Στο τηλεοπτικό κάδρο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασσόλι, χθες στον Έβρο, εστιάζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, όχι όσον αφορά στην επικοινωνία, αλλά στην ουσία του προσφυγικού, όπως υποστηρίζουν.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Και αυτό όπως λένε κυβερνητικά στελέχη γιατί μέσα σε 48 ώρες από τα τηλεφωνήματα Μητσοτάκη, για πρώτη φορά βρέθηκε όλη η ηγεσία της ΕΕ στον Έβρο, παρέχοντας απόλυτη πολιτική στήριξη στον τρόπο με τον οποίο η χώρα υπερασπίζεται τα σύνορά της και το δικαίωμα της να το πράξει.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν την ισχυρή οικονομική στήριξη από την ΕΕ, ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, από τα οποία 350 εκατομμύρια ευρώ είναι διαθέσιμα άμεσα και επιπλέον 350 εκατομμύρια ευρώ μπορούν να ζητηθούν στο πλαίσιο ενός τροποποιητικού προϋπολογισμού, για τη διαχείριση του μεταναστευτικού γενικά και τη δημιουργία και διαχείριση των απαιτούμενων υποδομών. Αλλά και τη βοήθεια σε ιατρικές ομάδες, ιατρικό εξοπλισμό, σκηνές, κουβέρτες μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, ανάλογα με τις ανάγκες που θα υπάρξουν (καθώς πρόσφυγες και μετανάστες περνούν εν τέλει ιδίως τα θαλάσσια σύνορα, που πρακτικά είναι αδύνατον να “σφραγιστούν”).

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν επίσης ότι η Frontex ετοιμάζεται να αναπτύξει μια ομάδα ταχείας παρέμβασης (RABIT), με ένα σκάφος ανοιχτης θαλασσης και έξι σκάφη για παράκτιες περιπολίες, δύο ελικόπτερα, ένα αεροσκάφος, δύο οχήματα με θερμικές κάμερες, 100 επιπλέον συνοριοφύλακες (πέραν των 530, που ήδη υπάρχουν), οι οποίοι θα αναπτυχθούν από τη Frontex στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα.

Κυβερνητικά στελέχη ταυτόχρονα εκτιμούσαν ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποκάλυψαν το ρόλο του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τη «μπλόφα του με τους μετανάστες που όμως δεν έπιασε».

Οι ίδιες πηγές τέλος υποστήριζαν ότι με τη χθεσινή επίσκεψη στον Έβρο τέθηκε όλη η Ευρώπη προ των ευθυνών της με ξεκάθαρο τρόπο μπροστά στην ηγεσία των θεσμών της.

«Καθήκον μου είναι να υπερασπιστώ την κυριαρχία της χώρας μου. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα προσφέρει μία σπουδαία υπηρεσία στην Ευρώπη, γιατί τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα τα προστατεύσουμε. Η Ελλάδα αναμένει απτή αλληλεγγύη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορώ να σας πω ότι η παρουσία ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηγεσίας εδώ -στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης- στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους.

Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Η Ευρώπη δεν έχει ανταπεξέλθει στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Ελπίζω ότι αυτή η κρίση θα μας αφυπνίσει ώστε όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους», δήλωσε εξάλλου μεταξύ άλλων χθες από τον Έβρο ο κ.Μητσοτάκης.

Μήνυμα προς την Ευρώπη με σημασία, καθώς η εμφανής προσπάθεια της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει πρόσφυγες και μετανάστες ως μοχλό πίεσης έχει ως αποτέλεσμα να ακούγονται αρνητικές φωνές σε ευρωπαϊκές χώρες που δεν επιθυμούν να επωμεριστούν μερίδιο αλληλεγγύης στο προσφυγικό.

Οι έπαινοι Μέρκελ και αν τελικά θα πάρει η Γερμανία πρόσφυγες

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εν τω μεταξύ χθες κατά την διάρκεια κλειστής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) σύμφωνα με όσα μεταδίδουν γερμανικά ΜΜΕ, επαίνεσε Ελλάδα και Βουλγαρία για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Εκτίμησε μάλιστα ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση εργάζεται διαφορετικά από ότι το 2015.

Κατά την ίδια συνεδρίαση, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ εξέφρασε την ανησυχία ότι βρισκόμαστε ενώπιον μίας προσφυγικής κρίσης χειρότερης από αυτή του 2015, δήλωσε ότι το Βερολίνο θα στηρίξει την Ελλάδα όπου είναι εφικτό. Δήλωσε όμως ανοιχτός στη φιλοξενία παιδιών και εφήβων προσφύγων από την Ελλάδα, αλλά και γυναικών και ασθενών, κάνοντας λόγο για συνολικά 5.000 άτομα και για μία «συμμαχία των προθύμων» στην Ευρώπη που θα μπορούσε να συμβάλλει.

Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος της Μέρκελ ζήτησαν όμως να μη γίνεται λόγος για ενδεχόμενη υποδοχή προσφύγων από την Γερμανία, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλέσει νέο προσφυγικό κύμα. Μεταξύ άλλων ειπώθηκε χαρακτηριστικά πως «αν πάρουμε 5.000, θα ξεκινήσουν 50.000». Γεγονός ενδεικτικό του πόσο δυσκολεύει το χειρισμό της κατάστασης η χρήση των προσφύγων και μεταναστών ως μοχλό πίεσης από τον Έρντογάν.

Το βουλγαρικό πρόβλημα

Εν τω μεταξύ, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ εγκωμίασε χθες την Τουρκία στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Γενικό Γραμματέα, Γενς Στόλτενμπεργκ, στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες μετά το πέρας της συνάντησης τους, τόσο για το ρόλο της στη Συρία όσο και για το μεταναστευτικό.

«Η Τουρκία είναι πιστή στη συμφωνία της με μας και δεν έχει περάσει ούτε ένας παράτυπος μετανάστης από την Τουρκία στη Βουλγαρία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ.Μπορίσοφ.

Και αυτό τη στιγμή που διεθνή ΜΜΕ (Deutsche Welle) επισήμαιναν ότι παρόλο που τα χερσαία σύνορα ανάμεσα σε Τουρκία και Βουλγαρία είναι 259 χιλιόμετρα, πρόσφυγες και μετανάστες δεν συρρέουν εκεί.

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μπορίσοφ για τη στάση Ερντογάν έλεγαν: «Όποιος έχει το δίκαιο με το μέρος του, δεν έχει πρόβλημα να συζητήσει με κανέναν. Άλλοι είναι αυτοί που δυσκολεύονται. Παζαρεύουν  χρησιμοποιώντας ως πιόνια απελπισμένους ανθρώπους. Θυμήθηκαν τώρα το Διεθνές Δίκαιο που παραβιάζουν συστηματικά εδώ και χρόνια. Η πολιτική της Ελλάδας δεν αλλάζει. Θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας, τα σύνορα της Ευρώπης».

Ενημέρωση κομμάτων από το Δένδια – Απαξίωση των δηλώσεων Τσίπρα από την κυβέρνηση

Με απαξίωση αντιμετώπιζαν τη χθεσινή συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και όσα είπε για το προσφυγικό στο Μega, από την κυβερνητική πλευρά. «Με το ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολούμαστε γιατί αυτή τη στιγμή ο αρχηγός του συνθλίβεται μεταξύ του αυτονόητου που ζητά η πλειοψηφία της κοινωνίας και του κόμματος, της νεολαίας του, που λέει να τους πάρουμε όλους σπίτι» έλεγαν κυβερνητικά στελέχη. Όσον αφορά στην κριτική ότι η ΕΕ αφήνει στην Ελλάδα τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων και η κυβέρνηση αποδέχεται τη μετατροπή της χώρας σε «αποθήκη ψυχών» με οικονομικά ανταλλάγματα, από κυβερνητικής πλευράς απαντούσαν απλώς ότι δεν κατάλαβε καν τι συνέβη στον Έβρο όποιος προβάλλει τέτοιους ισχυρισμούς, παραπέμποντας στις δηλώσεις Μισέλ- Φον Ντερ Λάιν- Σασσολι.

Σημειωτέον ότι σήμερα βρίσκονται στις Βρυξέλλες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, λαμβάνοντας μέρος στα συμβούλια υπουργών των ομολόγων τους για το προσφυγικό- μεταναστευτικό.

Όσον αφορά στο αίτημα Τσίπρα για σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών, από κυβερνητικής πλευράς απλώς υπενθύμιζαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημερώνει σήμερα, όπως είχε προαναγγείλει, τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων σχετικά με το μεταναστευτικό και τις ευρύτερες προεκτάσεις του σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο.

Ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει ειδικότερα διαδοχικά τους: Άγγελο Συρίγο (ΝΔ), Γιώργο Μαρίνο (ΚΚΕ), Αντώνη Μυλωνάκη (Ελληνική Λύση), Γιώργο Κατρούγκαλο (ΣΥΡΙΖΑ), Σοφία Σακοράφα (Μέρα25) και τηλεφωνικά τον Ανδρέα Λοβέρδο (ΚΙΝΑΛ) λόγω απουσίας του τελευταίου στο εξωτερικό.