Ριζικά αντίθετος εμφανίζεται ως γνωστόν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για την απόδοση δικαιώματος ψήφου στους απόδημους Έλληνες από τη στιγμή που οι ψήφοι των ομογενών θα προσμετρώνται στο συνολικό ποσοστό κάθε κόμματος. Εάν δεν αλλάξει η συγκεκριμένη διάταξη δεν πρόκειται να πει το «ναι». Για ποιο λόγο όμως υπάρχει τέτοια άρνηση στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επιθυμεί διακαώς την εν λόγω τροποποίηση;

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό και θα αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου, θα είναι στην πλειοψηφία τους συντηρητικοί ψηφοφόροι κι αυτός είναι ο βασικός λόγος που αντιπροτείνει οι ψήφοι τους να υπολογίζονται μονάχα για την εκλογή ενός περιορισμένου αριθμού βουλευτών Επικρατείας – το πολύ μέχρι 15.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι με τις νέες ρυθμίσεις η ψήφος των ομογενών χωρίς κριτήρια, θα αλλοιώσει την εκλογική συνολική συμπεριφορά. Όπως είπε πρόσφατα και ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Αμανατίδης, «η συνταγματική επιταγή για την ψήφο των αποδήμων πρέπει να γίνει σεβαστή χωρίς να αλλοιώνει τη λαϊκή βούληση και η πρότασή μας, δεν δίνει μόνο το δικαίωμα του εκλέγειν αλλά και του εκλέγεσθαι». Σημείωσε επίσης ότι ο αριθμός τους είναι αδιευκρίνιστος με τον τρόπο που εγγράφονται και το δίκαιο του αίματος (σ.σ. υπολογίζονται περίπου στα 3 εκατομμύρια), γι’ αυτό και ζητήσαμε την αυτοπρόσωπη παρουσία (σ.σ. και όχι την επιστολική ψήφο), ενώ η έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, μέλος της οποίας ήταν ο σημερινός υπουργός κ. Γεραπετρίτης, θεωρεί εύλογη τη στενή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση».

Υπάρχει όμως και ένας ακόμη πολύ βασικός λόγος για να αρνείται ο ΣΥΡΙΖΑ τη ρύθμιση. Πιθανολογούν ότι η πλειοψηφία της ομογένειας ανά τον κόσμο, είναι θυμωμένη με τη Συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα πέρυσι και πως με την πρώτη ευκαιρία θα αποτυπώσει τη διαφωνία αυτή και στην κάλπη. Όπως υπογραμμίζει με νόημα ένας από τους πλέον πολύπειρους συνεργάτες που βρίσκονται δίπλα στον τέως πρωθυπουργό, «εάν το Μακεδονικό μας έκανε ζημιά μια φορά στις κάλπες του Ιουλίου, την επόμενη φορά που τυχόν θα ψηφίζουν και οι ομογενείς θα μας κάνει δέκα φορές κακό. Ο Έλληνας του εξωτερικού αντιμετωπίζει τα εθνικά θέματα με περισσότερη ζέση».