«Το να κατηγορείτε τη ΝΔ για λαϊκισμό και ιδιοτέλεια προσβάλλει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού που έδωσε με 40% τη δυνατότητα σε αυτή την παράταξη να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή κατά τη δευτερολογία του και πρόσθεσε: «Ξεφύγετε από αυτή την ψυχολογική αντίληψη του δήθεν αδικημένου».

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι οι υπουργοί έχουν τη δυνατότητα να απαντούν ανά πάσα στιγμή. «Εγώ θα είμαι εδώ να απαντώ όποτε και όταν χρειάζεται. Δεν με έχετε κατηγορήσει ως βουβό αρχηγό της αντιπολίτευσης. Δεν σκοπεύω να είμαι βουβός πρωθυπουργός», συνέχισε.

Σε ότι αφορά την κριτική για τον αριθμό των μετακλητών υπενθύμισε ότι η ΝΔ ως αντιπολίτευση υπέβαλε δεκάδες ερωτήσεις βουλευτών και αναρωτήθηκε «γιατί δεν τα είπατε τότε ως πρωθυπουργός όσα λέτε σήμερα;». Και συμπλήρωσε: «Αν σας ασκήθηκε κριτική, αφορούσε μόνο τον αριθμό των μετακλητών. Αφορούσε τη γενικότερη εντύπωση ότι διορίζατε την παρέα και τους κολλητούς σας στο Μέγαρο Μαξίμου».

Ο πρωθυπουργός ρώτησε ευθέως τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αν συμφωνεί και αν θα ψηφίσει τη διάταξη που ορίζει ότι είναι προκαθορισμένος ο αριθμός των μετακλητών χωρίς να μπορεί κανένας υπουργός να τον τροποποιεί.

«Χαίρομαι που εκμαιεύω ψήγματα συναίνεσης», είπε στη συνέχεια και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να απαντήσει αν συμφωνεί με τη διάταξη που ορίζει τακτικές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και με εκείνη που δίνει δυνατότητα υπογραφής στους γενικούς διευθυντές.

«Εσείς είχατε ή δεν είχατε υπουργό αναπληρωτή αρμόδιο για ζητήματα καταπολέμησης της διαφθοράς; Είχε και κάποιο παρατσούκλι.. Έβγαινε από το Μέγαρο Μαξίμου και έκανε δηλώσεις για τα μεγαλύτερα σκάνδαλα από την επανάσταση και μετά. Είναι λογικό η καταπολέμηση της διαφθοράς να είναι αρμοδιότητα ενός υπουργού;», συμπλήρωσε και είπε ότι για αυτό ιδρύεται ανεξάρτητη αρχή όπως συστήνει ο ΟΟΣΑ.

Τέλος σε ότι αφορά την ΕΥΠ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει κανένα νόμο και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να σχολιάσει την τοποθέτηση του Γιάννη Βαρουφάκη ο οποίος άφησε υπόνοιες ότι ο κ. Ρουμπάτης περίπου παρακολουθούσε τους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης.