραγματικά δεδομένα», είπε και τόνισε ότι η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις αποτελεί επιτακτική ανάγκη. «Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πνευματική, ψυχοσωματική εξέλιξή τους», είπε τονίζοντας ότι μέλημα του υπουργείου είναι το συμφέρον της εκπαιδευτικής κοινότητας που απαιτεί επιστροφή μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών στο φυσικό τους περιβάλλον που είναι τα σχολεία, οι εκπαιδευτικές δομές.

Όλες οι αποφάσεις βασίζονται στις εισηγήσεις και οδηγίες της ειδικής επιτροπής που λαμβάνει υπόψη της τα επιδημιολογικά και επιστημονικά δεδομένα, είπε η υπουργός και επισήμανε ότι πρόκειται για μια κατάσταση δυναμική που συνεχώς επαναξιολογείται, στη βάση εξέλιξης της πανδημίας.

Ειδικά για τα σχολεία, η υπουργός επανέλαβε ότι ενδέχεται να υπάρξει κάποια αναβολή στην έναρξη λειτουργίας, με στόχο να περιοριστούν οι μετακινήσεις τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν την έναρξη των σχολείων.

Η Νίκη Κεραμέως προέτρεψε τους γονείς να επιστρέψουν μέχρι τα τέλη Αυγούστου διότι όπως έδειξαν οι τελευταίες εβδομάδες, οι ασυμπτωματικοί είναι η πιο επικίνδυνη κατηγορία για την εξάπλωση της νόσου.

Κικίλιας: Η αύξηση κρουσμάτων των τελευταίων ημερών έχει χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου

«Είμαστε ο λαός που έβαλε πάνω από όλα την αξία της ανθρώπινης ζωής. Kύριο μέλημά μας ήταν και είναι η προάσπιση της δημόσιας Υγείας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, και πρόσθεσε: «Κανένα σύστημα Υγείας στον κόσμο δεν μπορεί να αντέξει ταυτόχρονα εκατοντάδες και χιλιάδες ασθενείς στα νοσοκομεία. Γι' αυτό και συνεχίζουμε την σκληρή δουλειά για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου».

Ειδικότερα και αναφορικά με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ο υπουργός Υγείας παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι σήμερα έχουμε 903 κλίνες ΜΕΘ, από τις οποίες οι 203 διατίθενται για νοσηλεία ασθενών με COVID-19. Από αυτές, 31 νοσηλεύουν διασωληνωμένους συμπολίτες μας.

Αναφορικά με τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα νοσηλεύονται στα 14 Νοσοκομεία Αναφοράς (προστέθηκε το ΓΝΘ «Παπανικολάου»), αλλά και σε επιπλέον νοσοκομεία που θα οριστούν σε κάθε ΥΠΕ ως «Νοσοκομεία-COVID».

Τα ύποπτα κρούσματα θα νοσηλεύονται σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ που έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν κλίνες COVID-19 και τα οποία βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Σε σχέση με τις προσλήψεις, ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε ότι μέσα σε λίγους μήνες, έχουν προσληφθεί 6.155 ιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας όλης της χώρας. Όλοι οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας της χώρας έχουν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας. Σε πλήρη επάρκεια. Οι ανάγκες του προσωπικού και των ασθενών καλύπτονται πλήρως.

Επίσης, δημιουργείται για πρώτη φορά το αναγκαίο στρατηγικό απόθεμα μέσων ατομικής προστασίας.

Για τη διασφάλιση Ομαλής Λειτουργίας Τμημάτων και Κλινικών Νοσοκομείων, τα Νοσοκομεία συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, για την εξυπηρέτηση όλων των άλλων ασθενών, εκτός Covid-19.

Τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, τα Απογευματινά Ραντεβού, η Ολοήμερη Λειτουργία, τα Προγραμματισμένα Χειρουργεία, πραγματοποιούνται κανονικά, λαμβάνοντας όμως μέτρα για την προστασία των ασθενών, όπως για παράδειγμα οι αναγκαίες μοριακές εξετάσεις στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου.

Ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες ασθενών, όπως οι Ογκολογικοί Ασθενείς, δρομολογούνται μέτρα για τη διασφάλιση των απαραίτητων εξετάσεων και θεραπειών τους χωρίς εμπόδια και επιπλέον αναμονές.

Αναφορικά με τον διαγνωστικό Μοριακό Έλεγχο, ο Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε ότι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η κυβέρνηση κατάφερε:

Α. Να διευρύνει τον πληθυσμό που υποβάλλεται σε εργαστηριακό έλεγχο,

Β. Να 15πλασιάσει τον ημερήσιο αριθμό διενεργούμενων εξετάσεων,

Γ. Να πολλαπλασιάσει τα σημεία διενέργειας δειγματοληπτικών ελέγχων,

Δ. Να μειώσει το κόστος του εξεταζόμενου δείγματος,

Ε. Να εξασφαλίσει διαθεσιμότητα και επάρκεια αντιδραστηρίων και αναλυτών για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών

Αυξήθηκε η δυνατότητα διενέργειας ελέγχων, από 800 τεστ/ημέρα στο τέλος Φεβρουαρίου, σε 4.500 τεστ τον Μάιο, 6.500 τεστ τον Ιούνιο και σήμερα σε 12.000 τεστ/ημερησίως.

Έχουν διενεργηθεί συνολικά στη χώρα πάνω από 860.000 τεστ για ανίχνευση Sars-Cov-2.

Αναφορικά με τη διαθεσιμότητα φαρμάκων, ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι έχει διασφαλιστεί η επάρκεια σε φάρμακα ευρείας χρήσης που χρησιμοποιούνται στις ΜΕΘ. Υπάρχει στενή συνεργασία με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία για την παραγωγή τους και την απρόσκοπτη διαθεσιμότητά τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Σε θέματα δημόσιας υγείας, γνώμονας δεν είναι η πρόβλεψη, αλλά η πρόληψη… Η αύξηση κρουσμάτων των τελευταίων ημερών έχει χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου. Και όπως αποδείχθηκε στο πρώτο κύμα, κανένα σύστημα Υγείας στον κόσμο δεν μπορεί να αντέξει ταυτόχρονα εκατοντάδες και χιλιάδες ασθενείς στα νοσοκομεία. Γι' αυτό και συνεχίζουμε την σκληρή δουλειά για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου. Με όπλα μας τους μάχιμους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το παραϊατρικό προσωπικό», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση, σε κάθε της βήμα πορεύεται με διαφάνεια και ενότητα και γι΄αυτό συγκροτήθηκε, από την πρώτη στιγμή, επιτροπή εμπειρογνωμόνων και δόθηκε πρωταγωνιστικός ρόλος στους επιστήμονες.

Ο υπουργός αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στην στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Όταν εμείς κάναμε το σωστό, κάποιοι άλλοι πασχίζατε να κάνετε μικροπολιτική ή προπαγάνδα. Σε κάθε μέτρο, βλέπατε αντιπολιτευτικό όχημα. Σε κάθε απόφαση, ψάχνατε 10 λεπτά δημοσιότητας με ένα τουίτ» είπε ο Βασίλης Κικίλιας και προσέθεσε: «Με λύπη παρατηρώ ότι στην πρώτη αύξηση των κρουσμάτων, την πρώτη αναμενόμενη αύξηση, μετά το άνοιγμα του τουρισμού, το πρώτο πράγμα που κάνετε είναι να ξαναπιάνετε το νήμα της προπαγάνδας. Είναι τόση η βουλιμία σας για φτηνή αντιπολίτευση που ισχυρίζεστε ότι η κυβέρνηση αγνόησε τους ειδικούς και μετέτρεψε την επιτυχία των πολιτών σε φιάσκο. Έχετε πάρει διαζύγιο όχι μόνο από την κοινή λογική -αυτό το ξέρουμε από το καλοκαίρι του 2015- αλλά κι από την πολιτική λογική».

Ο Βασίλης Κικίλιας σχολίασε και τις επιθέσεις που έχουν δεχθεί Τσιόδρας και Χαρδαλιάς. «Από το δικό σας χώρο επιτεθήκαν στους πάντες που διαχειρίζονται την κρίση. Στον Σωτήρη Τσιόδρα, στον Νίκο Χαρδαλιά, και την Πολιτική Προστασία όπου μαζί με τον ΕΟΔΥ δίνουν καθημερινά μεγάλο αγώνα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, σε μένα, στο σύνολο του υπουργείου Υγείας», είπε απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε: «Μετά την απόπειρα σπέκουλας για το εμβόλιο, η οποία κατέρρευσε σαν πύργος στην άμμο, είναι καθαρό ότι χρησιμοποιείτε πλέον χωρίς καμία αναστολή την πανδημία, μήπως προκαλέσετε κάποιο πρόβλημα στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Φτάσατε στο αξιοθρήνητο σημείο να μιλάτε εσείς και τα φερέφωνα σας για τσαρλατανισμό της κυβέρνησης επειδή είπαμε στον κόσμο για την συμφωνία της Κομισιόν για προμήθεια εμβολίων στα τέλη της χρονιάς. Γραπτή είναι η συμφωνία κύριοι της αντιπολίτευσης».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

19
σχόλια
 1. avatar MEGABARBERIS

  Δεν στελνω το παιδι μου με τιποτα να κανει μαθημα 6 ωρες με μασκα σε ηλικια που αναπτυσσονται οι πνευμονες του.Θα πεινασω ,θα κοψω απο το φαγητο μου ακομα και θα κανει ιδιαιτερα με δασκαλο σε κλειστο τμημα 2-3 παιδιων σε συννενοηση με αλλους γονεις που εχουν το ιδιο σκεπτικο με μενα. Και να γνωριζετε οτι πολλοι γονεις ειναι με το ιδιο σκεπτικο...

 2. avatar FYI

  Κυριάκο διωξτους θα στο κλείσουν το μαγαζάκι. Είναι υπερβολικά άσχετοι ακόμα και για τα ελληνικά δεδομένα.

 3. avatar PANKO

  Με τη λογική της [...]...
  132.000 τετρ. χιλιόμετρα είναι η έκταση της χώρας...αντιστοιχούν αρκετά στρέμματα στον κάθε έλληνα...
  Άρα δε χρειάζεται καμιά προφύλαξη...

 4. avatar Ντιπ άχρηστοι

  Η αποτυχημένη υπουργός Παιδείας έπρεπε να πάει σπίτι της στον ανασχηματισμό. Μαζί με το Μπουμπούκο, τον Κικίλια, τον Σκοιλ Ελικικου και Μέτζης Νεούκτης Βρούτση, τον Αυγενάκη... και πολλούς άλλους.
  Τους έσωσε ο Σαμαράς. Τον τρέμει ο Κούλης μήπως τον ρίξει!
  Όπως έκανε με τον πατέρα του Κώστα Μητσοτάκη.

 5. avatar Κρύο μακρυ

  Κικιλια ποτε εκανες το σωστό ρε?

 6. avatar Την μασκα..

  ...οταν πινουν νερο θα την βγαζουν?

 7. avatar Κυρία Κεραμεως

  δεν ξέρω που βλέπετε τάξεις με 17 παιδιά εδώ στην Αθήνα, το δικό μου παιδί θα πάει πρώτη, σε τμήμα με 25 παιδιά. Για το μόνο που φροντισατε εσείς το καλοκαίρι ήταν να αυξήσετε τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα από 22 που ήταν σε 25 και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, προφανώς για να εξοικονομήσετε προσωπικό. Αν λοιπόν εσείς προσωπικά δεν είχατε κάνει αυτό τώρα το παιδί θα φοιτούσε σε ένα τμήμα με 13 μαθητές, αφού με τον προηγούμενο νόμο, η τάξη θα χωρίζονταν σε 2 τμήματα. Τώρα πρέπει εγώ να εκπαιδεύσω το πρωτακι να φορά και να κρατά καθαρή τη μάσκα του όλη μέρα, να μη στριμωχνετε και να κρατά αποστάσεις, γιατί εσείς το μόνο που σας ένοιαξε όλο αυτό το διάστημα και για το μόνο που ενδιαφερθηκατε ήταν η αύξηση του αριθμού των μαθητών.
  Είναι ντροπή να βγαίνετε και να μας λέτε όλα αυτά που λέτε. Δε μιλάτε σε ηλίθιους!!! Δεν νομίζω πάντως ότι όλοι εσείς στέλνετε τα παιδιά σας στα δημόσια σχολεία και έχετε δει από κοντά τις συνθήκες μαθήματος σε αυτα

 8. avatar Ανδρέας Φιλιποπουλος

  Να ανοίξουν και κάποια ξερονήσια για μικρά παιδιά καλού κακού! Ποτέ δεν ξέρεις! Για τους γονείς προτείνω δοκιμαστική εξορία πριν ακόμα τεκνοποιήσουν αν δεν φοράνε μάσκα!!

 9. avatar Sv 7n

  Ημίμετρα κύριοι,ημίμετρα!
  Σε περίπτωση ανυπακοής των μαθητών,η ποινή πρέπει να είναι ισόβιος αποκλεισμός απ\'όλα τα σχολεία της χώρας με παράλληλη ενεργοποίηση του νομου 4.000 περί τεντυμποϋσμού και δημόσια διαπόμπευση των απείθαρχων μαθητών σε οδούς και πλατείες συνοδεία αστυνομικών οργάνων!..
  Στους γονείς δε,να ισχύσει η εξορία σε Γιούρα και Αη Στράτη,και σε περίπτωση υποτροπής να επανέλθει η θανατική ποινή!

 10. avatar koziokos theodore

  Ποινές στους μαθητές που δε θα φορούν μάσκα προανήγγειλε ο Πέτσας, αλλά όχι σε Ιερείς που δε θα φορούν μάσκα.

 11. avatar S. P

  Αρχιεπίσκοπος Κρήτης: Μη φοράτε μάσκες στην εκκλησία, η πίστη δε φυλακίζεται!!!

  «Όσοι βρίσκεστε μέσα στην εκκλησία βγάλτε τις μάσκες. Η πίστη μας δεν φυλακίζεται, η Παναγία μας ελευθερώνει», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος, παρουσία πλήθους πιστών αλλά και τοπικών αρχών...(!)
  Γιαυτό όμως δεν μιλάει ΚΑΝΕΙΣ!!!

 12. avatar δσα

  Στους δρόμους εκπαιδευτικοί και γονείς: Ζητούν ασφαλή σχολεία...σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας δάσκαλοι, καθηγητές και γονείς διαμαρτύρονται για το άνοιγμα των σχολείων ζητώντας μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης του νέου κορονοϊού στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων της υπουργού Παιδείας.

 13. avatar !!!

  Η κατάσταση έχει γίνει μπάφαλο. Θα έπρεπε να ξεκινήσουν με τηλεκπαίδευση μετά με εκ περιτροπής (με τα μισά παιδιά) και μετά εφόσον τα κρούσματα θα έχουν μειωθεί κατά πολύ να πάνε όλα τα παιδιά. Όσον αφορά τα 17 παιδιά μέσο όρο δεν ξέρουμε πως προέκυψε!! Επίσης διάβασα ότι στην Κύπρο ακολουθώντας τη σχετική οδηγία του ΠΟΥ τα παιδιά στα σχολεία θα φορούν μάσκα από 12 ετών και όχι από Νηπιαγωγείο και Δημοτικό! Και κάτι άλλο. Πώς σε ένα μαγαζί 30-40 τ.μ. επιτρέπονται λιγότερα από 10 άτομα και σε τάξεις με τα ίδια τετραγωνικά να επιτρέπονται 25 παιδιά (και όχι 17);;;;

 14. avatar ΙΟΥΓΟΥΡΘΑΣ

  Κάθε παιδί θα έχει το δικό του παγούρι για νερό ! Ότι πριν τον κορονοϊό τα παιδιά δεν είχαν προσωπικό μπουκαλάκι νερού, πίνανε όλα μαζί από τις στέρνες σαν τα μοσχάρια .

  1. avatar Καλά…

   μακράν το καλύτερο σχόλιο που διάβασα...🤣🤣🤣

  2. avatar @ΙΟΥΓΟΥΡΘΑΣ

   Κεραμεως κορονοιος κυβερνηση_Μητσοτακη #ΝΔ_ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ# κυβερνηση_τσιρκο Covid_19....Με λίγα λόγια
   αυτή σαν έκανε ανθρώπους!! χι χι χι χι

 15. avatar Γεροτσολιας

  ΦΕΡΤΕ Μ\' ΕΝΑ ΠΑΓΟΥΡΙΝΟ Φέρτε μ\' ένα παγουρίνο για να πάω στο σχολειό και τα ρήματα θα κλείνω ως το δέκα θα μετρώ Τι με νοιάζει ο ιός αφου θ άχω για να πίνω φέρτε μ\' ένα παγουρίνο,Γεροτσολιας

 16. avatar τηλεθεατης

  Αντί να λέτε μπράβο στην Κεραμέως που μοιράζει μάσκες και παγουρίνα στα νιάνιαρα αντί για αγιασμό και κομποσχοίνια όπως πραγματικά θα ήθελε, γκρινιάζετε κι από πάνω. Αχάριστοι.

 17. avatar Το σωστο

  Είναι να υπογράψει η κεραμεωσ υπεύθυνες δηλωσεισ για τις μασκεσ για όλα τα παιδιά ανά πάθουν το παραμικρό δεν σασ σώζει τιποτα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει