Επικρίσεις κατά του πρωθυπουργού ότι δεν έχει κατανοήσει «ούτε το είδος ούτε το μέγεθος της κρίσης που αντιμετωπίζετε» διατυπώνει με δήλωσή του ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης απαντώντας στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφερόμενος στη φράση του πρωθυπουργού ότι «όσοι σπεύδουν να ζητούν ατελείωτες παροχές είναι σαν να στέλνουν από τώρα την Ελλάδα σε ένα νέο μνημόνιο» τονίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης και επαναφέρει τις προτάσεις του, που επιγραμματικά προβλέπουν:

  • Κουρέματα χρεών. Όχι αναβολές πληρωμών φόρων, εισφορών, δόσεων. Δεν βοηθά τον εργαζόμενο, τον μικρομεσαίο τον αγρότη που δεν έχει και δεν θα έχει εισοδήματα να του πεις «μου τα δίνεις όλα αργότερα, και μάλιστα με τόκο». Μόνο το κούρεμα βοηθά.
  • Άμεσες προσλήψεις 7000 γιατρών στο ΕΣΥ.
  • Το κράτος να εγγυηθεί στους αγρότες ότι θα αγοράσει τα αδιάθετα προϊόντα τους τα οποία θα διοχετευτούν στις αγορές των πόλεων όπου οι εγκλωβισμένοι πολίτες ήδη βλέπουν τεράστιες ανατιμήσεις από τα ολιγοπωλιακά σουπερμάρκετ.
  • Κόκκινα δάνεια: Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) άμεσα, με την οποία να παγώνετε όχι μόνο κάθε πλειστηριασμό αλλά τον Νόμο «Ηρακλή».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 επισημαίνει ότι χωρίς τη μεγάλη δημοσιονομική τονωτική ένεση που προτείνει στην κυβέρνηση, το χρέος θα αυξηθεί ακόμα πιο πολύ. Προσθέτει ότι η δημοσιονομική τονωτική ένεση δεν είναι παροχές που θα φέρουν Μνημόνιο, αλλά είναι επένδυση στην μείωση της σκληρότητας του υπάρχοντος ασφυκτικού Μνημονίου. Με τη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη , το δημόσιο χρέος θα ανέβει τουλάχιστον στο 220% του εθνικού εισοδήματος εντός του 2021. Αυτοί είναι οι λόγοι, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη που το ευρωομόλογο δεν είναι πολυτέλεια, αλλά είναι θέμα επιβίωσης της χώρας, είναι θέμα επιβίωσης της ΕΕ.

Αναφερόμενος επίσης σε μια αποστροφή της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι άκουσε τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να μιλά για έκδοση μεγάλου ευρωομόλογου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, τον ΕΜΣ. Αναρωτιέμαι, πρόσθεσε, «αν πρόκειται απλά για ανεπάρκεια του κ. Τσίπρα ή του οικονομικού του επιτελείου. Ή αν πρόκειται για εσκεμμένη υποστήριξη της σκληρής γραμμής του Βερολίνου που δείχνει το δρόμο στα μνημονιακά δάνεια του ΕΜΣ. Δεν καταλαβαίνει ο κ. Τσίπρας ότι δάνειο του ΕΜΣ, ακόμα και χωρίς προαπαιτούμενα, είναι ακριβώς το αντίθετο του ευρωομόλογου, δηλαδή της αναδιάρθρωσης χρέους που μειώνει το εθνικό χρέος επιμερίζοντας το σε όλη την Ευρώπη;».

Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα της πανδημίας, ο κ. Βαρουφάκης θέτει ερωτήματα αν έχει μεριμνήσει η κυβέρνηση για τις μαζικές εξετάσεις που θα απαιτηθούν στη δεύτερη φάση. Που θα εξετάζονται οι πολίτες; Και σε ποια χρονική στιγμή, ή υπό ποιες ακριβώς συνθήκες; θα ανακοινώσετε ότι η ελληνική κοινωνία περνά στην δεύτερη αυτή φάση;