«Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε σε κυβέρνηση με δυνάμεις που στηρίζουν το μνημόνιο», δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος από την Κύπρο.

Με το ΣΥΡΙΖΑ «προσπαθούμε σε ορισμένα θέματα να συγκλίνουμε, όπως στο θέμα της επίθεσης που δέχεται η Κύπρος από την Τρόικα», σημείωσε ο κ. Καμμένος, ενώ επανέλαβε ότι «υπάρχουν αντιθέσεις σε εθνικά θέματα που, για εμάς αποτελούν κόκκινες γραμμές».

Ο κ. Καμμένος, σε συνέντευξη Τύπου με την ολοκλήρωση της επίσκεψης αντιπροσωπείας του κόμματός του στην Κύπρο, χαρακτήρισε υποθετική την ερώτηση για το κατά πόσο θα μπορούσε να βρεθεί σε μια κυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει στις δημοσκοπήσεις και συνέστησε υπομονή «για να δούμε τι θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός».

«Εμείς θα διεκδικήσουμε να πάρουμε την πλειοψηφία από τον ελληνικό λαό και τη λαϊκή εντολή να κυβερνήσουμε με την εθνική μας πρόταση. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είμαστε ένα Κίνημα, που διαμόρφωσε πρόταση διακυβέρνησης», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η τελική πρόταση θα ψηφιστεί στο συνέδριο στις 25 – 26 Απριλίου.

«Οποιεσδήποτε συνεργασίες μετεκλογικά, θα έχουν να κάνουν με τη σύγκλιση στις προγραμματικές μας θέσεις», σημείωσε.

Σε παρατήρηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα δείχνουν πως, παρά την αγανάκτηση, ο λαός θεωρεί ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, ο Π. Καμμένος σχολίασε ότι «είναι τα ίδια ποσοστά, που έδιναν το 2004 και στον Σημίτη».

Για το Κυπριακό Μνημόνιο, ο κ. Καμμένος είπε ότι διαμορφώθηκε με βάση το «όχι» της Βουλής στην πρώτη απόφαση του Eurogroup, «που ήταν ανάλογο με το “όχι” του Τάσσου Παπαδόπουλου στο Σχέδιο Ανάν» .

Το ένα μόνο θετικό από το μνημόνιο είναι ότι απεξαρτήθηκε το φυσικό αέριο από τα περιουσιακά στοιχεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε, αλλά πρόσθεσε ότι στόχος της Τρόικας είναι να βάλει στο χέρι το φυσικό πλούτο της Κύπρου. Η Τρόικα, ανέφερε, επιβάλλει πολιτική που οδηγεί σε ύφεση. Η ύφεση θα οδηγήσει σε ανεργία, η οποία, όπως εκτίμησε, θα ξεπεράσει το 50%.

«Για την κατάσταση, κύρια ευθύνη φέρουν οι κεντρικοί τραπεζίτες, στην Ελλάδα ο κ. Προβόπουλος και στην Κύπρο ο τέως διοικητής της ΚΤΚ Αθανάσιος Ορφανίδης, γιατί αποφάσισαν μόνοι τους στην ΕΚΤ το PSI», τόνισε.

Ο κ. Καμμένος μίλησε επίσης για «διαπλοκή τραπεζιτών και πολιτικών σε Ελλάδα και Κύπρο» και κατηγόρησε τον κ. Προβόπουλο ότι «κατά τρόπο περίεργο, από μάρτυρας κατηγορίας έγινε μάρτυρας υπεράσπισης του Ανδρέα Βγενόπουλου».

«Το ΑΕΠ της Κύπρου ήταν 80%. Τι συνέβη και δεν είναι βιώσιμο;», διερωτήθηκε και υποστήριξε ότι τα νέα μέτρα δεν θα βοηθήσουν την οικονομία, αλλά θα την διαλύσουν. Η Τρόικα, σημείωσε, δεν επιτρέπει να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα από άλλες χώρες.

Χαρακτήρισε την Τρόικα και το ΔΝΤ ως «τέταρτο Ράϊχ», που «οδηγούν τους λαούς στην καταστροφή και στην εξαθλίωση», ενώ αναφορικά με την εξαγορά από την Τράπεζα Πειραιώς των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, είπε ότι «έγινε σε πολιτικό επίπεδο» και πως «η λύση δεν ακολούθησε τις προδιαγραφές της ΕΕ». Ο Π. Καμμένος επιβεβαίωσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προσπαθεί να θέσει ως όρο στη δανειακή σύμβαση για απεμπλοκή της Κύπρου, αν αποπληρώσει τα 11,2 δισ. ευρώ του ELA.

Ωστόσο, εξέφρασε το φόβο ότι η Τρόικα «θα φουσκώσει το ποσό γύρω στα 35 δισ. ευρώ ώστε να μην μπορέσει να υπάρξει απεμπλοκή».

Τέλος, επέκρινε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι «μιλά για ευρωπαϊκή και όχι ελληνική υφαλοκρηπίδα».

O Πάνος Καμένος συναντήθηκε με τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.