Μάκης Βορίδης: Στο επίκεντρο ο ευρωπαίος αγρότης

Oι περιβαλλοντικές και κλιματικές πτυχές της ΚΑΠ στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας στις Βρυξέλλες


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12:57
16/07/2019
Μάκης Βορίδης: Στο επίκεντρο ο ευρωπαίος αγρότης
3
loading

Οι περιβαλλοντικές και κλιματικές πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) βρέθηκαν στο επίκεντρο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μάκης Βορίδης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό για την Κοινή Αγροτική Πολιτική Κωνσταντίνο Σκρέκα και τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπο Κασίμη.

Στα βασικά σημεία παρέμβασής του, ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις πρέπει να έχουν ως επίκεντρο τον Ευρωπαίο αγρότη, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος ολοένα και πιο συχνά με αντίξοες καιρικές συνθήκες και καλείται να ανταποκριθεί σε μεγαλύτερες περιβαλλοντικές απαιτήσεις, ενώ ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ μειώνεται. Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι, προκειμένου να έχει επιτυχία η εφαρμογή της ΚΑΠ μετά το 2020, θα πρέπει αφενός να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι και αφετέρου να υπάρξει επαρκής ευελιξία στα κράτη μέλη για τη διαχείριση των πόρων αυτών.

Όσον αφορά στους περιβαλλοντικούς στόχους της ΚΑΠ, ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τα υπάρχοντα περιβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα της αγροτικής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την ενισχυμένη αιρεσιμότητα και τα οικολογικά προγράμματα του πρώτου πυλώνα που προτείνονται για τη μελλοντική ΚΑΠ, θα μπορέσουν να φέρουν τα καλύτερα περιβαλλοντικά αποτελέσματα που όλοι επιθυμούμε.

Προϋπόθεση για αυτό, τόνισε, αποτελεί η απλούστευση κάποιων στοιχείων της ενισχυμένης αιρεσιμότητας, καθώς και η αποφυγή των επικαλύψεων στα μέτρα που θα εφαρμόζονται, ενώ στήριξε και την προαιρετική εφαρμογή των οικολογικών προγραμμάτων, σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε κράτους μέλους.

Ο υπουργός επανέλαβε την θέση της χώρας για εξαίρεση των μικροκαλλιεργητών από τους ελέγχους της αιρεσιμότητας, ώστε να υπάρξει ουσιαστική απλούστευση στην εφαρμογή της πολιτικής μας, αλλά και ως μέτρο στήριξης των μικρών εκμεταλλεύσεων που έχουν πολύ βασικό ρόλο στην τοπική αγροτική οικονομία και το περιβάλλον.

Προς αυτή την κατεύθυνση πρότεινε, επίσης, τη διατήρηση του 10% των επιχειρησιακών προγραμμάτων για τα οπωροκηπευτικά ως ελάχιστη δαπάνη για το περιβάλλον και το κλίμα, όπως επίσης και τη συμπερίληψη των περιοχών με φυσικούς ή άλλους ειδικούς περιορισμούς στο υποχρεωτικό 30% των δαπανών του ΕΓΤΑΑ για περιβαλλοντικούς στόχους.

Εξάλλου, στο χθεσινό Συμβούλιο τέθηκαν επιμέρους θέματα που αφορούν τον ευρύτερο αγροτικό τομέα, όπως η έκθεση της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για τη ζάχαρη και συγκεκριμένα η μετάβαση του τομέα σε μια ισορροπία βασισμένη στους νόμους της ελεύθερης αγοράς. Στον τομέα του ρυζιού, η ελληνική πλευρά τόνισε τη σημασία της ορυζο-καλλιέργειας για τη Ελλάδα για παραγωγούς και ορυζόμυλους, συμφωνώντας με την Ιταλία ότι είναι απαραίτητη η προσεκτική εξέταση των συνθηκών της αγοράς ρυζιού, εξαιτίας αυξημένων εισαγωγών από χώρες όπως η Καμπότζη και Μυανμάρ.

Επίσης, συζητήθηκαν, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι προσπάθειες για τον έλεγχο της αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ υπήρξε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη διαθεσιμότητα φυτοπροστατευτικών προϊόντων χαμηλού κινδύνου, με στόχο τις πιο βιώσιμες πρακτικές φυτοπροστασίες στην Ένωση.

Τέλος, το Συμβούλιο ενημερώθηκε σχετικά με τα αποτελέσματα της Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών της ΕΕ με τις χώρες MERCOSUR, μια συμφωνία με ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία, όπως σημείωσε ο υπουργός. Ωστόσο, σημείωσε την ανάγκη για την εκπόνηση μιας μελέτης της σωρευτικής επίδρασης των παραχωρήσεων που γίνονται στο πλαίσιο των συμφωνιών με τρίτες χώρες και κάλεσε την Επιτροπή για άμεση θέσπιση του ταμείου για την αντιμετώπιση των διαταραχών στην αγορά με απλουστευμένους και διαφανείς όρους, ώστε να θωρακιστεί όσο το δυνατόν καλύτερα η ευρωπαϊκή γεωργία από τις επιδράσεις των εμπορικών συμφωνιών και τη ρευστότητα της αγοράς.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Ιέραξ

  αυτη οι κυβερνηση με νεοδημοκρατες -πασοκους- λαος υπουργους ειναι σαν φρουτοσαλατα με αγουρα φρουτα,
  η ξινιλα και ο εμετος καθημερινος.

 2. avatar Απλά και κατανοητά

  Ειδικός στο να αθωώνει απατεώνες και καταχραστές όπως ο Αρ. Φλώρος της Energa. Παντελώς άσχετος με το υπουργείο Γεωργίας! Δε μπορεί να ξεχωρίσει τους σπόρους από το σιτάρι και το καλαμπόκι!

 3. avatar ΤΟΞΟΤΗΣ

  ΑΡΑ ΑΣΕΙ ΤΟΥΝ ΕΙΥΡΟΥΠΑΙΟΥ ΑΓΡΟΤ\' ι ΔΩΩΩ ΤΗΡΑ ΤΟΥΝ ΚΑΨΕΙΡΟ ΕΛΛΗΝΑ !!!!!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει