Μόλις χθες το βράδυ αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η επανασύσταση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Η αλήθεια είναι ότι τριβέλιζε στο μυαλού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εδώ και καιρό, από το φθινόπωρο που είχαν ανακοινωθεί τα μέτρα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, αλλά έκρινε ότι δεν ήταν ακόμη κατάλληλη η συγκυρία για μια τέτοια κίνηση.

Όπως τονίζει με νόημα και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε δήλωσή του, «η σημερινή κυβέρνηση υλοποιεί ένα συνεκτικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Και παρεμβαίνει με αίσθημα ευθύνης όπου χρειάζεται. Ιδίως μάλιστα όταν το προσφυγικό-μεταναστευτικό διογκώνεται σε συνθήκες γεωπολιτικής αστάθειας στην περιοχή».

Ως προς την επιλογή του Νότη Μηταράκη προκειμένου να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο, ένα από τα βασικά κριτήρια που προσμέτρησε το Μέγαρο Μαξίμου ήταν το γεγονός ότι πολιτεύεται στην εκλογική περιφέρεια της Χίου. Σε μια περιοχή δηλαδή που έχει δοκιμαστεί έντονα από τις προσφυγικές ροές τα τελευταία χρόνια και ο ίδιος γνωρίζει καλά το πρόβλημα.

Μην ξεχνάμε ότι μόλις πριν από δύο εικοσιτετράωρα ο κ. Μηταράκης προπηλακίστηκε από κατοίκους του νησιού που αντιδρούν στη νέα κλειστή δομή φιλοξενίας που δημιουργείται στο 15ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Χίου – Βολισσού.

Την επίθεση αυτή μάλιστα είχε καταδικάσει και ο ΣΥΡΙΖΑ που σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «οι επιθέσεις και ο προπηλακισμός κατά του υφυπουργού Εργασίας, Νότη Μηταράκη, για το προσφυγικό, είναι αυτονόητα καταδικαστέες». Προσέθετε ωστόσο πως δυστυχώς, η Ν.Δ. βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μισαλλοδοξία και τα ψέματα που έσπειρε προεκλογικά για λίγες ψήφους. Τότε δηλαδή που χυδαιολογούσε ότι τους πρόσφυγες τους φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι οι μετεγκεταστάσεις και η αποσυμφόρηση των νησιών δεν αποτελούν λύση».