Μαζί με το 2019 παρήλθε και η περίοδος χάριτος που είχε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως άλλωστε παραδέχεται και ο ίδιος στις συζητήσεις με τους συνεργάτες του. Το νέο έτος που μόλις ξεκίνησε, προσδοκά το Μέγαρο Μαξίμου πως θα είναι καλύτερο τόσο για τη χώρα όσο και για τον ελληνικό λαό – αν και τα δύο αυτά τις περισσότερες φορές συμπλέουν. Προκειμένου όμως να συμβεί αυτό θα πρέπει να κερδηθούν μια σειρά από στοιχήματα που έχουν τεθεί.

– Το πρώτο και βασικότερο την παρούσα χρονική συγκυρία είναι η ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω τα διπλωματικά ερείσματα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται μεταξύ άλλων η αυριανή υπογραφή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Ισραηλινό ομόλογό του Βενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη της συμφωνίας για τη δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου East Med. Παράλληλα στις 4 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η διευρυμένη τριμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στο Κάιρο όπου θα βρεθούν στο επίκεντρο τα ενεργειακά ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου καθώς επίσης και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, ενώ στις 7 Ιανουαρίου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο προκειμένου να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

– Η δεύτερη προσδοκία αφορά το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα. Αυτό που επιθυμεί η κυβέρνηση είναι να αλλάξει πλεύση η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της αναμόρφωσης του Κανονισμού του Δουβλίνου καθώς επίσης και να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να συμμορφωθεί με τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι των Βρυξελλών. Η δημιουργία των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, η αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων και η βελτίωση στο σύστημα χορήγησης ασύλου αναμένεται όχι βέβαια να λύσουν το ζήτημα αλλά να το εξομαλύνουν.

– Η βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών εντός των πρώτων μηνών του 2020 είναι θεμελιώδης στόχος για το οικονομικό επιτελείο. Προκειμένου να επιτευχθεί όμως θα πρέπει να μειωθεί ο στόχος για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα (από το 3,5% στο 2%).

– Κύριο μέλημα για το νέο έτος είναι επίσης η μείωση της ανεργίας, κάτι που αναμένεται να επιτευχθεί με την έλευση επενδύσεων στη χώρα.

– Ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας για το Μέγαρο Μαξίμου θεωρείται συν τοις άλλοις η κατάργηση της απλής αναλογικής με την ψήφιση απ’ τη Βουλή ενός νέου νόμου που θα εξασφαλίζει βιώσιμες κυβερνήσεις.

– Η επιλογή του κατάλληλου προσώπου που θα προταθεί από το κυβερνών κόμμα για Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποτελεί ένα ακόμη στοίχημα που θα φανεί πολύ σύντομα εάν και κατά πόσο θα κερδηθεί. Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κάνει την επιλογή του και θα φανεί εάν και κατά πόσο αυτή θα έχει και τη συναίνεση των άλλων κομμάτων όπως φιλοδοξεί ο ίδιος.

– Τέλος θα αναζητηθεί συναίνεση για την επιψήφιση μιας σειράς νομοσχεδίων όπως αυτού που θα διέπει τις πορείες στο κέντρο της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων, του νομοθετήματος που θα επιφέρει κομβικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, των διατάξεων για την αναμόρφωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και των άρθρων που θα δίνουν έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα, στην πρόληψη και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.