Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για επαναφορά «διαταγμάτων της Χούντας» λόγω «φόβου απέναντι στις επικείμενες αντιδράσεις της κοινωνίας», κατηγορώντας την κυβέρνηση, ενώ είχε ήδη εξαπολύσει σφοδρή επίθεση και στο ΚΙΝΑΛ για τη στήριξη που προσφέρει.

«Σήμερα επιχειρείτε μια αντιδραστική τομή, με στόχο την ίδια τη Δημοκρατία, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη διαδήλωση, στη συγκέντρωση, στη διαμαρτυρία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «μια αντιδραστική τομή που καμία κυβέρνηση δε διανοήθηκε από τη μεταπολίτευση».

Απαντώντας στα επιχειρήματα του πρωθυπουργού σχετικά με την ανάγκη να περιοριστούν οι διαδηλώσεις με μικρό αριθμό συμμετεχόντων λόγω παρεμπόδισης της κυκλοφορίας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ήδη η νομοθεσία προβλέπει τον περιορισμό τους σε μία λωρίδα κυκλοφορίας ή και στο πεζοδρόμιο ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να επισκεφτεί τώρα το κέντρο προκειμένου να δει τα «καμώματα του ανιψιού του», Κώστα Μπακογιάννη, σε σχέση με το δημόσιο χώρο.

Επιπλέον, απάντησε στην επισήμανση του πρωθυπουργού ότι και επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ είχαν απαγορευτεί διαδηλώσεις, πως έγιναν για λόγους «εθνικής ασφάλειας» σε περίπτωση επίσκεψης ξένου ηγέτη.

«Και το ερώτημα είναι γιατί το επιχειρείτε αυτό τώρα; Πρόκειται απλά για τη συνάντηση του ακροδεξιού δόγματος Βορίδη με τη νεοδεξιά εμμονή Χρυσοχοΐδη;», διερωτήθηκε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και συνέχισε: «Ή μήπως αυτή η σπουδή σας -και μάλιστα να το φέρετε κατακαλόκαιρο- καλύπτει κάποιο φόβο για τις εξελίξεις και για τις κοινωνικές αντιδράσεις που έρχονται από το φθινόπωρο;».

«Χρειάζεται σχέδιο, όραμα και ηγεσία, ώστε η χώρα να πατήσει ξανά γερά στα πόδια της»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως η χώρα μπαίνει σε μια περίοδο «πολύ βαθιάς ύφεσης, μεγαλύτερης από τα σκληρά χρόνια των μνημονίων», σημειώνοντας ότι «χρειάζεται σχέδιο, όραμα και ηγεσία, ώστε να πατήσει ξανά γερά στα πόδια της» και «όχι αυταρχισμό καταστολή και προπαγάνδα, από τα καλοταϊσμένα με κρατικό χρήμα μέσα ενημέρωσης».

Σε αυτό το σκηνικό, εκτίμησε ότι οι Έλληνες πολίτες θα ήθελαν να ακούσουν από την κυβέρνηση τι θα κάνει για να βελτιώσει τη ζωή τους και αντ’ αυτού βλέπουν μια προσπάθεια επαναφοράς «διαταγμάτων του 1971 της Χούντας».

Συνεχίζοντας, επέκρινε την κυβέρνηση ότι «εκδικείται» την Αριστερά, «τον πολιτικό σας αντίπαλο δηλαδή, που ξέρετε ότι η δύναμη του βρίσκεται στην ασίγαστη δίψα των ανθρώπων για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια», και επανέλαβε ότι η απάντηση στο “γιατί τώρα” είναι «προφανής».

«Γιατί φοβάστε. Παρά τα εκατομμύρια που μοιράζετε για να σας φιλοτεχνούν κυρίαρχο και άτρωτο τα ΜΜΕ», είπε και έκανε λόγο για «αυτογελοιοποίηση» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αναφερόμενος στη λίστα με τα ποσά που έλαβαν τα  ΜΜΕ για την καμπάνια του κορονοϊού -«τη λίστα της ντροπής», όπως είπε- τόνισε πως «αποδεικνύει ότι μοιράσατε 20 εκατ, στο πίσω γραφείο του Μαξίμου, λες και ήταν λεφτά της οικογένειας», υποστηρίζοντας ότι το μοίρασμα αυτό έγινε «χωρίς κριτήρια με μόνο στόχο τη χειραγώγηση».

«Αν θέλετε να δώσετε διαφημιστική πίτα υπάρχουν όροι που προβλέπει ένα δημοκρατικό πλαίσιο με διαφάνεια και λογοδοσία.

Όχι έτσι όμως τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων», δήλωσε -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επιτέθηκε στο πρωθυπουργό λέγοντας ότι τα κάνει όλα αυτά γιατί «φοβάται να αναμετρηθεί με την πραγματικότητα στην κοινωνία και την οικονομία».

«Φοβάστε τη διαφωνία, την αντίδραση, την οργή της κοινωνίας. Φοβάστε, γι’ αυτό πάντα η απάντηση σας είναι η καταστολή», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Νέα Δημοκρατία βάλλει κατά της Μεταπολίτευσης»

Συνεχίζοντας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα σημεία του νομοσχεδίου, που όπως είπε «προκαλούν ανατριχίλα».

«Ίσως όμως το πιο εντυπωσιακό στο νομοσχέδιο δεν είναι σε αυτά που λέει, αλλά σε αυτά που παραλείπει», προσέθεσε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε «εκκωφαντική» την απουσία οποιασδήποτε διάταξης που «να περιορίζει την Αστυνομία», κάτι που «στέλνει μήνυμα στην Αστυνομία “βαράτε ελεύθερα”, “μη σας νοιάζει”, “κανείς δεν θα σας ζητήσει ευθύνες”».

Επιπλέον, κατηγόρησε την παράταξη της ΝΔ ότι «βάλλει κατά της Μεταπολίτευσης», την οποία, όπως είπε, θεωρεί «όργιο σπατάλης, συντεχνιών, αναρχίας και φαυλότητας», ενώ υπογράμμισε πως «μετατρέψαν περιθωριακά ακροδεξιά στερεότυπα, σε κυρίαρχη αφήγηση» εντάσσοντας στο κόμμα ως ηγετικά στελέχη, ακόμα και «μέλη της νεολαίας του Παπαδόπουλου» και «αρνητές των νεκρών του Πολυτεχνείου».

«Σήμερα επιχειρείτε να ξηλώσετε ένα κομμάτι της δημοκρατικής παράδοσης του τόπου ακόμα και της δικής σας παράταξης», συνέχισε ο τέως πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «το συμβόλαιο της Μεταπολίτευσης» «δεν γράφτηκε μόνο στο χαρτί. Γράφτηκε και στο δρόμο. Γράφτηκε και με αγώνες».

Κλείνοντας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η επίθεση αυτή στη Δημοκρατία γίνεται σε μια «κομβική στιγμή» όπου «το καύσιμο της παραπλάνησης αρχίζει και στερεύει επικίνδυνα» και «οι ευγνώμονες υπήκοοι, αποδεικνύονται ανήσυχοι πολίτες».