Ψήφος Ελλήνων εξωτερικού: Την Τρίτη στη Βουλή το σχέδιο νόμου

Το Σύνταγμα ορίζει ότι για να εφαρμοστεί ως νόμος απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16:11
21/11/2019
Ψήφος Ελλήνων εξωτερικού: Την Τρίτη στη Βουλή το σχέδιο νόμου
1
loading

Την προσεχή Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019, θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού. Το Σύνταγμα ορίζει ότι για να εφαρμοστεί ως νόμος απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών.

Με το σχέδιο νόμου διευκολύνεται η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις εθνικές εκλογές, στις ευρωεκλογές και σε δημοψηφίσματα από τον τόπο διαμονής όσων είναι εγγεγραμμένοι στους ελληνικούς εκλογικούς καταλόγους και την ημέρα της εκλογής βρίσκονται μόνιμα ή προσωρινά εκτός Ελλάδας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ εκτός από την εγγραφή σε εκλογικό κατάλογο ελληνικού δήμου, απαραίτητες προϋποθέσεις για συμμετοχή στις ελληνικές εκλογές είναι να συγκεντρώνουν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

 • να έχουν διαμείνει συνολικά δύο έτη εντός της ελληνικής επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής.
 • να έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος. Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει 30 έτη της ηλικίας και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α' βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές θα πρέπει απαραιτήτως να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού που γίνεται ηλεκτρονικά με αίτηση του ενδιαφερόμενου, μέσω ειδικής πύλης του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου.

Εφόσον τα διαθέσιμα στοιχεία για την απόδειξη των κριτηρίων της διετούς διαμονής τα τελευταία 35 έτη και η υποβολή φορολογικής δήλωσης είναι διαθέσιμα σε βάσεις δεδομένων του Δημοσίου (και συναινεί ο εκλογέας) αυτά θα αντλούνται αυτεπάγγελτα άμεσα. Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής γίνεται με δημόσια έγγραφα και ιδίως:

 • Βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
 • Βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής
 • Βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή

Η ψηφοφορία θα διεξάγεται με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους. Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι οι 40 εκλογείς.

Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα ανωτέρω εκλογικά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν (δίχως να θέτουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές επικρατείας, προκειμένου τα κόμματα να έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια για να εντάξουν σε αυτά υποψηφίους που θα προέρχονται από τον Ελληνισμό της διασποράς.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
 1. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Εμείς είπαμε απ' την αρχή το εξής: πρέπει να διευκολυνθούν οι Έλληνες μετανάστες, εργαζόμενοι, επιστήμονες, φοιτητές, οικογενειάρχες που ζουν στο εξωτερικό - γιατί φύγανε απ' την Ελλάδα γιατί δεν είχαν δουλειά, ψάχνανε μια καλύτερη μοίρα, για διάφορους τέλος πάντων λόγους είτε για να σπουδάσουν. Στις εκλογικές αναμετρήσεις να εκφράζουν τη γνώμη τους εφόσον η πολιτική που ασκείται απ' την κυβέρνηση που βγαίνει και από τη διάταξη που παίρνουν τα κόμματα στο πολιτικό σκηνικό, επηρεάζει και αυτούς κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά κλπ. Να έχουν δικαίωμα λόγου μέσω της ψήφου τους. Αυτό ήταν το ζήτημα. Και σ' αυτό συμφωνούμε. Και πρέπει αυτή η ψήφος να μετρά όπως και των υπολοίπων πολιτών Ελλήνων.

  Από κει και πέρα όμως είπαμε το εξής. Επειδή στην Ελλάδα δυστυχώς ισχύει και συνταγματικά το αναχρονιστικό δίκαιο του αίματος που σημαίνει άμα μια προπροπρογιαγιά, προπροπροπαππούς απ' το 1800 ήταν ελληνικής καταγωγής τότε έχει δικαίωμα απόκτησης ιθαγένειας λόγω αίματος και ο τέταρτης, πέμπτης γενιάς...
  .....
  https://gkagkarin.blogspot.com/2019/11/blog-post_507.html

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει