Ανακοίνωση με την οποία απαντάει σε δημοσίευμα εφημερίδας που κάνει λόγο για σοβαρά λάθη στη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού και απώλεια κονδυλίων, εξέδωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το υπουργείο αναφέρεται στα στοιχεία τα οποία εκθέτει το άρθρο της «Καθημερινής», τονίζοντας ότι «οι αριθμοί», τους οποίους επικαλείται «είναι λανθασμένοι».

Στο δημοσίευμα παρατίθενται στοιχεία έκθεσης διεθνούς οργανισμού για την διαχείριση του μεταναστευτικού, τα οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα, αποτελούν κόλαφο για τη μεταναστευτική-προσφυγική πολιτική που εφαρμόζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου –το οποίο επανασυστάθηκε στον τελευταίο ανασχηματισμό.

Το υπουργείο από την πλευρά του δηλώνει «άγνοια» για την έκθεση. «Ο κ. Μηταράκης, έχει παρουσιάσει πρόσφατα στη Βουλή το ακριβές κόστος και την σύγκριση με παρόμοια έργα που έχουν πραγματοποιηθεί τα προηγούμενα έτη», επισημαίνει η ανακοίνωση.

Και συνεχίζει: «Συγκεκριμένα, μιλώντας στη Βουλή την 8η Μαΐου 2020, ο κ. Μηταράκης είχε περιγράψει, ότι η ανέγερση προσωρινής δομής στην περιοχή της Μαλακάσας είχε κατά 23% μειωμένο κόστος σε σύγκριση με την ήδη υπάρχουσα, παρότι είχε υψηλότερα τεχνικά χαρακτηριστικά. Το κόστος ανήλθε συνολικά σε 2.330 ευρώ ανά διαμένοντα, ενώ το αντίστοιχο έργο επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κόστισε 3.050 ευρώ ανά διαμένοντα. Επισημαίνεται ότι το έργο, λόγω του χαρακτήρα του κατεπείγοντος, ανατέθηκε στην ίδια ανάδοχο εταιρεία η οποία είχε πραγματοποιήσει εργασίες στη δομή της Μαλακάσας επί ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κρίθηκε ότι είχε άμεση γνώση της τοποθεσίας και των επιμέρους τεχνικών απαιτήσεων ώστε να κατασκευαστεί το έργο ταχύτατα».

Σύμφωνα με το υπουργείο, άγνοια τέτοιας έκθεσης δηλώνουν ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Τι αναφέρει το δημοσίευμα

Στο δημοσίευμα σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα χάνει μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων, λόγω αδράνειας και έλλειψης σχεδιασμού, ενώ υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για κακοδιαχείριση ή και οικονομικές ατασθαλίες στα έργα που πραγματοποιούνται».

«Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο έργο στη νέα δομή της Μαλακάσας, η οποία κοστολογήθηκε με ένα υπέρογκο ποσό συγκρινόμενο με ανάλογα έργα που έχει χρηματοδοτήσει η αρμόδια Διεύθυνση της Κομισιόν (DG Home) στην Ελλάδα» αναφέρει το άρθρο.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι το υπουργείο Μετανάστευσης αποδίδει το υψηλό κόστος στο γεγονός ότι πρόκειται για επείγουσα παρέμβαση. «Ωστόσο, ανάλογο έργο πραγματοποιήθηκε μέσα σε επτά ημέρες, ενώ το μέσο κόστος ήταν 270 ευρώ ανά ωφελούμενο, σε σχέση με 3.900 ευρώ ανά ωφελούμενο στη Μαλακάσα», αναφέρεται στο έγγραφο το οποίο επικαλείται η εφημερίδα.

Και το άρθρο συνεχίζει: «Το υπουργείο Μετανάστευσης εξαγγέλλει πράγματα που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν και τα οποία δεν έχουν ρεαλιστική βάση τονίζει ο διεθνής οργανισμός στην παρέμβασή του, όπως για παράδειγμα ότι όλες οι νέες δομές που θα δημιουργηθούν θα είναι “κλειστές” ή ότι μεγάλος αριθμός αιτούντων άσυλο θα μεταφερθεί από τα νησιά. Το αποτέλεσμα είναι ότι η κυβέρνηση αποδεικνύεται αναξιόπιστη στους πολίτες, ενώ παράλληλα τους τελευταίους μήνες έχει χάσει και μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης των Βρυξελλών».

«Η κατάσταση στα ελληνικά νησιά παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, χωρίς να υπάρχει κανένα σαφές πλάνο αντιμετώπισης των ροών που αναμένεται να αυξηθούν το καλοκαίρι και δεν υπάρχει καμία προοπτική για τη δημιουργία νέων θέσεων φιλοξενίας. Δεν μπορείς να εκτιμάς ότι θα φύγουν 15.000 άτομα από τις δομές φιλοξενίας χωρίς να υπολογίζεις πού θα πάνε όλοι αυτοί, γιατί θα καταλήξουν στις πλατείες» γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη πάντα το έγγραφο της οργάνωσης.

Η έκθεση ολοκληρώνεται, τονίζοντας ότι η εικόνα που παρουσιάζεται προς τα έξω δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

«Ψευδώς παρουσιάζεται μια θετική εικόνα ότι όλα στο μεταναστευτικό-προσφυγικό βαίνουν καλώς και έχουν δρομολογηθεί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει περιθώριο για την κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα και αποτελεσματικά όταν προκύψει μια νέα μεταναστευτική κρίση και αυξηθούν οι ροές από την Τουρκία. Αυτή τη στιγμή ακόμα και 3.000-4.000 αφίξεις τον μήνα να έχουμε –που είναι μια αισιόδοξη πρόβλεψη για το καλοκαίρι– ο πληθυσμός των μεταναστών στα νησιά θα εκτοξευθεί χωρίς να υπάρχει εναλλακτικό πλάνο», επισημαίνεται.