«Κερδίσαμε σημαντικές μάχες, θα ήταν άδικο να χάσουμε τον πόλεμο» ήταν το μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα με φόντο την Ανάσταση και την Κυριακή του Πάσχα και τα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού.

«To φετινό Πάσχα είναι αλλιώς», δεν θα πάμε στις εκκλησιές αλλά ούτε σε σπίτια συγγενών και φίλων, τόνισε, «αυτό άλλωστε επιβάλλει το μήνυμα αγάπης που εκπέμπουν οι άγιες αυτές ημέρες».

«Για να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί, μένουμε φέτος μακριά» πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας εν συντομία τα εν ισχύ μέτρα για αποφυγή κάθε συγχρωτισμού για να σπάσουμε την αλυσίδα της μετάδοσης.

Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε εξαιρετικά θετικό το ότι, σχετικά με την κεκλεισμένων των θυρών λειτουργία των ιερών ναών, στην προσπάθεια αυτή συμβάλει με υπευθυνότητα και η Εκκλησία της Ελλάδος, ενώ αναφέρθηκε και στα ΜΜΕ λέγοντας πως έχουν ανταποκριθεί με υπευθυνότητα και σοβαρότητα στις περιστάσεις.

Αναφορικά με τις μετακινήσεις την Κυριακή του Πάσχα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απηύθυνε παράκληση ακόμα και στους λίγους που σκέφτονται να μετακινηθούν τη Κυριακή να μην το κάνουν. Αφενός γιατί θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τη δική τους και των δικών τους, αφετέρου γιατί θα παραβιάσουν τα μέτρα που τηρούν οι υπόλοιποι, και γι’ αυτό προβλέπονται αυστηρές, ίσως και αυστηρότερες τις μέχρι σήμερα κυρώσεις.

Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, η αυστηροποίηση θα αφορά τους παραβάτες, ξεκαθάρισε, παραπέμποντας αργότερα σήμερα ή αύριο για λεπτομέρειες.

Από τη συμμόρφωση όλων θα εξαρτηθεί η αντίστροφη μέτρηση για την άρση των περιοριστικών μέτρων, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί.

Η επιστροφή αυτή δεν θα είναι οριζόντια, ξεκαθάρισε ο κ. Πέτσας, θα ξεδιπλώνεται σε διαδοχικές φάσεις διαφορετικές για κάθε τομέα οικονομίας και κάθε πληθυσμιακή ομάδα, κάθε βήμα θα διαμορφώνεται ανάλογα με την αποτελεσματικότητα του προηγούμενου και κάθε κίνηση θα αξιολογείται. Έχουμε αρκετές ημέρες έως τις 27 Απριλίου, μέχρι τότε τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα, είπε.

Βρίσκεται στο τραπέζι το θέμα των καταστημάτων και των σχολείων, συζητείται και ο τρόπος και ο χρόνος που θα λειτουργήσουν άλλα αυτά είναι θέματα της επόμενης μέρας, δεν είμαστε ακόμα εκεί, δήλωσε.

Στήριξη του ΕΣΥ

Ο κ. Πέτσας ανέφερε στη συνέχεια, ότι συνεχίζονται οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η δημιουργία νέων μονάδων εντατικής θεραπείας όπως και η προμήθεια πρόσθετου υγειονομικού υλικού.

Είπε ότι ήδη έχουν αυξηθεί οι ΜΕΘ από τις 565 σε 997, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3.073 προσλήψεις (381 αφορούν ιατρικό προσωπικό και 2.692 νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό). Πρόσθεσε ότι οι εγκρίσεις για νέες προσλήψεις φθάνουν τις 4.824 δηλαδή περίπου δυόμιση φορές πάνω από τις αρχικά εγκριθείσες.

Στο μεταξύ συγκροτούνται 500 νέες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας οι οποίες θα παρέχουν κατ’ οίκον υπηρεσίες και δημιουργήθηκε μητρώο ασθενών κορονοϊού ως σημείο αναφοράς. Ενισχύονται παράλληλα οι δυνατότητες του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας για τη διάγνωση κρουσμάτων. Πρόσθεσε ότι όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο Κέντρο στις Αχαρνές, είναι πολύ σημαντικό ότι μπορούμε να προσθέσουμε σημαντική δυνατότητα τεστ καθώς θα αρχίσουμε να εξετάζουμε το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας.

Δεν υπάρχουν μαξιλάρια ή άλλες ορολογίες που μπερδεύουν τους πολίτες. Υπάρχει το Ταμείο του κράτους όπως υπήρχε χθες και θα υπάρχει πάντα, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το οικονομικό “μαξιλάρι” και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη διαχείρισή του, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Πέτσας είπε ότι το Ταμείο απαρτίζεται σχηματικά «από τρεις διαφορετικούς ορόφους. Ο πρώτος που περιλαμβάνει 15,7 δισ. ευρώ που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα από τη λήξη του 3ου μνημονίου, δηλαδή από το 2018 και μετά, ακριβώς λόγω της αναξιοπιστίας της τότε κυβέρνησης, ώστε να μπορέσει να προσφύγει στις αγορές για να δανειστεί με λογικό επιτόκιο».

Ο 2ος και ο 3ος όροφος είπε ο κ.Πέτσας, που είναι σχεδόν 36 δισ. «είναι ποσά που τηρούνται είτε στην Τράπεζα της Ελλάδος στο της κοινό κεφάλαιο είτε στα τραπεζικά της διαθέσιμα, είτε στις εμπορικές τράπεζες, και είναι χρήματα φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Υπήρχαν πάντα διαθέσιμα φορέων κυβέρνησης και χρησιμοποιήθηκαν και το 2013 και το 2014».

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ένα μέρος αυτών, περίπου 10 δισ. ευρώ, χρησιμοποιούνταν στο τέλος του 2014 γιατί τότε τα επιτόκια της ΕΚΤ είχαν γίνει αρνητικά, «και επέλεξε η κυβέρνηση έναν αμοιβαία επωφελή τρόπο, δηλαδή τα χρήματα αυτά να μεταφερθούν στην ΤτΕ, να επενδύονται μέσω repos ώστε η κυβέρνηση να έχει ρευστότητα και οι φορείς της Κυβέρνησης να έχουν έσοδα, και να μην απομειώνεται το κεφάλαιό τους γιατί επαναλαμβάνω τα επιτόκια ήταν αρνητικά. Αυτά τα ξέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν κατανοούμε γιατί τα αποκρύπτει».

Είπε επίσης ότι η χρήση του ταμείου γίνεται με σύνεση «γιατί όταν παίρνουμε μέτρα αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων τα έσοδα μειώνονται απότομα. Και οι δαπάνες αυξάνονται επίσης απότομα όταν παίρνουμε μέτρα στήριξης της οικονομίας, είτε αφορά τη χορήγηση 800 ευρώ στους εργαζόμενους, είτε επιδότηση επιτοκίου επιχειρήσεων, είτε στήριξη των μακροχρόνια ανέργων, είτε με τα προγράμματα κατάρτισης. Όταν φθίνουν τα έσοδα και αυξάνουν οι δαπάνες πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη που έχουμε χτίσει με κόπο, ώστε να είμαστε όλοι σίγουροι ότι μπορεί το κράτος να τηρεί τις υποχρεώσεις του. Χτίζοντας πάνω στις θυσίες των Ελλήνων προσφύγαμε στις αγορές από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και σήμερα, 4 φορές συνολικά, αντλήσαμε 8,5 δισ και έχουμε πληρώσει 2,7 στο ΔΝΤ. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι εάν είχαμε χρησιμοποιήσει το απόθεμα, χωρίς προσφυγή στις αγορές και χωρίς χρήση των πρωτογενών πλεονασμάτων μας, στην απομείωση του υποτιθέμενου 1ου ορόφου, τότε αυτό θα είχε χάσει τη σημασία του και δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εγγύηση που όλοι καταλαβαίνουμε ότι αποτελεί, η ύπαρξη υψηλών ταμειακών διαθεσίμων προς τις αγορές ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Τέλος, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, είπε ότι «Πρέπει να δείχνουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα απέναντι στους πολίτες. Έτσι αναδεικνύεται και η ελαφρότητα των προτάσεων για χρήση άμεσα όλων των ταμειακών διαθέσιμων τώρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η στέρηση των εσόδων και η αύξηση δαπανών, προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι τα ταμειακά διαθέσιμα θα παραμείνουν εκεί που πρέπει, στο επίπεδο που πρέπει ώστε συνεχώς να εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη που είναι απαραίτητη στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Εμείς αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, με σύνεση και υπευθυνότητα».

Ο κ. Πέτσας αναφερόμενος στο ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων για τις μετακινήσεις των πολιτών το Πάσχα, ανέφερε ότι από την επόμενη βδομάδα θα υλοποιείται σταδιακά το σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα. Είπε ότι τώρα «είμαστε στη φάση εφαρμογής των υπαρχόντων μέτρων» δεν απέκλεισε την πιθανότητα λήψης νέων, πιο αυστηρών, αλλά επανέλαβε με έμφαση την παράκληση προς τους πολίτες να ακολουθήσουν τα μέτρα μέχρι τις 27 Απριλίου.

«Από την ερχόμενη εβδομάδα θα υλοποιούμε το σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα, αλλά μέχρι τότε είμαστε στα υπάρχοντα μέτρα. Η πλειοψηφία συμμορφώνεται αλλά κάποιοι μπορεί να τα παραβούν τώρα. Τους λέμε ξανά να μη το κάνουν, να προστατέψουν την υγεία των άλλων και να μην νομίζουν ότι οι άλλοι έλληνες είναι κορόιδα».

Σε ερώτηση του newsbeast.gr για τις εργασιακές σχέσεις και τη φερόμενη πρόταση του ΣΕΒ για «δανεισμό εργαζομένων μεταξύ επιχειρήσεων» ο κ. Πέτσας είπε ότι «η ευελιξία στην αγορά εργασίας που επιτεύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια δεν πρέπει να διαταραχθεί γιατί οδήγησε στη μείωση της ανεργίας. Η μερική απασχόληση η εκ περιτροπής απασχόληση πρέπει να χρησιμοποιηθούν με σύνεση ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας».

Αναφορικά με την προστασία πρώτης κατοικίας είπε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέο πτωχευτικό πλαίσιο για φυσικά πρόσωπα που θα ισχύσει για μετά την 30η Απριλίου, ενώ αναφερόμενος στις προβλέψεις του ΔΝΤ για ύφεση 10% στην Ελλάδα, είπε ότι «όταν είμαστε μεσούσης της επιδημίας είναι έωλο να κάνουμε προβλέψεις. Είναι πολύ επισφαλείς, γιατί δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει. Το 2020 θα είναι χρονιά ύφεσης αλλά το 2021 θα είναι έτος ισχυρής ανάπτυξης. Όποιος προβλέπει νούμερα από τώρα θα πέσει έξω. Έχουμε πάρει μέτρα από το Μάρτιο, και θα συνεχίσουμε. Η λήψη μέτρων συναρτάται με το πότε θα τελειώσει αυτή η κρίση. Με σύνεση στη χρήση στο Ταμείο του Κράτους, και σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους θα κάνουμε ότι πρέπει ώστε η οικονομική δυσπραγία που θα προκύψει να είναι προσωρινή”.

Τέλος, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, είπε ότι αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και «δεν ασχολούμαστε με τις φοβίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και στο ενδεχόμενο κρίσης με την Τουρκία, ο κ. Πέτσας είπε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ των κανόνων καλής γειτονίας αλλά πρόσθεσε «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι πρέπει για να υπερασπίσουμε τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Το αποδείξαμε στον Έβρο».

Αναλυτικά

Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας τόνισε πως συνεχίζονται οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τη δημιουργία νέων Μ.Ε.Θ. την προμήθεια πρόσθετου υγειονομικού υλικού.

«Έχουμε, ήδη, αυξήσει τις Μ.Ε.Θ. από τις 565 στις 997, δηλαδή αύξηση κατά 73% και συνεχίζουμε την προσπάθεια.

Παράλληλα, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3.073 προσλήψεις,  εκ των οποίων 381 ιατρικό προσωπικό και 2.692 νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό. Οι εγκρίσεις για νέες προσλήψεις φτάνουν τις 4.824, δηλαδή περίπου 2,5 φορές πάνω από τις αρχικά εγκριθείσες 2.000 προσλήψεις.

Στο μεταξύ συγκροτούνται 500 Κινητές Ομάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, οι οποίες θα παρέχουν κατ’ οίκον νοσηλευτικές υπηρεσίες. 

Δημιουργήθηκε, επίσης, Μητρώο Ασθενών κορονοϊού ως σημείο αναφοράς, έτσι ώστε τα απαραίτητα δεδομένα να βρίσκονται στη διάθεση των εμπλεκομένων φορέων.

Ενισχύονται, παράλληλα, οι δυνατότητες του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, για τη διάγνωση κρουσμάτων κορονοϊού.

«Είναι πολύ σημαντικό», όπως ανέφερε κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «ότι μπορούμε να προσθέσουμε σημαντική δυνατότητα τεστ, καθώς θα αρχίζουμε να εξετάζουμε το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας».

Σημειώνεται ακόμη  ότι με απόφαση του Πρωθυπουργού εγκρίθηκε χρηματοδότηση 2,5 εκατ. ευρώ για επιδημιολογική μελέτη του κορονοϊου στην οποία συμπράττουν πανεπιστημιακές σχολές και επιστημονικοί φορείς. 

Για την οικονομία

Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι χθες το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε στην έκδοση 7ετούς ομολόγου, άντλησε ποσό ύψους 2 δισεκατομμυρίων με επιτόκιο 2%, είπε ο κ. Πέτσας.

Παρά την παγκόσμια οικονομική καταιγίδα, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί. Η εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα και την Κυβέρνηση επιβεβαιώνεται στην πράξη και αυτό είναι όφελος για όλους τους Έλληνες.

Στο μεταξύ, συνεχίζουμε με συνέπεια και αίσθηση ευθύνης τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων. Είχαμε πει από την αρχή ότι οι παρεμβάσεις μας για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης θα είναι δυναμικές και εξελισσόμενες, όχι στατικές.

Ξεκίνησαν με κάλυψη των πιο πιεστικών αναγκών και  συνεχίζονται, πάντα με αλληλεγγύη και δικαιοσύνη. Με διεύρυνση του κύκλου των συμπολιτών μας που πλήττονται, αλλά και με παρεμβάσεις σε κλάδους της οικονομίας μας όπως ο Τουρισμός, η ακτοπλοΐα, ο πρωτογενής τομέας.

Συγκεκριμένα:

– Προχωρήσαμε στη μείωση κατά 40% των ενοικίων φοιτητών που σπουδάζουν σε περιοχές μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, με την προϋπόθεση ότι είναι  εξαρτώμενα τέκνα πληττόμενων οικογενειών.

– Προχωρήσαμε, επίσης, στην επέκταση της ενίσχυσης των 800 ευρώ σε ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και σε επιχειρήσεις με τη μορφή Ομόρρυθμων ή Ετερόρρυθμων Εταιρειών, Ε.Π.Ε. και I.K.E., οι οποίες δεν απασχολούν, ή απασχολούν μέχρι και είκοσι εργαζομένους, έναντι πέντε που προβλέπονταν αρχικά.

 – Διευκολύνουμε τους κατ’ επάγγελμα αγρότες μας να έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα, καθώς δεν απαιτείται έως τις 30 Ιουνίου η προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας για δάνεια, πιστώσεις, χρηματοδοτήσεις και εκταμιεύσεις από τράπεζες, μέχρι του ποσού των 25.000, έναντι του ορίου των 6.000 ευρώ που ίσχυε.

– Παρατείνεται, επίσης, για διάστημα έξι μηνών, από την ημερομηνία λήξης τους, η ισχύς των αδειών εργασίας που έχουν ήδη εκδοθεί για πολίτες τρίτων χωρών που απασχολούνται αποκλειστικά ως εργάτες γης. Ενώ, θεσπίζεται παράλληλα, έκτακτη διαδικασία έκδοσης νέων αδειών εργασίας με τρίμηνη διάρκεια.

– Τουριστικές επιχειρήσεις που υποχρεούνται να επιστρέψουν προκαταβολές για κρατήσεις, μπορούν να προσφέρουν στον πελάτη ισόποσο πιστωτικό σημείωμα ισχύος δεκαοκτώ μηνών από την ημερομηνία της έκδοσής του. Προβλέπεται επίσης χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στα τουριστικά καταλύματα συνεχούς λειτουργίας που παραμένουν ανοιχτά κατ’ εξαίρεση.

– Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των αναγκών των νησιωτών μας αποφασίστηκε πρόσθετη χρηματοδότηση 15 εκατομμυρίων ευρώ για τη διατήρηση ενός ικανού αριθμού δρομολογίων σε γραμμές του εθνικού και τοπικού δικτύου για όσο καιρό συνεχίζονται το μέτρα περιορισμού της κίνησης.

– Ειδικά σε ό,τι αφορά τους ανέργους:

1. Έχουν δοθεί δίμηνες παρατάσεις στα επιδόματα ανεργίας που έληξαν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο 2020 καλύπτοντας συνολικά 193.000 συμπολίτες μας. Το ίδιο θα γίνει και για τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν τον Απρίλιο.

2. Με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, 155.000 μακροχρόνια άνεργοι συμπολίτες μας  λαμβάνουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ, η οποία θα καταβληθεί μέχρι τέλος Απριλίου.

3. Παράλληλα, η Κυβέρνηση υλοποιεί ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης για τη στήριξη των ανέργων. Συγκεκριμένα:

– Τροποποιείται το πρόγραμμα στήριξης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, ώστε να προσφερθούν  επιπλέον 8.500 θέσεις εργασίας, δωδεκάμηνης διάρκειας.

– Ξεκινά το Μάιο πρόγραμμα για οκτάμηνη κοινωφελή εργασία σε Δήμους και Περιφέρειες για 36.500  άνεργους, με υψηλή μοριοδότηση για τους μακροχρόνια ανέργους.

– Ακολουθούν νέα προγράμματα που θα καλύψουν επιπλέον 100.000 ανέργους.

Μέτρα στήριξης

– Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων  στήριξης:

·      Ξεκίνησε από χθες, Μ. Τετάρτη, η καταβολή του ειδικού επιδόματος των 800 ευρώ σε 685.165 δικαιούχους.

·      Επίσης από χθες καταβάλλεται στους πρώτους 17.728 επιστήμονες η προκαταβολή  των 400 ευρώ  για το πρόγραμμα κατάρτισης, ενώ τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του μήνα.

·      Ξεκίνησε από χθες, επίσης, η υποβολή αιτήσεων για την επιδότηση τόκων, από πόρους του ΕΣΠΑ, των επιχειρηματικών δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

·      Σήμερα, θα καταβληθούν από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, αναδρομικά ποσά, που αφορούν μερίσματα του πρώτου τριμήνου, σε σχεδόν 4.000 νέους μερισματούχους, που η αίτησή τους υποβλήθηκε έως και τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Μεταναστευτικό –προσφυγικό

Μετά από επίμονες προσπάθειες ξεκίνησε η εφαρμογή του σχεδίου μετεγκατάστασης 1.600 ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. Ήδη, 12 ασυνόδευτα παιδιά από τη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο βρίσκονται στο Λουξεμβούργο, ενώ άλλα 50 θα αναχωρήσουν από την Αθήνα για τη Γερμανία το Μ. Σάββατο, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα.

Στο μεταξύ μπήκαν σε λειτουργία το «Μητρώο Ελληνικών και Ξένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.)», καθώς και «Μητρώο Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.)». Πιστοποιούνται πλέον, όχι μόνον  οι Μ.Κ.Ο., αλλά  και το σύνολο των ανθρώπων που εμπλέκονται στη λειτουργία τους, έτσι ώστε να ξεχωρίσει -όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε – η ήρα από το στάρι.

– Σημειώνεται ότι τα στοιχεία για το Μάρτιο  καταγράφουν συνολική μείωση ροών κατά 21% στα νησιά και τον Έβρο, σε σχέση με τον Φεβρουάριο, αλλά και σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019.

– Οι διαμένοντες στα ΚΥΤ των νησιών μειώθηκαν κατά 5,3% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019.

– Οι μεταφορές από τα νησιά στην ενδοχώρα το πρώτο τρίμηνο του 2020 ανήλθαν σε 10.687, διπλάσιες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

– Οι αποφάσεις ασύλου, το  πρώτο τρίμηνο του 2020 αυξήθηκαν κατά 16,7% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Καθημερινότητα και ψηφιακή διακυβέρνηση

Σε ό,τι αφορά την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών σημειώνουμε τα σημαντικά άλματα που έχουν επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα σε ό,τι αφορά την ψηφιακή διακυβέρνηση. Ανάμεσα στ’ άλλα:

– Ξεκίνησε από χθες η πιλοτική λειτουργία της πλατφόρμας ψηφιακής απονομής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» η οποία θα οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των συντάξεων που θα απονέμονται κάθε μήνα.  Στόχος είναι, το επόμενο δίμηνο, με την έναρξη της πλήρους λειτουργίας της,  το 40% των συντάξεων να εκδίδεται μέσα σε μόνο λίγα λεπτά από την υποβολή της αίτησης.

– Στο μεταξύ, ξεκινά μια νέα διαδικασία εξυπηρέτησης μέσω των ΚΕΠ, που θα γίνεται τηλεφωνικά και μέσω ταχυδρομείου ή courier. Η παράδοση των εγγράφων θα πραγματοποιείται στη διεύθυνση που θα δηλώνουν οι πολίτες, χωρίς χρέωση.

– Μείζονος σημασίας είναι η ραγδαία πρόοδος που έχει συντελεστεί  στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση η οποία έχει βρει καθολική ανταπόκριση στην εκπαιδευτική κοινότητα. Σημειώνω εδώ, ότι αυτή η πρωτοβουλία μετά την καθολική της επιτυχία στην Ελλάδα, θα αξιοποιηθεί και από τους αδελφούς μας στην Κύπρο. Κατόπιν αιτήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραχωρούμε δωρεάν στην Κύπρο τα επεισόδια της εκπαιδευτικής τηλεόρασης, σε συνεργασία του ΡΙΚ με την ΕΡΤ.

Σημειώνεται ότι, επιπλέον του τεχνολογικού εξοπλισμού που έχει ήδη διοχετευθεί στα σχολεία μας από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων γίνονται σημαντικές δωρεές που ήδη υπερβαίνουν το 1 εκατομμύριο ευρώ και αφορούν 9.000 tablets.

Ο εξοπλισμός αυτός θα κατευθυνθεί  σε περισσότερα από 2.500 Γυμνάσια και Λύκεια. Συνιστά περιουσία της σχολικής μονάδας και θα διατίθεται σε μαθητές ή/και εκπαιδευτικούς για προσωρινή χρήση.

Προτεραιότητα θα δοθεί στη στήριξη οικογενειών με κριτήρια το χαμηλό εισόδημα, την ανεργία γονέων/κηδεμόνων, τις μονογονεϊκές, τρίτεκνες, πολύτεκνες ή ορφανικές οικογένειες, τις ειδικές δυσκολίες μάθησης ή τις εξαιρετικές επιδόσεις μαθητών. Ακολουθούν και άλλες σημαντικές δωρεές που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Η Κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, ευχαριστεί όλους τους δωρητές και δεσμεύεται να τις αξιοποιήσει για το συλλογικό καλό, με προτεραιότητα τους πιο αδύναμους.

Η κρίση αυτή ανέδειξε το φιλότιμο των Ελλήνων και ταυτόχρονα επιτάχυνε το βηματισμό μας στην κάλυψη αδυναμιών του παρελθόντος. 

«Το σύνολο του δημόσιου τομέα», όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός στο τελευταίο μήνυμά του, «παίρνει νέα μορφή, καθώς οι υπηρεσίες του ψηφιοποιούνται και απλώνονται για να εξυπηρετούν πιο εύκολα και πιο σύντομα τον πολίτη».

Πέραν της αναβάθμισης της εικόνας της Πατρίδας μας στον Κόσμο, διαμορφώνεται μια νέα σχέση εμπιστοσύνης, μεταξύ πολίτη και Κράτους, πολίτη και πολιτικής. Εμπιστοσύνη που χτίζεται γύρω από ένα αποτελεσματικό Κράτος.

Η εμπιστοσύνη αυτή εκδηλώνεται από τους πολίτες σε δύο επίπεδα: Πρώτον, ως προς τους χειρισμούς και τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και την ανάσχεση της διασποράς του ιού. Δεύτερον, ως προς τα μέτρα που λαμβάνει για τη στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζόμενων και των ανέργων.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που είδε χθές το φώς της δημοσιότητας, τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων εγκρίνονται από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, καθώς 4 στους 5 Έλληνες συμφωνούν με αυτά. Επίσης, τα μέτρα για την στήριξη της οικονομίας κρίνονται θετικά από 3 στους 4 των πολιτών.

Η εμπιστοσύνη των πολιτών στον Πρωθυπουργό και στην Κυβέρνηση, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση της συνέπειας, της υπευθυνότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, ώστε να βγούμε όρθιοι, όλοι μαζί και από αυτή την κρίση.

Ώστε όλοι οι Έλληνες ενωμένοι να ατενίσουμε με αισιοδοξία το μέλλον.

Μια αισιοδοξία που θα φροντίσει να τονώσει με μια ξεχωριστή συναυλία σήμερα το απόγευμα η ΕΡΤ: Οκταμελές σύνολο από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, λαμβάνοντάς όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, θα βρεθεί στον περίβολο του νοσοκομείου Ευαγγελισμός και θα παίξει αγαπημένες μουσικές από τον Ελληνικό κινηματογράφο. Ένα έμπρακτο ευχαριστώ στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας, αλλά και μια νότα αισιοδοξίας σε όσους νοσηλεύονται, στις οικογένειές τους, σε όλους τους Έλληνες.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.