Με την πρόεδρο της ιταλικής Βουλής Λάουρα Μπολντρίνι και με τον πρόεδρο της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο συναντήθηκε σήμερα στη Ρώμη ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Ο κ. Μεϊμαράκης βρίσκεται στην ιταλική πρωτεύουσα, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Δραγασάκη, για να πάρει μέρος στη διημερίδα με θέμα «Η Αξία της Ευρώπης», η οποία οργανώνεται από κοινού από την ιταλική και την ελληνική βουλή.

«Πρέπει να δώσουμε πειστικές απαντήσεις ότι η λύση είναι περισσότερη Ευρώπη. Διότι η Ευρώπη δεν είναι αναγκαίο κακό και ούτε πρέπει να είναι απόμακρη από τα προβλήματα των πολιτών. Η γραφειοκρατία και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να προσαρμοσθούν σε ένα νέο πλαίσιο που απαιτούν οι Ευρωπαίοι πολίτες», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ- ΜΠΕ.

«Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με εντονότερη συμμετοχή των εθνικών κοινοβουλίων στις διαδικασίες αυτές», συμπλήρωσε ο κ. Μεϊμαράκης.

Η Λάουρα Μπολντρίνι, εξάλλου, τόνισε πως «θεωρεί ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στην Ευρώπη, αφού στον παγκοσμιοποιημένο πλανήτη μας, οι μικρές και μεσαίες χώρες, διαφορετικά δεν θα είχαν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν. Πρέπει, λοιπόν» συμπλήρωσε, «να καταφέρουμε να μείνουμε ενωμένοι, με βιώσιμο τρόπο, κοινωνικά και περιβαλλοντικά».

Η ανεργία είναι υπερβολικά υψηλή, η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι δεν κωφεύει, αλλά ότι κατανοεί τα αιτήματα των πολιτών», πρόσθεσε η κ. Μπολντρίνι.

Σε σχέση με τις ευρωεκλογές του Μαΐου, ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε:

«Η προσπάθειά μας στοχεύει στο να ψηφίσουν οι πολίτες με κριτήρια πολιτικά, για ένα καλύτερο μέλλον της Ευρώπης. Να μην ψηφίσουν με διάθεση διαμαρτυρίας και τιμωρίας. Στις εκλογές αυτές δεν κρίνονται οι εθνικές κυβερνήσεις και οι εθνικές πολιτικές. Διότι πολλοί πολίτες νομίζουν ότι με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές στέλνουν, ακινδύνως, ένα μήνυμα διαμαρτυρίας στις κυβερνήσεις και στις εθνικές πολιτικές. Θέλουμε να τους πούμε ότι αυτήν τη φορά πρέπει να ψηφίσουν με τη σκέψη στο μέλλον της Ευρώπης, ότι θέλουμε να υπάρξει ψήφος εμπιστοσύνης, για ένα νέο πλαίσιο μέσα στην Ευρώπη».

«Θεωρώ ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν πρέπει να φοβηθούν διότι δεν προχωράς με γνώμονα το φόβο. Η ιστορία δεν μπορεί να γυρίσει πίσω, εμείς ακολουθούμε έναν δρόμο που θα μας οδηγήσει στο να είμαστε όλο και πιο ανταγωνιστικοί. Είναι συμφέρον όλων μας να πιστέψουμε στην Ευρώπη και στο μέλλον της», δήλωσε η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής.

Εξάλλου, από τη συνάντηση του κ. Μεϊμαράκη με τον πρόεδρο της ιταλικής Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο, προέκυψε η κοινή διαπίστωση ότι διημερίδες σαν και αυτήν που διεξάγεται στη Ρώμη χρησιμεύουν για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δυο χωρών και στο να μπορέσουν να δοθούν πειστικές απαντήσεις στους πολίτες ενόψει των ευρωεκλογών. «Η υπόθεση δεν είναι ιδεολογική, το κύριο θέμα είναι ποιος τάσσεται υπέρ και ποιος κατά της Ευρώπης», τονίσθηκε στη συνάντηση.

Ο Πιέτρο Γκράσο, τέλος, δήλωσε λάτρης του ελληνικού πολιτισμού και υπογράμμισε πως θεωρεί ότι η Ελλάδα «βρίσκεται σε καλό δρόμο».