Καραμανλής: Ένα στα τρία νέα αυτοκίνητα το 2030 να είναι ηλεκτρικά

Η πρόταση του υπουργού Υποδομών στο Υπουργικό Συμβούλιο


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18:58
28/05/2020
Καραμανλής: Ένα στα τρία νέα αυτοκίνητα το 2030 να είναι ηλεκτρικά
8
loading

Την οπτική του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στο σχέδιο νόμου για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην ελληνική επικράτεια, ιδίως όσον αφορά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κατέθεσε ο κ. Κώστας Καραμανλής στο υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισήμανε καταρχάς ότι ο τομέας των μεταφορών αντιπροσωπεύει περίπου το 1/3 της τελικής κατανάλωσης ενέργειας και ευθύνεται για το 30% περίπου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Καθώς και ότι ευρύτερος ευρωπαϊκός στόχος είναι μέχρι το 2050 ο τομέας των μεταφορών να μειώσει τις εκπομπές κατά 60% και η κυκλοφορία στις πόλεις να γίνεται με αποκλειστική χρήση μη συμβατικών οχημάτων.

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε επίσης ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προδιαγράφει έναν φιλόδοξο στόχο και για το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Ένα στα τρία αυτοκίνητα, που θα τίθενται σε κυκλοφορία το 2030, να είναι ηλεκτρικά.

Τρεις είναι οι άξονες των υποχρεώσεων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ηλεκτροκίνηση:

 • Πρώτον, στο διαγωνισμό που ετοιμάζεται για τα νέα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τον οποίο θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μεγάλο μέρος των οχημάτων προβλέπεται να είναι ηλεκτροκίνητα.

Μάλιστα ανακοίνωσε ότι έχει προγραμματιστεί να τεθούν σε δοκιμαστική κυκλοφορία δύο ηλεκτροκίνητα λεωφορεία τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο στο κέντρο της Αθήνας.

 • Δεύτερον, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών ώστε να δοθούν κίνητρα για την ανανέωση του στόλου των ΙΧ αυτοκινήτων.

Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα διαμορφωθούν επίσης δράσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να ενθαρρυνθεί η αντικατάσταση των ΤΑΞΙ με ηλεκτροκίνητα οχήματα. Ειδικά για τα ΤΑΞΙ μπορεί να δοθεί επιδότηση, προκειμένου να παρασχεθούν κίνητρα για την αγορά νέου ηλεκτρικού οχήματος και την απόσυρση από την κυκλοφορία του παλαιού.

 • Τρίτον, γίνεται προετοιμασία για τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών φόρτισης κατά μήκους των αυτοκινητοδρόμων.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην ελληνική επικράτεια, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναλαμβάνει την κατάρτιση και τήρηση του Μητρώου Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης, ώστε να υπάρχει συνεχής χαρτογράφηση των δυνατοτήτων και των εμπλεκόμενων στα θέματα ηλεκτροκίνησης, αλλά και η δυνατότητα παροχής στοιχείων στα συναρμόδια Υπουργεία για την εποπτεία και τον έλεγχο της αγοράς.

Οι ενέργειες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

Παράλληλα μέσω των υπηρεσιών του Υπουργείου θα διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο για την ταξινόμηση των ηλεκτρικών οχημάτων κάθε τύπου, καθώς η τεχνολογία θα εξελίσσεται, θα μεταβάλλεται και οι ανάγκες θα αυξάνονται, όπως για παράδειγμα τα σημεία φόρτισης, οι χώροι στάθμευσης κ.λ.π.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα προβεί επίσης σε ενέργειες για την προσαρμογή επαγγελμάτων στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των συνεργείων αυτοκινήτων.

Σημειωτέον ότι το άρθρο 13 του νομοσχεδίου προβλέπει ότι εντός περιορισμένου χρονικού διαστήματος από την ψήφιση, οι Δήμοι Μητροπολιτικών Κέντρων, οι Μεγάλοι και Μεσαίοι Ηπειρωτικοί Δήμοι, καθώς και οι Μεγάλοι και Μεσαίοι Νησιωτικοί Δήμοι, εκπονούν υποχρεωτικά αυτοτελή μελέτη χωροθέτησης και δημιουργίας θέσεων στάθμευσης και επαναφόρτισης, εντός των διοικητικών τους ορίων.

Αυτό αποτελεί αναγκαία και ικανή προϋπόθεση για την εύρυθμη και απρόσκοπτη είσοδο της ηλεκτροκίνησης στην καθημερινότητα των αστικών κέντρων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar ΙΟΥΓΟΥΡΘΑΣ

  ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΡΕ ΧΑΖΟΒΙΟΛΗ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ .....ΜΑΛΟΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΙΖΑ [...]

  1. avatar ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΞΕΧΑΣΕΣ . ΝΑ ΕΡΩΤΗΘΟΥΝ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΖΕΙΣΟΝ- ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΣΑΣ …

   ,

 2. avatar go go

  Αντικατεστησε πρωτα αυτα το βρωμερα και αθλια αστικα λεωφορεια και μετα θα δουμε για τα νεα αυτοκινητα

 3. avatar ΚΛΕΩΝ

  Εδω δεν μπορουν να μετατρεψουν τη ΔΕΗ απο το Λιγνιτι και το πετρελαιο σε Ανανεωσιμες πηγες....θα αλλαξουν το στολο των ιδιωτων μεσα σε 10 χρονια να\'ναι το 1/3 ηλεκτρικα!!!!
  χαχαχαχαχααχαχαχαχαχ
  Δηλαδη τα ΕΛΠΕ...θα κλεισουν????χαχαχαχαχαχαχαχα

  1. avatar ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ ΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΩΝ ΖΑΙΩΝ …….ΤΟ ΠΕΤΑΞΑΝ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ….

   ΑΝΗΜΕΡΩΤΟΣ......

 4. avatar ANTIRISIAS

  Οταν οι μπαταρίες των ηλεκτρικών δεν κοστίζουν όσο το μισό αμάξι, τότε θα το σκεφτω. Μέχρι τότε θα απολαμβάνω τον ήχο ενός V6 η V8 κινητήρα!

  1. avatar ‘Αλλος ένας

   Δηλαδή εσύ λες ότι το να αντικαταστήσεις τις μπαταρίες που θα κοστίζουν περί τα 1000 ευρώ κάθε π.χ. 5-10 χρόνια, σου φαίνεται ακριβότερο απο το να αγοράσεις και να συντηρείς ένα V6 ή V8 !!!!!!!!!!!!!!!!!!! ........?????????????!!!!!!!!!!!!!!!

   Ρε πας καλά;;;!!!!

  2. avatar ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΟ V 33..

   .. ,

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει