Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας και στην απεργία της ΟΛΜΕ, ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. Γιάννης Πανούσης δήλωσε πως «Όταν επιστρατεύεις τους δασκάλους, να αποστρατεύεις τους υπουργούς Παιδείας που βγάζουν τέτοιες αποφάσεις και που προκαλέσαν σε μεγάλο βαθμό, το υπουργείο Παιδείας, αυτή την κρίση, αυτή τη στιγμή. Άρα λοιπόν είναι λάθος, εγώ δεν έχω κάποιο πρόβλημα να το πω ότι είναι λάθος η επιστράτευση».

Ο Γιάννης Πανούσης, σύμφωνα με το e-volos.gr, δήλωσε στην εκπομπή «Συμβαίνει Τώρα» του Radio Marconi 96,1 F.M. του Βόλου: «Εγώ καταλαβαίνω, όχι το δίωρο, κανείς δεν μιλάει για το δίωρο, καταλαβαίνω την αιφνίδια και βίαιη αλλαγή της ζωής τους με αυτά τα συστήματα, το αν δεν συμπληρώνεις τις ώρες, να βρίσκεσαι ξαφνικά στην Έδεσσα ή σε ένα νησί. Απλώς πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να εξηγήσουμε τι είναι ο διάλογος. Αν δεν καταλαβαίνει το υπουργείο τί είναι ο διάλογος, πρέπει να το βάλουμε να το καταλάβει».

«Θεωρώ ότι είναι πολύ κακιά εικόνα αυτή, ταπεινωμένος δάσκαλος, εξαγριωμένος δάσκαλος, ένα υπουργείο που κρύβεται ως προς τον δημόσιο διάλογο, αλλά κάνει αυτή την πολύ αρνητική σημειολογία, δηλαδή τον κακό συμβολισμό της επιστράτευσης… Το ζήτημα δεν είναι τυπικό, είναι ουσιαστικό. Ωραία, θα γίνουν εξετάσεις, θα τελειώσουν οι εξετάσεις και θα πάμε μετά στα σχολεία ή θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβρη. Με ποιό κλίμα πας να ξεκινήσεις; Ποιά είναι η επόμενη μέρα δηλαδή; Ωραία, έγιναν οι εξετάσεις και οι δάσκαλοι έχασαν τη “σύγκρουση”. Αυτό τι σημαίνει, ποιός κέρδισε;» συμπλήρωσε ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ.

Όσον αφορά το εκπαιδευτικό σύστημα, ο Γιάννης Πανούσης δήλωσε: «Κανείς δεν κάθισε να σκεφτεί, με όρους πραγματικά προς όλη την Ευρώπη… Και ποιά Ευρώπη; Θα σας πω την αξιολόγηση συστημάτων στην Ρουμανία ακόμα και στα Σκόπια, που κάθονται και λένε ότι θα μελετήσουμε ένα σύστημα, θα το εφαρμόσουμε μετά από πέντε χρόνια, θα έχει όλος ο κόσμος ενημερωθεί, θα έχουμε κάνει τις ενδιάμεσες κινήσεις προσαρμογής, δεν θα αιφνιδιάσουμε κανέναν, ούτε θα κάνουμε μαγκιές και τσαμπουκάδες και θα έχουμε και στόχο. Γιατί τα κάνουμε όλα αυτά δηλαδή;».