Μητσοτάκης: Έκτακτο δώρο Πάσχα για γιατρούς και νοσηλευτές – Μέχρι τέλος Απριλίου το επίδομα των 800 ευρώ

Αυξάνεται ο κρατικός προϋπολογισμός


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19:54
19/03/2020
Μητσοτάκης: Έκτακτο δώρο Πάσχα για γιατρούς και νοσηλευτές - Μέχρι τέλος Απριλίου το επίδομα των 800 ευρώ
53
loading

Με μήνυμα του στον ελληνικό λαό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι το δώρο Πάσχα για το 2020 θα δοθεί κανονικά στους εργαζόμενους ενώ ανακοίνωσε ότι θα δοθεί έκτακτο δώρο σε γιατρούς και νοσοκόμους.

Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στην κρίση του κορονοϊού τόνισε ότι «το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς το δικαιούνται. Ο ακριβής χρόνος καταβολής του θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία».

Και συμπλήρωσε: «Σε κάθε περίπτωση, έκτακτο δώρο Πάσχα θα πάρουν φέτος οι ήρωες με τις πράσινες και τις λευκές μπλούζες: Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας αλλά και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας, που δουλεύουν νυχθημερόν για να κρατήσουν όλους μας υγιείς".

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι: «ύστερα από 10 χρόνια κρίσης, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ακριβώς όπως οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σήμερα, ανακοινώνω ότι ο Προϋπολογισμός του Κράτους αναθεωρείται. Έτσι, πέραν των μέτρων που έχουν ήδη δρομολογηθεί, ύψους 3,8 δισ., θα διατεθούν ακόμη περίπου 3 δισ. για τη στήριξη της οικονομίας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και τουλάχιστον άλλα τόσα από τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ.

Μιλώ, δηλαδή, για περίπου 10 δισ., χωρίς τις προβλέψεις για την παροχή πρόσθετης ρευστότητας στις επιχειρήσεις από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Κατά συνέπεια, μπορώ σήμερα να ανακοινώσω ότι επεκτείνεται ο έκτακτος μισθός των 800 ευρώ έως τα τέλη Απριλίου και σε όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι «τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας. Πήραμε πιο γρήγορα μέτρα αλλά δεν ξέρουμε πόσο αποτελεσματικά θα είναι.

Σας ζητώ να μην γκρεμίσουμε τώρα όσα έχουμε χτίσει. Στην Ιταλία δεν έχουν φέρετρα να θάψουν τους νεκρούς τους. Κι όμως εδώ διακρίνω, από ορισμένους, έναν αδικαιολόγητο εφησυχασμό. Δεν θα τον ανεχτώ»

Όλο το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Συμπολίτες μου,

Επικοινωνούμε ξανά, όπως σας έχω υποσχεθεί, για τα νέα δεδομένα στα μέτωπα της υγείας μας και της οικονομίας. Για να ανακοινώσω τις νέες πρωτοβουλίες μας. Αλλά και για να σας στείλω και πάλι μήνυμα ενότητας, πειθαρχίας και υπευθυνότητας.

Θα το επαναλάβω όσο πιο απλά γίνεται: Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας. Πήραμε νωρίτερα από άλλες χώρες δραστικά μέτρα για να μειώσουμε τη διάδοση του ιού, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα πόσο αποτελεσματικά θα είναι.

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές και για τη χώρα μας. Είναι στο χέρι μας να αποδειχθούν σκληρές και περίπλοκες αλλά όχι εφιαλτικές. Σας ζητώ, λοιπόν, να μη γκρεμίσουμε τώρα όλα όσα χτίσαμε το τελευταίο διάστημα.

Στην Ιταλία δεν έχουν φέρετρα να θάψουν τους νεκρούς τους. Κι όμως εδώ διακρίνω, από ορισμένους, έναν αδικαιολόγητο εφησυχασμό. Δεν θα τον ανεχτώ.

Ναι, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι ότι η επιστήμη θα αντιμετωπίσει αυτή την πανδημία νωρίτερα από ό,τι αναμέναμε. Αλλά για τους επόμενους μήνες δεν θα υπάρξει καμιά μαγική λύση.

Θα στηριχθούμε στις δυνάμεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο ενισχύεται με ταχύτατους ρυθμούς: Προσθέτουμε κλίνες και κρεβάτια εντατικής, αγοράζουμε αναπνευστήρες και αναλώσιμα. Και προσλαμβάνουμε 2.000 νοσηλευτές και ειδικούς γιατρούς.

Ο ιδιωτικός τομέας λειτουργεί υπό την απόλυτη καθοδήγηση του Υπουργείου Υγείας. Ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσοι είναι παρόντες, με σημαντικές δωρεές, σε τούτη τη δύσκολη στιγμή. Καλώ, όμως, και τους απόντες να αναλογιστούν τις ευθύνες τους.

Κάνω επίσης έκκληση στους πολίτες να ακούν μόνο τις επίσημες ανακοινώσεις. Τα fake news κάνουν κακό στην υγεία, σωματική και ψυχική.

Το οπλοστάσιο των μέτρων περιορισμού που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση έχει σχεδόν εξαντληθεί. Το κακό θέλει έναν κρίκο δίπλα του για να απλωθεί. Και αυτή την αλυσίδα του τρόμου μπορούμε να τη σπάσουμε αν κάνουμε ένα βήμα πίσω. Αν μείνουμε σπίτι, αποφεύγοντας όλες τις περιττές επαφές.

Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μία ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη: Αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, δεν κυκλοφορούμε! Μένουμε στο σπίτι και διαβάζουμε, ακούμε μουσική, βλέπουμε ταινίες, επικοινωνούμε με τους δικούς μας, αυτούς που αγαπάμε.

Πάμε για έναν περίπατο ή για τρέξιμο μόνοι. Και σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε τις συναθροίσεις.

Απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται, τελικά, αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

Και κάτι τελευταίο. Ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα και αποστάσεις. Όσο πιο μικρό είναι το νησί όπου κάποιος πιστεύει ότι θα καταφύγει για να προστατευθεί, τόσο πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, θα είναι και η περίθαλψή του αν αρρωστήσει εκεί.

Συμπολίτες μου,

Οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι και για την οικονομία. Τώρα, ωστόσο, έχουμε περισσότερα όπλα στη φαρέτρα μας για να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας και της παραγωγής.

Μετά την απαλλαγή μας από τα δυσβάσταχτα υπερπλεονάσματα του παρελθόντος, η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ εντάσσει για πρώτη φορά και τη χώρα μας σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Επιτέλους, ύστερα από 10 χρόνια κρίσης, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ακριβώς όπως οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτή η εξέλιξη μας δίνει τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε ένα πολύ πιο φιλόδοξο πρόγραμμα υποστήριξης της πραγματικής οικονομίας. Το πρόγραμμα αυτό είναι δυναμικό και θα διαμορφώνεται ανάλογα με τις εξελίξεις.

Σήμερα, ανακοινώνω ότι ο Προϋπολογισμός του Κράτους αναθεωρείται. Έτσι, πέραν των μέτρων που έχουν ήδη δρομολογηθεί, ύψους 3,8 δισ., θα διατεθούν ακόμη περίπου 3 δισ. για τη στήριξη της οικονομίας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και τουλάχιστον αλλά τόσα από τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ.

Μιλώ, δηλαδή, για περίπου 10 δισ., χωρίς τις προβλέψεις για την παροχή προσθετής ρευστότητας στις επιχειρήσεις από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Κατά συνέπεια, μπορώ σήμερα να ανακοινώσω ότι επεκτείνεται ο έκτακτος μισθός των 800 ευρώ έως τα τέλη Απριλίου και σε όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους.

Το μέτρο, λοιπόν, δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, αλλά τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Των οποίων το κράτος θα καλύψει και όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.

Την ενίσχυση των 800 ευρώ θα λάβουν και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας. Και για αυτούς θα ανασταλεί επίσης η υποχρέωση καταβολής εισφορών.

Οκτακόσια ευρώ όμως θα λάβουν και όλοι όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και χθες. Φροντίζουμε, πέρα και πάνω από όλα, αυτούς που χτυπήθηκαν πρώτοι και πιο σκληρά από την κρίση.

Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς το δικαιούνται. Ο ακριβής χρόνος καταβολής του θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία.

Σε κάθε περίπτωση, έκτακτο δώρο Πάσχα θα πάρουν φέτος οι ήρωες με τις πράσινες και τις λευκές μπλούζες: Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας αλλά και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας, που δουλεύουν νυχθημερόν για να κρατήσουν όλους μας υγιείς.

Θέλω να τονίσω, για άλλη μια φορά, ότι κανείς στην πατρίδα μας δεν θα μείνει μόνος μέχρι να περάσει κι αυτή η περιπέτεια.

Και η προσωπική μου δέσμευση είναι να μην πάψω να αγωνίζομαι για έναν διπλό στόχο.

Ο μεγαλύτερος πλούτος του τόπου μας είναι οι άνθρωποί του, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, και η δική τους υγεία είναι η πρώτη μου φροντίδα.

Αλλά και η ευημερία τους αποτελεί ταυτόχρονα προτεραιότητα. Η κυβέρνηση λοιπόν, θα κρατήσει ζωντανό τον σπόρο της ανάπτυξης που είχε ήδη αρχίσει να καρποφορεί.

Η επόμενη μέρα μπορεί να είναι καλύτερη. Και θα ξημερώσει πιο φωτεινή αν μείνουμε υπεύθυνοι και πειθαρχημένοι. Ενωμένοι αλλά μακριά ο ένας από τον άλλο!

Μένουμε σπίτι, μένουμε αισιόδοξοι, μένουμε αποφασισμένοι, μένουμε -πάνω απ’ όλα- υγιείς!

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

53
σχόλια
 1. avatar Κορονοιος

  Κει θα δώσει δώρο σε γιατρούς και νοσηλευτές και καλά θα κάνει και συγχαρητήρια με αυτό που τραβάνε όλες αυτές τις ημέρες.γιατι όλοι καθόμαστε εκ του ασφαλούς και περιμένουμε τα επιδόματα και αυτοί ριψοκινδυνευουν κάθε μέρα ακόμα μια για την ζωή τους.ποσο θα είναι όμως το ποσό?όλο το λένε το λένε και στο τέλος δεν θα τους δώσει τίποτα.η θα είναι για κοροϊδία.

 2. avatar ΝΙΚ79

  ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΣΚΙΣΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΚΟΛΟΥΘΟΙ ΤΟΥ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΣΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΟΙΟ ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΧΑΡΤΟΠΕΤΣΕΤΕΣ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ.
  ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΤΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.
  ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΕΛΛΗΝΑΣ

 3. avatar ΝΙΚ79

  Εγω ξερω οτι ο ΣΥΡΙΖΑ ειχε 100 καμενους συνανθρωπους και αλλους τοσους πνιγμενους
  Αλλωστε προσφατα ο λαος απαντησε στον Τσιπρα
  ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΑΣ

 4. avatar ΒΕΛΟΣ

  ΚΔΑΥ
  Κεντρα διαλογης ανακυκλωσιμων υλικων !!!
  Αυτοι ???

 5. avatar Αναμένεται

  Πάλι σε δύο -τρια χρόνια να λέμε τα Φάγαμε όλοι μαζί.

 6. avatar ΚΑΚΤΟΣ.

  Μαυρογιαλούρος: Θα σας εξαφανίσωμεν...
  Μητσοτάκης: Μας εξαφάνισε... (τουλάχιστον από τους δρόμους)

 7. avatar Τειρεσίας

  Ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΤΑ ΈΔΙΝΕ ΣΤΟΥΣ ΡΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΛΑΘΡΩΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ ΑΦΓΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΕΞΩ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΙ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ Ν.Δ. ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΨΉΦΙΣΑΝ Ν.Δ

 8. avatar . pan

  Ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι η Λαγκάρντ έδωσε το δημοσιονομικό χώρο Κούλη με το “μαξιλάρι” των 37 δισ. ευρώ και ρύθμισε το χρέος και έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια που την ΒΑΛΑΤΕ η ΝΔ.

 9. avatar Βρήκε ευκαιρία για τζάμπα προβολή

  Τυχερός για τον εαυτό του και γκαντέμης παγκόσμιας εμβέλειας ο Κούλης. Κληρονόμησε εκτός από τα εκατομμύρια της πατρικής περιουσίας, την πρωθυπουργία.
  Παράλληλα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του άφησε προίκα γεμάτα ταμεία και μαξιλάρι 37 δισεκατομμυρίων.

 10. avatar καθιστε

  και πέστε για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μην κοιτάει που ο ΛΑΟΣ δεν έχει να φάει μαλώσετε για τα κόμματα τηλεκατευθυνόμενα ξεβρακωτοι μπατηριδεσ αντί να μαζευτούμε όλοι ανεξαρτήτως κομμάτων ΡΕ ΟΥΥΥΥΣΣΣΤΤΤΤ ΠΙΘΙΚΙΑ.....

 11. avatar fyjuyk

  Τέτοιες στιγμές λείπει το 5ευρο του Σαμαρά και του Αδωνι στα νοσοκομεία..!

 12. avatar ΓΙ 78

  Πείτε στον Κούλη οταν υπάρχει πανδημία τα ιδιωτικά νοσοκομεία κατεβάζουν ρολά λόγω αναρμοδιότητας, τα συμβόλαια των ασφαλιστικών εταιρειών δεν ισχύουν λόγω ανωτέρας βίας και οι συνδέσεις στο ίντερνετ σέρνονται λόγω κοσμοσυροής. Κατά τ\' άλλα ο ιδιωτικός τομέας φέρνει ανταγωνισμό, & επενδύσεις, ε;

 13. avatar Ντεμέκ νοιάζονται

  Λένε ότι θέλουν να προστατεψουν τις ευπαθείς ομάδες αλλά δεν είδα να βοηθάνε καθόλου τα ιδιωτικά γηροκομεία. Δεν υπάρχει υλικό για να προστατευτει κ το προσωπικο και οι τρόφιμοι. Δεν υπάρχει μόνο το δημόσιο συστημα...δεν θέλω να υποτιμήσω κανέναν αλλά κ το ιδιωτικό συνησφερει

  1. avatar PANKO

   Τα ιδιωτικά τα πληρώνουν οι γέροι...με τα μηνιάτικα...

 14. avatar δσα

  #ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΣΙΠΡΑΣ# Το [...] έφτασε στην κάλτσα.....
  Άμα κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα ο ΣΚΑΪ θα είχε μόνιμα πάνω δεξιά στην οθόνη ένα ταμπελάκι με τον αριθμό των νεκρών από κορονοϊό.

  1. avatar @δσα

   Ανώριμα πλάσματα ελληναράδες...αυτά τα λεφτά ειναι τζάμπα;; τα παίρνει ο αέρας; πότε θα έρθει ο λογαριασμός.

 15. avatar Αω12

  Ευτυχώς είχαμε εκλογές το 2019. Αντε να είχες κορωνοιο κ μεταναστευτικο με αλ6 :(((

 16. avatar Douskas John

  Η αβάσταχτη ελαφρότητα της σαχλαμάρας του … νεοφιλελευθερισμού
  Η Ιερά Σύνοδος, η κυβέρνηση και τα συστημικά ΜΜΕ είναι οι βασικοί και ουσιαστικοί υπεύθυνοι για την κατάσταση που βιώνει η χώρα, όχι τόσο γιατί τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού καθυστέρησαν να τεθούν σε εφαρμογή, αλλά κυρίως γιατί είπαν εσκεμμένα ψέματα, διαστρέβλωσαν και αποσιώπησαν την αλήθεια και τελικώς παραπλάνησαν τον κόσμο χάνοντας πολύτιμο χρόνο, ώστε να οργανώσει το κράτος τις υγειονομικές υπηρεσίες, θέτοντας έτσι σε μεγάλο κίνδυνο την κοινωνία.

 17. avatar ΕΥΒΟΙΑ

  ΝΑ ΔΩ ΤΟΥΣ ΜΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΝΔ ΠΟΥ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ 800 ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΑΝΑΔΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΑΝΑΠΑΝΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ.ΚΡΙΜΑ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΗ ΤΗ ΕΦΙΑΛΤΗΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ

 18. avatar ????/

  «Μένουμε Σπίτι» Και εκείνοι που δεν έχουν;
  Η καμπάνια «Μένουμε σπίτι» για την προστασία από τον κορονοϊό, δεν περιλαμβάνει τους ανθρώπους που δεν έχουν σπίτι για να μείνουν. Αυτή είναι η υποκρισία της κοινωνίας που εθελοτυφλεί και γυρνάει την πλάτη στους άστεγους που βιώνουν ακραία φτώχεια και θεωρούνται ευάλωτα άτομα.

 19. avatar Ομάδα Αλήθειας & Διαδικτυακής Προώθησης Θέσεων

  Μητσοτάκη, σκέφτεσαι μήπως σε κάποια από τα τόσα διαγγέλματα σου,να απολογηθείς γιατί ακύρωσες διαγωνισμό για πρόσληψη 4000 γιατρών κ νοσ.προσωπικό.

 20. avatar Γεροτσολιας

  Θα έπρεπε να έχουν εικόνισμα του Τσίπρα στα γραφεία τους γιατί τους άφησε 37 δις στα ταμεία για να έχουν το θράσος οι απατεώνες να γράφουν αρλούμπες....
  Εγώ πάλι νομίζω ότι μόνο ένας πανίβλακας χρειάζεται τόσο μαζικό πουσάρισμα από τα ΜΜΕ ώστε με το στανιό να τον χρίσουμε ηγέτη.Γεροτσολιας

  1. avatar Εγώ έχω

   Μέσα στη λεκάνη και το αξιοποιώ καθημερινά ! Είναι πολύ πρακτικό !

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει