Ιδιαίτερη αγάπη στον ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη τρέφει ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας που γνωρίζει απ’ έξω ολόκληρους στίχους και τους χρησιμοποιεί σε κάθε περίσταση που το κρίνει σκόπιμο.

Μόλις πριν από λίγη ώρα, κατά τη διάρκεια της προσφώνησης του προς την νεοεκλεγείσα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου επ’ ευκαιρία της ανακοινώσεως του αποτελέσματος της σχετικής διεξαχθείσης ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Τασούλας επέλεξε να της πει μια στροφή από το ποίημα «Το Πρώτο Σκαλί» του Αλεξανδρινού ποιητή.

«Εις το σκαλί για να πατήσεις τούτο

πρέπει με το δικαίωμά σου να ’σαι

πολίτης εις των ιδεών την πόλι.

Και δύσκολο στην πόλι εκείνην είναι

και σπάνιο να σε πολιτογραφήσουν.

Στην αγορά της βρίσκεις Νομοθέτας

που δεν γελά κανένας τυχοδιώκτης».

Όπως τόνισε, «απ’ αυτό το κορυφαίο σκαλί θα εκπροσωπήσετε την Ελληνική Δημοκρατία στον μεγάλο εορτασμό της συμπληρώσεως 2 αιώνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.  Έναν εορτασμό που θα κάνουμε με τους στοχασμούς μας γόνιμα στραμμένους οπίσω προς τα  ιδρυτικά χρόνια του Κράτους μας, αλλά και με το βλέμμα μας στραμμένο μπροστά προς ένα αισιόδοξο μέλλον, που ήδη οικοδομείται από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Μετά την επάξια εκλογή σας εύχομαι από καρδίας αντάξια της θητεία σας για το καλό του Έθνους και του λαού μας».

«Μέρες του 1909»

Θυμίζουμε ότι ως βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας το Μάιο του 2017, με αφορμή το γεγονός ότι ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ετοιμαζόταν να φορέσει γραβάτα, θυμήθηκε ένα άλλο ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη, το οποίο τιτλοφορείται «Μέρες 1909» και θέλησε να του το αφιερώσει. «Μιλάει για έναν νέο που δούλευε σε σιδεράδικο, όχι για Πρωθυπουργό, αλλά εδώ ταιριάζει» σχολίασε με νόημα.

«Το βραδινό, σαν έκλειε το μαγαζί/ αν ήταν τίποτε να επιθυμεί πολύ/ καμιά κραβάτα κάπως ακριβή/ καμιά κραβάτα για την Κυριακή/ ή σε βιτρίνα αν είχε δει και λαχταρούσε/ κανένα ωραίο πουκάμισο μαβί/ το σώμα του για ένα τάλιρο ή δυο πουλούσε…

«Εσείς πουλήσατε για ένα ή δυο τάλιρα το σώμα σας; Πουλάτε τις απόψεις σας, τις δεσμεύσεις σας, τις υποσχέσεις σας, για δυο, τρεις, τέσσερις, πέντε, έξι μήνες εξουσίες. “Μέρες του 1909” είναι το ποίημα, μέρες του 2017 είναι οι δικές σας ευθύνες!» κατέληξε ο κ.Τασούλας στην ομιλία του.

Ιδανικές φωνές κι αγαπημένες

Ακόμη παλαιότερα, τον Νοέμβριο του 2014, δίνοντας το παρών με την ιδιότητα του υπουργού Πολιτισμού στην βιβλιοπαρουσίαση του πονήματος «Δέκα ζωές σε μία» της Τατιάνας Αβέρωφ, κόρης του Ευάγγελου Αβέρωφ και πολιτικού του μέντορα, είχε απαγγείλει ένα ολόκληρη ποίημα του Καβάφη, το «Ιδανικές φωνές και αγαπημένες».

Το ποίημα έχει ως εξής:

Ιδανικές φωνές κι αγαπημένες
εκείνων που πεθάναν, ή εκείνων που είναι
για μας χαμένοι σαν τους πεθαμένους.

Κάποτε μες στα όνειρά μας ομιλούνε·
κάποτε μες στην σκέψη τες ακούει το μυαλό.

Και με τον ήχο των για μια στιγμή επιστρέφουν
ήχοι από την πρώτη ποίηση της ζωής μας –
σα μουσική, την νύχτα, μακρινή, που σβήνει.