«Είσαι πιστοποιημένος φασίστας; Ζήσε τον μύθο σου στη γαλάζια Ελλάδα» είναι ο τίτλος ανακοίνωσης του ΜέΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη, στην οποία σχολιάζει τις αστυνομικές επιχειρήσεις στα Εξάρχεια, τα όσα έγιναν στην κατάληψη Βοξ, τη φωτογραφία του άντρα των ΜΑΤ στα Εξάρχεια δίπλα σε έναν άντρα με μπλούζα ακροδεξιού οπαδικού γκρουπ και άλλα περιστατικά των τελευταίων ημερών.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 αναφέρεται:

Σε πολλούς αρέσει να λένε ότι «το ήμισυ της οικονομίας είναι η ψυχολογία». Το ίδιο ισχύει και για τη διελκυστίνδα σεβασμού των δικαιωμάτων/δημοκρατικής νομιμότητας και του ξεσαλώματος κάθε αυταρχικής αυθαιρεσίας. Η φιλελεύθερη, ευρωπαϊκή διακυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει ήδη σημάνει την «ψυχολογία» για το δεύτερο.

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός: καθ’ αυτές οι πολιτικές αλλαγές είναι οι ακόλουθες. Εξαγγελία μελλοντικών προσλήψεων αστυνομικών αποκλειστικά —προφανώς, το κατ’ εξοχήν έλλειμμα του κράτους μετά από μια δεκαετία κρίσης… Αλλαγές στην ΕΥΠ και άμεσος έλεγχός της από τον Πρωθυπουργό. Μεταφορά σειράς αρμοδιοτήτων δικαιοσύνης από το αρμόδιο υπουργείο στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: η δικαιοσύνη λογίζεται εν πολλοίς πλέον ως αστυνομική υπόθεση. Υπόσχεση «εκκαθάρισης» των Εξαρχείων. Και ούτω καθ’ εξής.

Η «ψυχολογία» λοιπόν κατέστησε εφικτά τα ακόλουθα, με το καλημέρα της νέας διακυβέρνησης, και είμαστε μόλις στην αρχή:

(1) Η απαρχή της «εκκαθάρισης» του «αβάτου» των Εξαρχείων έλαβε χώρα. Με την καταπολέμηση του προβλήματος ναρκωτικών της περιοχής; Με μέτρα ενάντια στις διαρρήξεις που σημειώνονται εκεί; Όχι: με την εκδίωξη κάποιων προσφύγων από την κατάληψη όπου διέμεναν, «με τεράστια αστυνομική επιχείρηση», και την… μεταφορά τους σε άλλη περιοχή, στο Μενίδι. Πασίγνωστες πλέον οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΠΟΑΣΥ για τη «σκούπα νέας τεχνολογίας», με τη νέα κυβέρνηση, που θα μας καθαρίσει «από τα σκουπίδια». Την υπεράσπιση των δηλώσεων του κ Μπαλάσκα ανέλαβε ο κυβερνητικός βουλευτής της κ. Αθανάσιος Πλεύρης, ο οποίος έχει εμπειρική γνώση των Εξαρχείων από τα σαράντα δευτερόλεπτα της προεκλογικής του βίντεο-σέλφι.

(2) Λίγα μόνο εικοσιτετράωρα μετά το θέμα των δηλώσεων του αντιπροέδρου της ΠΟΑΣΥ, έχουμε νέο κρούσμα ανάρμοστης συμπεριφοράς κατά την επιχείρηση στον κοινωνικό χώρο Κ*ΒΟΞ. Όπως καταγράφηκε σε βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας άντρας των ΜΑΤ απροκάλυπτα απειλεί λέγοντας «αυτά θα τα έχετε κάθε μέρα», ενώ σύμφωνα με μάρτυρες υπήρξαν τραυματίες από αυτή την επιχείρηση, μιας και έγινε χρήση τόσο δακρυγόνων όσο και γκλοπ.

(3) Το πρωί της Τετάρτης 28 Αυγούστου είδαμε στα Εξάρχεια έναν αστυνομικό των ΜΑΤ να συνομιλεί φιλικά με «ακτιβιστή» που φοράει μπλούζα ιταλικής φασιστικής γκρούπας γνωστή για επιθέσεις σε μετανάστες, ελπίζουμε για κοινό συντονισμό με επιτελική αποτελεσματικότητα. Η φωτογραφία επισυνάπτεται.

(4) Σήμερα καταγγέλθηκε βίαιη ομοφοβική επίθεση στο κέντρο της Αθήνας από άνδρες των ΜΑΤ. Ο Νίκος Σοφιανός, ένας από τους ιδιοκτήτες του περιοδικού Antivirus, καταγγέλλει τα ακόλουθα αδιανόητα:

«Περπατούσαμε εχθές το βράδυ με τον συντροφό μου προς το Εξάρχεια. Γύρω στις 11:30 περάσαμε από την οδό Βασιλέως Ηρακλείου, πιασμένοι χέρι-χέρι. Εκεί, στα πλαϊνά της εισόδου του Αρχαιολογικού Μουσείου, ήταν σταθμευμένη μια κλούβα των ΜΑΤ, με δύο φρουρούς που κάθονταν απ΄έξω. Εμείς, ενώ προχωρούσαμε πιασμένοι χέρι-χέρι, ακούσαμε κάποια στιγμή έναν απ΄αυτούς να λέει: «Κοίτα, τώρα περνούν κάτι παλικάρια, άλλο πράγμα.» Προσπερνώντας τους, ακούσαμε πάλι τον ίδιο αστυνομικό να λέει ειρωνικά: «Άντρακλες σκέτοι» . Εκείνη τη στιγμή, γυρνάω και τον ρωτάω: «Συγγνώμη, σ΄εμάς αναφέρεστε»; Εκείνος με τσαμπουκά μου απαντά: «Ναι ρε, υπάρχει κάποιο πρόβλημα;» «Αν αναφέρεστε σ΄εμάς, μάλλον υπάρχει» , του απαντώ εγώ κι εκείνος, εντελώς, ξαφνικά μου ρίχνει μια κουτουλιά. Από το χτύπημα το κεφάλι μου έγειρε, χτυπώντας με δύναμη τη μύτη του συντρόφου μου, που καθόταν πίσω μου. Στη συνέχεια, αφού μας δήλωσε ότι δεν του αρέσουν οι φάτσες μας, μας είπε να τσακιστούμε να φύγουμε από εκεί. Το επανέλαβε κι ο 2ος αστυνομικός, ο οποίος άπλωσε το πόδι του μπροστά μου για να μου βάλει τρικλοποδιά. Ευτυχώς, με κράτησε ο συντροφός μου και δεν έπεσα. Περπατήσαμε γρήγορα μακριά τους σε κατάσταση ΣΟΚ. Λίγο αργότερα, έχοντας βρει κάπως την ψυχραιμία μας, πήραμε τηλέφωνο την αστυνομία για να καταγγείλλουμε το περιστατικό.»

Δηλαδή, τα νέα ήθη προβλέπουν το να απειλείται η σωματική σου ακεραιότητα και η αξιοπρέπειά σου, από άνδρες επιφορτισμένους με την «Προστασία του Πολίτη», λόγω του σεξουαλικού σου προσανατολισμού.

Όλα αυτά συνιστούν μόνο την αρχή. Διότι, όπως το περιέγραψε και ένας νέος βουλευτής της συμπολίτευσης, το πρόγραμμα συνοψίζεται στη «Λευτεριά στην Α΄ Αθήνας» — από γκέϊ, μετανάστες, πρόσφυγες, σκουπίδια και αποβράσματα χωρίς εισιτήριο. Πόσο αφελής όμως πρέπει να είναι κάποιος που ανέμενε κάτι διαφορετικό από την κυβέρνηση όπου ως πρωτοκλασάτοι υπουργοί υπηρετούν οι πρώτοι αστέρες του κάποτε ΛΑΟΣ; Τι περιμένατε, ευρωπαϊκή φινέτσα και ανθρώπινα δικαιώματα;