Η ομόφωνη υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων θα ήταν ένα μοναδικό μήνυμα ενότητας του Ελληνισμού που πρέπει να εκπέμψει το ελληνικό κοινοβούλιο, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνέντευξη στην εφημερίδα της αμερικανικής ομογένειας «Εθνικός Κήρυκας».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε επ’ ευκαιρία και της επίσκεψης που πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες στη Νέα Υόρκη, ο κ. Θεοδωρικάκος πρόσθεσε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου «δεν θα αποτελεί νίκη της κυβέρνησης ή της ΝΔ, αλλά νίκη του Ελληνισμού και μέσα σε αυτήν την έννοια δεν χωρούν διαχωριστικές γραμμές».

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέσα στο 2019 και ότι εξετάζεται η δυνατότητα να γίνει χρήση της επιστολικής ψήφου.

«Θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο την εμπειρία άλλων χωρών για να προσφέρουμε τη διευκόλυνση της ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού. Και η ψήφος τους θα είναι ισοδύναμη με την ψήφο των υπολοίπων Ελλήνων», σημείωσε.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ υποτιμά τους Έλληνες του εξωτερικού

«Το Σύνταγμα της Ελλάδος δεν διαχωρίζει την ψήφο των Ελλήνων που ζουν εντός των γεωγραφικών συνόρων της χώρας μας με εκείνους που ζουν στο εξωτερικό», τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σχολιάζοντας την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, όπου προτείνεται η ψήφος τους να μην προσμετράται στο σύνολο της Επικράτειας.

Όπως σημειώνει ο υπουργός, «η κατάθεση προτάσεων που υποτιμούν τους Έλληνες του εξωτερικού και τους διαχωρίζουν καταργώντας την ισοτιμία της ψήφου, ουσιαστικά παραβιάζει ένα δημοκρατικό δικαίωμα σε Ελληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους».

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρει, ότι εκ των πραγμάτων η ψήφος των αποδήμων είναι ισότιμη, έχει την ίδια πολιτική βαρύτητα και πρέπει να καταμετράται με τον ίδιο τρόπο με αυτή των Ελλήνων που ζουν εντός της Επικράτειας. «Καθολικό αίτημα των Ελλήνων του εξωτερικού αποτελεί να διευκολυνθούν, ώστε να μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο της κατοικίας τους. Το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων πρέπει να ανταποκριθούν στο δίκαιο αυτό αίτημα, ώστε να μπορέσουν να ασκήσουν το αναφαίρετο εκ του Συντάγματος δικαίωμά τους», υπογραμμίζει ο κ. Θεοδωρικάκος.