Ανησυχία για το νομοσχέδιο για το άσυλο από Ύπατη Αρμοστεία και Διεθνή Αμνηστεία

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19:45
24/10/2019
Ανησυχία για το νομοσχέδιο για το άσυλο από Ύπατη Αρμοστεία και Διεθνή Αμνηστεία
7
loading

Ανακοινώσεις και παρατηρήσεις για το νομοσχέδιο για το άσυλο, που συζητείται στη Βουλή, εξέδωσαν σήμερα η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η Διεθνής Αμνηστία, οι οποίες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το σύντομο χρόνο διαβούλευσης και την ανησυχία τους για διατάξεις του νομοσχεδίου.

Να ενισχύσει τις εγγυήσεις για τους πρόσφυγες στο νομοσχέδιο για το άσυλο καλεί την Ελλάδα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ο διεθνής οργανισμός αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ότι εκτιμά τις προσπάθειες της Ελλάδας για την αναμόρφωση του επιβαρυμένου εθνικού συστήματος ασύλου, ωστόσο «ανησυχεί βαθύτατα ότι οι προτεινόμενες νομοθετικές τροποποιήσεις θα αποδυναμώσουν την προστασία των προσφύγων στη χώρα, ενώ κατατίθενται βεβιασμένα στη Βουλή».

Όπως επισημαίνει, το σχέδιο νόμου «θέτει υπερβολικό βάρος στους αιτούντες άσυλο και επικεντρώνεται σε τιμωρητικά μέτρα», ενώ εισάγει «υπερβολικά απαιτητικές διαδικασίες, τις οποίες ένας αιτών άσυλο δεν μπορεί ευλόγως να αναμένεται ότι θα μπορέσει να ακολουθήσει», κάτι που μπορεί να συνεπάγεται «αδυναμία άσκησης των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο και τη μη εξέταση των αναγκών τους για διεθνή προστασία». Επίσης, αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία, «υπάρχει κίνδυνος παραβίασης της αρχής της μη επαναπροώθησης, σε περίπτωση που το άτομο εντέλει επιστραφεί σε χώρα όπου η ζωή ή η ελευθερία του μπορεί να απειλείται».

Ο οργανισμός επισημαίνει ότι ένας σημαντικός αριθμός διατάξεων του σχεδίου νόμου θα επιβαρύνουν τις διοικητικές αρχές, οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες να ανταποκριθούν, με αποτέλεσμα να μεγαλώσουν οι καθυστερήσεις. Επιπλέον, παρατηρεί «με ανησυχία ότι κάποιες διατάξεις μπορεί να περιορίσουν σοβαρά το δικαίωμα στην οικογενειακή ενότητα», καθώς και ότι ο νέος νόμος «εισάγει εκτενείς διατάξεις για την κράτηση των αιτούντων άσυλο αυξάνοντας τη μέγιστη χρονική περίοδο κράτησης από τρεις σε 18 μήνες». Διαφωνεί με το ότι «τα ασυνόδευτα παιδιά και άλλοι ευάλωτοι αιτούντες άσυλο θα εξετάζονται με ταχύρρυθμες διαδικασίες», καθώς και με την προτεινόμενη διάταξη που προβλέπει ότι οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις δομές στέγασης εντός δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου νόμου.

Η Ύπατη Αρμοστεία ζητάει η Ελλάδα με τη συνδρομή της ΕΕ να δώσει προτεραιότητα στην ταχεία αύξηση της δυνατότητας ανταπόκρισης των αρχών ασύλου και στην υιοθέτηση μηχανισμού για τη συνεχή αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του συστήματος ασύλου.

Η ΕΕΔΑ

Κείμενο παρατηρήσεων δημοσιοποίησε και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Επί της αρχής χαιρετίζει «τη νομοθετική προσπάθεια κωδικοποίησης της νομοθεσίας περί διεθνούς προστασίας», ωστόσο επισημαίνει ότι ο χρόνος που προβλέφθηκε για τη δημόσια διαβούλευση δεν ήταν επαρκής. Επίσης, σημειώνει ότι το σχέδιο νόμου «δεν της κοινοποιήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να τοποθετηθεί επ' αυτού ως οφείλει στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου» ως ανεξάρτητου συμβουλευτικού οργάνου της Πολιτείας.

Η ΕΕΔΑ σχολιάζει ότι το νομοσχέδιο «εισάγει νέους περιορισμούς των δικαιωμάτων των αιτούντων διεθνή προστασία» και εκφράζει την ανησυχία της ότι η εφαρμογή σημαντικού αριθμού διατάξεών του «φαίνεται πως θα επιφέρει πρόσθετο διοικητικό βάρος στις αρμόδιες υπηρεσίες». Επίσης, επισημαίνει ότι εισάγονται χωρίς επαρκή αιτιολόγηση του σκοπού που εξυπηρετούν ουσιαστικά και διαδικαστικά τεκμήρια κα διοικητικά βάρη σε βάρος του αιτούντα.

Οι διατάξεις μπορούν να οδηγήσουν «σε de facto άρνηση άσκησης των δικαιωμάτων των αιτούντων διεθνή προστασία στην πράξη, τον αποκλεισμό προσώπων από τις διαδικασίες ασύλου, τη στέρηση του δικαιώματος πραγματικής και αποτελεσματικής προσφυγής, ακόμα και την παραβίαση της αρχής της μη επαναπροώθησης, σε περίπτωση που ο δικαιούχος διεθνή προστασία τελικώς επιστραφεί», καταλήγει.

Η Διεθνής Αμνηστία

Την ανησυχία της για το νομοσχέδιο για το άσυλο εκφράζει και η Διεθνής Αμνηστία αναφέροντας ότι αυτό «υποβαθμίζει την προστασία και τα δικαιώματα των προσφύγων και παραβιάζει τα ευρωπαϊκά και διεθνή νομικά πρότυπα».

Η Διεθνής Αμνηστία σχολιάζει μεταξύ άλλων την απαλοιφή του μετατραυματικού στρες από τις κατηγορίες ευαλωτότητας, την πρόταση πιστοποίησης των θυμάτων βασανιστηρίων μόνο από δημόσιους παρόχους υγείας και όχι από ΜΚΟ, τη δημιουργία καταλόγου ασφαλών τρίτων χωρών, τον περιορισμό της πρόσβασης στην εργασία, τις τροποποιήσεις για την πρόσβαση στην υγεία και την εκπαίδευση, καθώς και τις αλλαγές στους κανόνες για την κράτηση.

Τέλος, η Διεθνής Αμνηστία «ανησυχεί βαθιά με την πρόταση να επιτραπεί σε μέλη της αστυνομίας ή του ελληνικού στρατού να διεξάγουν συνεντεύξεις επί του παραδεκτού», καθώς, όπως σημειώνει, «αν εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για σοβαρή οπισθοδρόμηση που θα διακυβεύσει την ανεξαρτησία της διαδικασίας ασύλου» και συστήνει στις ελληνικές αρχές να αποσύρουν το σχετικό μέρος της διάταξης.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Ρασπούτιν!

  Ένα είναι σίγουρο: αν θες να κανεις καλό σε κάποιον, το κανεις.- Δεν λες σε άλλον να κάνει αυτό που δεν κανεις εσυ.
  Οι επιτροπές αυτές είναι αξοδευτοι συμβουλάτορες, άπρακτοι και επι της ουσίας αδιάφοροι για τους ανθρώπους, για τους οποίους υποθετικά κόπτονται!
  Να πάρουν αυτούς τους ανθρώπους σπίτι τους, αυτοί που τους ξεσπιτώσανε...
  Ευρωπαίοι αποικιοκράτες και αμερικανοί βρικόλακες που ριμαξανε τις χώρες τους με ψεύτικους πολέμους για να καρπωθούν τον φυσικο τους πλούτο!

 2. avatar Ρε Κούλη!

  Αν δεν ξέρεις τι ν απαντήσεις στην αρμοστεία γιατί δεν ρωτάς έναν κανονικό
  Πρωθυπουργό όπως ο Ούγγρος να σου πει?

 3. avatar Τόσο απλά!

  Αν δεν κάνουμε καλά τη δουλειά ας τους πάρει η αμνηστία να την
  κάνει όπως πρέπει. Και κάποιος να υπενθυμίσει στην αμνηστία
  ότι βάλλονται κατάφωρα τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα των ιθαγενών.
  Και να μην ξεχνάει και τους άλλους καλούς η καλή αμνηστία ,όπως Ούγγρους κ.λ.π.

 4. avatar Απλάκι

  Αρα το νομοσχέδιο πρέπει να είναι πολύ καλό για να ανησυχούν όλοι αυτοί οι πλούσιοι

 5. avatar Θράσος

  Να τα ζητάτε αυτά από τίς χώρες τις Ευρώπης πού έκλεισαν τα σύνορα Δηλαδή θέλετε Να έρθουν όλοι εδώ;

 6. avatar ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΚ.

  Να υπενθυμίσουμε στους χαραμοφάηδες των παραπάνω οργανισμών ότι ανθρώπινα δικαιώματα έχουν και οι κάτοικοι, οι ιθαγενείς κάτοικοι, που ζούν σ αυτή τη χώρα που οι οργανισμοί αυτοί την έχουν καταντήσει χωματερή ψυχών για να καρπούνται τα όποια οφέλη οι επιτήδειοι τους, αδιαφορώντας για την κατάσταση και την ταλαιπωρία που υφίστανται τόσο οι \"προστατευόμενοί\" τους όσο και οι πολίτες της χώρας.

 7. avatar Συνομωσιολόγος

  ΠΩΠΩ...ΚΑΛΑ ΡΕ ...ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ???

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει