«Ο Νίκος Ζήγρας προστάτευε τον Άκη Τσοχατζόπουλο» κατέθεσε στο δικαστήριο η μάρτυρας Σόνα Λεοντοπούλου.

Η πρώην σύζυγος του Ν. Ζηγρα, απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισής του, απέκλεισε το ενδεχόμενο «να έκανε κάτι κρυφά από τον Τσοχατζόπουλο» ο εξάδελφος του, αλλά και να έκανε οτιδήποτε που θα τον έβλαπτε.

Η μάρτυρας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ,  εξαπέλυσε βολές κατά του Νίκου Ζήγρα και του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος έπειτα από απουσία έξι συνεδριάσεων επέστρεψε σήμερα -μέρα κατά την οποία ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας- στο δικαστήριο.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε δια του συνηγόρου του Λ. Κοτσαλή πως ήρθε για να παραμείνει με ενεργή παρουσία. «Η συμμετοχή του θα είναι πλέον ενεργή» είπε ο συνήγορος και πρόσθεσε: «Η απουσία του είχε συγκεκριμένο λόγο, τη μη κλήση των μελών του ΚΥΣΕΑ. Με τη σημερινή κίνησή του θέλουμε να επιμείνουμε μέχρι τέλους στο ΚΥΣΕΑ. Δεν έχουμε ακουμπήσει ως δικαστήριο τη δωροδοκία».

Περιγράφοντας η κ. Λεοντοπούλου τη σχέση Τσοχατζόπουλου – Ζήγρα, ανέφερε πως «τα γραφεία τους ήταν δίπλα – δίπλα στην Κόμνα Τράκα» και χαρακτήρισε «περίεργη την οικονομική κατάσταση του Ζήγρα». Όπως είπε, «φαινόταν ότι είχε χρήματα όταν πηγαίναμε στο εξωτερικό, αλλά στην καθημερινότητά μας ήταν τσιγκούνης. Ήρθα από τη Θεσσαλονίκη και για έξι μήνες δεν αγοράσαμε κουρτίνες, γιατί δεν είχε λεφτά».

Σύμφωνα με την μάρτυρα, ο γάμος της με τον Ν. Ζήγρα διήρκεσε ουσιαστικά πέντε μήνες. «Έφυγα, γιατί δεν ήθελε το παιδί μου» είπε.

Αναφερόμενη στους κατηγορούμενους Μελά και Αντωνιάδη, που εμφανίζονται εκπρόσωποι της εξωχώριας εταιρείας «Μορέλια», η μάρτυρας είπε ότι ήταν φίλοι του Ν. Ζήγρα. «Βγαίναμε μαζί τους για φαγητό. Δεν συζητούσαμε για επαγγελματικά» κατέθεσε.

Εισαγγελέας: Έχετε καταθέσει ότι ο Ζήγρας ήταν ο εξ απορρήτων του Τσοχατζόπουλου. Το επιβεβαιώνετε;

Μάρτυρας:
Ναι. Ήταν συνέχεια μαζί. Δεν σήκωνε κουβέντα για κείνον. Προστάτευε απολύτως τον κ. Τσοχατζόπουλο. Δεν θα έκανε ποτέ κάτι κρυφά από αυτόν. Είχαμε κάνει ένα ταξίδι οι τέσσερις μας στην Αυστρία».

Η μάρτυρας είχε υποστηρίξει σε προηγούμενες καταθέσεις της πως είχε σκεφτεί ότι το επίμαχο ταξίδι είχε γίνει για να μεταφερθούν χρήματα από λογαριασμό τού τότε συζύγου της σε λογαριασμό του πρώην υπουργού. Σήμερα, ωστόσο, δεν θέλησε να δώσει επιπλέον διευκρινίσεις για τον λόγο, για τον οποίο είχε σκεφτεί αυτό το ενδεχόμενο.

Η κ. Λεοντοπούλου αναφέρθηκε, επίσης, σε κάποιο βράδυ που είχαν βγει για φαγητό με τον Ζήγρα και συνάντησαν στο εστιατόριο «έναν από τους αστυνομικούς φρουρούς του Τσοχατζόπουλου», ο οποίος είπε στον Ζήγρα: «Θυμάσαι, ρε Νίκο, που πηγαίναμε στο γραφείο του Μελά και παίρναμε χρήματα και τα κουβαλούσαμε;»

Περιγράφοντας τις σχέσεις τους με άλλα πρόσωπα, η μάρτυρας είπε πως ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Ντίνος Μιχαηλίδης, τον οποίον ο Ζήγρας καταγγέλλει ότι μετέφερε βαλίτσες με «μαύρα χρήματα» για τον Άκη Τσοχατζόπουλο, είχε επισκεφθεί στο νοσοκομείο, στην Αθήνα, τον Ζήγρα όταν ήταν άρρωστος.

«Εγώ γνώρισα τον Μιχαηλίδη σε ένα γεύμα στην Κύπρο» είπε η κ. Λεοντοπούλου. Επιπλέον, υποστήριξε ότι γνωρίζει και τον κατηγορούμενο, Γ. Σαχπατζίδη, «γιατί είχε συνεχείς επαφές με τον Ζήγρα».

Αναφερόμενη στον πρώην σύζυγό της, η μάρτυρας τον χαρακτήρισε «άνθρωπο τόσο σκοτεινό, που πραγματικά τρομάζω μόνο που πάω προς τα πίσω τον χρόνο….».

Συμπλήρωσε: «Υποθέτω ότι ο Ζήγρας εκπροσωπούσε τον Τσοχατζόπουλο» και πλήρωνε για τις εκδηλώσεις που έκανε ο Τσοχατζόπουλος σε φίλους πολιτικούς στη Θεσσαλονίκη.

Κατά την, σε υψηλούς τόνους, εξέταση της κ. Λεοντοπούλου από την υπεράσπιση της κ. Σταμάτη, η μάρτυρας είπε ότι την ειχε συναντήσει τέσσερις φορές. Όπως κατέθεσε η μάρτυρας, ο Ζήγρας «κάποιες φορές ήταν λίγο θυμωμένος με την κ. Σταμάτη. Θυμάμαι, με αφορμή τον γάμο τους (σσ Τσοχατζόπουλου-Σταμάτη) έλεγε “ήταν ανάγκη να πάνε στο Παρίσι να παντρευτούν; Χάθηκαν τα ξωκλήσια στην Ελλάδα;”».

Ο συνήγορος της κ. Σταμάτη, Αλέξης Κούγιας, ανέφερε στο δικαστήριο ότι πρόσωπα του στενού κύκλου τού Ν. Ζήγρα «έχουν ευεργετηθεί» οικονομικά και επικαλέστηκε γι αυτό ακίνητα, που αγόρασε ο κατηγορούμενος στις κόρες του, αλλά και ποσό 50 εκατομμυρίων δραχμών, που έδωσε στην πρώτη του σύζυγο για να χωρίσει και να παντρευτεί τη μάρτυρα.

Ο δικηγόρος αναρωτήθηκε ποια διαφορά έχουν τα πρόσωπα αυτά, αλλά και η μάρτυς που «απολάμβανε ακριβά ξενοδοχεία και αυτοκίνητα με ξεναγούς» από την εντολέα του. Η μάρτυς τού απάντησε: «Η διαφορά μου με την εντολέα σας είναι ότι εγώ είμαι μάρτυρας κατηγορίας και η εντολέας σας κατηγορούμενη».

Τελευταία μάρτυρας κατέθεσε η ιδιοκτήτρια του γραφείου, που νοικιάζει ο Άκης Τσοχατζόπουλος στην Κόμνα Τράκα, η οποία είπε οτι ο κατηγορούμενος άρχισε να καθυστερεί την καταβολή των ενοικίων από το 2011 και οτι συμφώνησαν στη μείωση του μισθώματος.

Με την ολοκλήρωση των καταθέσεων των συνολικά 11 μαρτύρων κατηγορίας, ο πρώην υπουργός ζήτησε τον λόγο και επανέφερε το αίτημά του για κλήτευση των μελών του ΚΥΣΕΑ, της περιόδου 1998- 1999. Επίσης, ζήτησε την αποφυλάκιση της συζύγου του.

«Τελειώσαμε με τους μάρτυρες και προχωρούμε στο επόμενο στάδιο. Επειδή εγώ έκανα μια δήλωση πριν δέκα ημέρες και βλέποντας τα αποτελέσματα στην κοινωνία σε σχέση και με τους μάρτυρες, επιμένω ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε να χάνουμε πολύτιμο χρόνο αγνοώντας τον πυρήνα και την ουσία αυτής της υπόθεσης.

Μετά από τόσον καιρό, που έλειψα, μου έκανε τρομακτική εντύπωση πώς μπορεί να ασχολείται το δικαστήριό σας με αλλά θέματα, ενώ αυτό που πρέπει να εξετάσει είναι η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για ένα εθνικό θέμα.

Μετά τα Ίμια υπήρχε μεγάλο πρόβλημα στη χώρα και ο τότε πρωθυπουργός έβαλε θέμα για την ενίσχυση της άμυνας και της ανταπόδοσης της χώρας ως νέα κυβέρνηση. Η τεράστια οικονομική κρίση έχει διαλύσει τα πάντα. Οι συνέπειες φαίνονται παντού. Βλέπουμε να γίνονται παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη.

Βλέπουμε να αλλάζει ο ρόλος των δικαστικών λειτουργών. Το ζήσαμε στο πετσί μας εμείς που διωκόμαστε βάσει ενός κατάπτυστου απαράδεκτου και ανήθικου κατηγορητηρίου. Στη Βουλή διαπιστώθηκε ότι ήταν πλαστό σε κάποια σημεία και κατασκευασμένο στα υπόλοιπα, καθώς δεν υπάρχει ούτε ίχνος δωροδοκίας» είπε ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Πρόεδρος: Συνδέετε την παραμονή σας εδώ με το ΚΥΣΕΑ;

Α. Τσοχατζόπουλος: Ανησυχώ, κύριε πρόεδρε. Είμαι 12 μήνες μέσα εγώ και η οικογένειά μου.

Πρόεδρος: Εσείς καθυστερείτε τη διαδικασία.

Α. Τσοχατζόπουλος: Είμαστε υποχρεωμένοι, μετά από τόσους μήνες, να αποδείξουμε ότι υπάρχουν ψευτιές, στημένα ψεύδη και σκευωρίες.

Υπάρχει μια πολιτική δίωξη που κυνηγάει εμένα και την οικογένειά μου από το 2010, που πέτυχε να δημιουργήσει μια καταστροφική επικοινωνιακά εικόνα από την τότε ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, και επομένως αυτά τα πράγματα οφείλουμε να τα φέρουμε στο δικαστήριό σας.

Άρχισε να πορεύεται από δικαστικο-πολιτικά κέντρα και ειδικά στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Θα τα βρούμε αυτά τα κέντρα.

Πρόεδρος: Πιέσεις δεν θα δεχτούμε ούτε απέξω ούτε από μέσα.

Α. Τσοχατζόπουλος: Έχουμε ένα προσωπικό πρόβλημα. Έγινε δυσμενέστερη η κατάσταση της υγείας της γυναίκας μου. Η γυναίκα μου βρίσκεται στη φυλακή άδικα, παράνομα εδώ και 14 μήνες.

Ο διωγμός συνεχίζεται μέσα στη φυλακή από εισαγγελείς και ανακριτές. Της απαγόρευσαν μέχρι να δει το παιδί της. Επικαλούμαι ανθρωπιστικούς λόγους. Θέλουμε την υποστήριξή σας.

Πρόεδρος: Αν είναι κάποιος να πληρώσει για τα σφάλματά του, αυτός θα πληρώσει. Τους υπόλοιπους θα τους αφήσουμε. Το θέμα θα το δει το αρμόδιο συμβούλιο.

Η διαδικασία προχώρησε στην ανάγνωση των εγγράφων της δικογραφίας με πρώτο το πόρισμα της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα υποβρύχια.

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο.