Κλιμακώνει ο ΣΥΡΙΖΑ την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για τη στήριξη της μεσαίας τάξης, καθώς ο τομεάρχης Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απευθύνει σχετική επίκαιρη ερώτηση προς στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Τσακαλώτος, η κυβέρνηση της ΝΔ ανήλθε στην εξουσία υποσχόμενη ότι θα ενισχύσει σημαντικά τη μεσαία τάξη της χώρας η οποία, σύμφωνα με την ίδια ρητορική, είχε πληγεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει μάλιστα δήλωση που έκανε έναν χρόνο πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν δηλαδή τον Απρίλιο του 2019 δήλωνε «θα επιστρέψω στην μεσαία τάξη όσα της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Είναι γεγονός ότι ο επιστημονικός ορισμός της μεσαίας τάξης δεν είναι σαφής. Ο υπουργός Οικονομικών χρησιμοποίησε πρόσφατα ορισμό του ΟΟΣΑ, που φυσικά και δεν γίνεται αποδεκτός από εμάς, με βάση τον οποίο “ως μεσαία τάξη χαρακτηρίζονται τα νοικοκυριά με ένα άτομο που εισοδηματικά κινούνται μεταξύ 6.294 και 16.783” δηλαδή από 520 έως 1.394 ευρώ τον μήνα.

Ακόμη και με αυτόν τον ορισμό, είναι σαφές ότι η μεσαία τάξη καταποντίστηκε τα χρόνια της ΝΔ ενώ τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ η θέση της βελτιώθηκε καθώς μία οικογένεια της μεσαίας τάξης από το 2010 έως το 2014 είχε μείωση του ετήσιου εισοδήματός της από 5.200 ευρώ έως 13.860 ευρώ, ενώ αντίθετα, στα τρία πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (για τα οποία υπάρχουν στοιχεία) η οικογένεια αυτή είδε μία αύξηση του ετήσιου εισοδήματός της από 520 έως 1.500 ευρώ», αναφέρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και προσθέτει ότι με βάση άλλους ορισμούς, η ταξική ένταξη των ατόμων έχει να κάνει με την θέση τους στην παραγωγή.

Σύμφωνα με αυτούς, στη μεσαία τάξη, εντάσσονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, μέρος των μισθωτών -ιδιαίτερα οι έχοντες τριτοβάθμια εκπαίδευση- οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων καθώς και μέρος των αγροτών. «Οι άνθρωποι αυτοί πλήττονται βάναυσα σήμερα από τις οικονομικές επιπτώσεις του Covid-19 και η κυβέρνηση αρνείται να τους ενισχύσει παρά τις δυνατότητες που υπάρχουν χάρη και στο ταμειακό “μαξιλάρι” που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Επικαλούμενους δε μελετητές που αναφέρουν ότι η ένταξη στη μεσαία τάξη εξαρτάται από το μέγεθος των πόρων που διαθέτει ένα άτομο για να αντεπεξέλθει στις καθημερινές του ανάγκες αλλά και για να αντιμετωπίσει απροσδόκητες καταστάσεις όπως ένα ατύχημα ή η δυνατότητά του να παραμείνει εκτός ορίων φτώχειας για ένα εξάμηνο μετά από απώλεια της εργασίας του, τονίζει, ότι με βάση και επιστημονική βιβλιογραφία, είναι εξαιρετικά σημαντική η ύπαρξη ενός ισχυρού κράτους πρόνοιας για τη στήριξη της μεσαίας τάξης, κάτι που επίσης δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ανεξαρτήτως ορισμού είναι γεγονός ότι η μεσαία τάξη απώλεσε πολύ σημαντικό μέρος τους εισοδήματός και της περιουσίας της κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και είχε αρχίσει να ανακάμπτει τα τελευταία χρόνια.

Τα πρώτα νομοθετήματα της ΝΔ, πριν από την κρίση του Covid-19 είχαν ως ξεκάθαρο στόχο την ενίσχυση των πολύ υψηλών εισοδημάτων, και τα όποια οφέλη “είδαν” τα μεσαία στρώματα ήταν πολύ περιορισμένα, σημαντικά χαμηλότερα από αυτά που θα είχαν αν το σύνολο του δημοσιονομικού κόστους των μέτρων αυτών αξιοποιείτο για τα στρώματα αυτά», αναφέρει ο tομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Eίναι προφανές ότι η μεσαία τάξη δεν ήταν προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ πριν από τον Covid-19 καθώς και το ότι από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης η κυβέρνηση παλινωδεί αρνούμενη πεισματικά να την ενισχύσει, παρά τη δυνατότητα που προσφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα που της άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι πόροι της ΕΕ».

Με την επίκαιρη ερώτηση καλείται ο υπουργός Οικονομικών να απαντήσει:

  • Εάν είναι προϋπόθεση η ενίσχυση σήμερα των εισοδημάτων μισθωτών, ελεύθερών επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και η ενίσχυση των επιχειρήσεων για την ανάσχεση μιας μεγάλης οικονομικής ύφεσης και ενός 4ου μνημονίου που θα είναι καταστροφικό για τη χώρα και για την κοινωνία.
  • Εάν θεωρεί ότι τα 533 ευρώ τον μήνα είναι αρκετά για όλους τους μισθωτούς, τα 600 ευρώ για 1,5 μήνα είναι αυτό που αρμόζει στους ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν επιστημονικό επάγγελμα, και ότι οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων δεν έχουν ανάγκη ενίσχυσης. Αν όχι, γιατί δεν προχωράει στην καταβολή πλήρους μισθού στους μισθωτούς, στην καταβολή μηνιαίου επιδόματος σε ελεύθερους επαγγελματίες ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος και σε ενίσχυση ύψους 3 δισ. χωρίς υποχρέωση επιστροφής για τις επιχειρήσεις, όπως προτείνει με το κοστολογημένο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ.