Άρωμα εκλογικού αφηγήματος θεωρήθηκε ότι απέπνεε η χθεσινή τηλεοπτική δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την κρίση του κορονοϊού.

Και αυτό όχι λόγω του επιδόματος 400 ευρώ για 155.000 μακροχρόνια ανέργους, καθώς άλλωστε δεν είναι το πρώτο ή το μόνο μέτρο στήριξης των ανέργων που λαμβάνει η κυβέρνηση, αλλά εντάσσεται σε ένα ευρύτερο «πακέτο». Αλλά με αφορμή μία συγκεκριμένη φράση και ιδίως τη χρήση της λέξης «λογοδοσία», καθώς και με αφορμή το χρονοδιάγραμμα που έβαλε για την οικονομία.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

«Στην αρχή αυτής της περιπέτειας, ζήτησα την ισχύ της εμπιστοσύνης σας. Και μου την προσφέρατε απλόχερα. Πιστεύω ότι, με σκληρή δουλειά, σας την ανταποδίδω καθημερινά. Δεν ξεχνώ, όμως, ότι αυτή η κατάσταση δεν θα συνεχιστεί επ’ αόριστον. Μετά την κρίση, η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας την λογοδοσία. Γιατί καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία», είπε ειδικότερα ο πρωθυπουργός.

Η λογοδοσία βεβαίως δεν σημαίνει κατ ανάγκην κάλπες. Άλλωστε στην αμέσως επόμενη φράση του ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη Βουλή και τους θεσμούς, που λειτουργούν παρά τους περιορισμούς. Και βεβαίως κυβερνητικά στελέχη έχουν διαψεύσει τα σενάρια πρόωρων εκλογών, όπως έχει κάνει επισήμως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος μάλιστα απέδωσε τη σχετική φημολογία στην ανησυχία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως ήταν αναμενόμενο βέβαια άδραξε χθες την ευκαιρία για να επιτεθεί εκ νέου στον πρωθυπουργό. Πάντως και στο ευρύτερο γαλάζιο στρατόπεδο, πολλοί θεωρούν ότι από φθινόπωρο, εφόσον περάσει η κρίση, θα πέσει στο τραπέζι και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες. Και αυτό λόγω της οικονομίας, με το σκεπτικό ότι τα νέα δεδομένα λόγω της κρίσης θα απαιτήσουν και νέο αφήγημα και άρα νέα εντολή, αφού η ατζέντα με την οποία ανήλθε στην εξουσία η ΝΔ εκ των πραγμάτων δεν ισχύει.

Ο κ. Μητσοτάκης εξάλλου χθες παραδέχθηκε ότι το 2020 η ύφεση θα είναι μεγάλη. Ταυτόχρονα βέβαια εξέφρασε την ελπίδα ότι ακόμη μεγαλύτερη μπορεί να είναι η ανάκαμψη το 2021.

Αυτό όμως θα μπορούσε να σημαίνει όχι πρόωρες εκλογές, αλλά σφίξιμο της ζώνης για το επόμενο διάστημα. Ο πρωθυπουργός άλλωστε συνέχισε λέγοντας ότι σήμερα η χώρα διαθέτει ένα τεράστιο απόθεμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας, δήλωσε ότι: «Αυτό το εθνικό κεφάλαιο δεν επιτρέπεται να σπαταληθεί σε αλόγιστα αιτήματα και πρόχειρες παροχές. Γιατί ένας πόλεμος σε εξέλιξη απαιτεί εφεδρείες» και πρόσθεσε: «Θα μοιραστούμε τα βάρη της κρίσης με τρόπο δίκαιο, όπως το κάνουμε μέχρι σήμερα. Για να έχουν όλοι μετά, μέρισμα από την αναπτυξιακή έκρηξη που θα ακολουθήσει».

Σημειωτέον ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις του παραδέχθηκε ότι η ύφεση θα είναι στο 5% με 10%, ενώ σήμερα παρουσιάζει τις προβλέψεις του το ΔΝΤ, το οποιο αναμένεται να εκτιμήσει ύφεση 10% για την Ελλάδα και αντίστοιχα αρνητική εικόνα για όλη την Ευρωζώνη.

Πάντως αντίλογος στα εκλογικά σενάρια είναι μία άλλη φράση της ίδιας δήλωσης του πρωθυπουργού, ο οποίος είπε πως: «Η πανδημία υποχωρεί. Αλλά είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει τον επόμενο χειμώνα».

Ούτως ή άλλως, προφανώς όλα αυτή τη στιγμή παραμένουν ασκήσεις επί χάρτου και όλα θα εξαρτηθούν από το εάν καταρχήν η κρίση του κορονοϊού περάσει χωρίς να φέρει τα χειρότερα. Η εικόνα πάντως που έχον στην κυβέρνηση για την εξέλιξη της πανδημίας είναι αισιόδοξη, αν και ο κ.Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι ο πόλεμος δεν έχει κερδηθεί ακόμη και πως όλα κρέμονται από μία κλωστή.

Το Πάσχα θα είναι κρίσιμο για τις εξελίξεις και αμέσως μετά, την Εβδομάδα του Πάσχα, θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη σταδιακή και μερική άρση των περιοριστικών μέτρων. Η κυβέρνηση έχει στην πραγματικότητα χρονοδιάγραμμα για Μάιο και από σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, ξεκινούν οι συσκέψεις των ομάδων εργασίας που θα εξετάσουν το πότε και πως θα αίρονται σταδιακά οι περιορισμοί. Δεν υπάρχει πάντως αμφιβολία ότι ορισμένοι περιορισμοί θα παραμείνουν εν ισχύ και τον Ιούνιο. Και όλα εξαρτώνται από το εάν θα υπάρξει δεύτερο κύμα κορονοϊού μόλις αρχίσει η σταδιακή άρση.

Και μία λεπτομέρεια με ενδιαφέρον από τη δήλωση Μητσοτάκη, η οποία θεωρήθηκε ότι φωτογραφίζει «μοντέλο Τσιόδρα» μελλοντικά στην κυβέρνηση.

«Αποδείχθηκε πως το κράτος πρέπει πρωτίστως να αξιολογείται με βάση την αποτελεσματικότητά του. Και πως, όταν το κράτος δεν γίνεται λάφυρο της εξουσίας, τότε μετατρέπεται σε αληθινή “Πολιτεία”. Όχι σε έναν κομματικό προορισμό. Αλλά σε μία ομπρέλα φροντίδας για όλους. Που αναθέτει την ευθύνη των κρίσιμων τομέων στους πιο άξιους. Αυτή η παρακαταθήκη εμπιστοσύνης και αξιοκρατίας δεν πρέπει να φύγει μαζί με την πανδημία. Γιατί θα την χρειαστούμε για την επόμενη μεγάλη πρόσκληση: Την ανάταξη της οικονομίας μας», είπε ο πρωθυπουργός. Αναφορά που ερμηνεύθηκε ως πρόθεση του να αναθέσει στο μέλλον προκλήσεις σε πρόσωπα με αντίστοιχο προφίλ με αυτό του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.