«Συγκλονισμένος» από δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο είναι «τυχερές» όσες μητέρες επέλεξαν να γεννήσουν στο σπίτι του, αφού κατάφεραν έτσι να εισπράξουν το χρηματικό βοήθημα που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ, αντί μαιευτικής περίθαλψης σε περίπτωση τοκετού εκτός νοσηλευτικού ιδρύματος», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας σε ημερίδα του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής του κόμματος.

Πρόκειται, τόνισε ο κ. Αλέξης Τσίπρας, για «κανονισμό που εφαρμόζεται από τον Δεκέμβριο του 2012 στο πλαίσιο του γενικότερου παραλογισμού της “ανασυγκρότησης” του συστήματος υγείας. Θεωρούμε ότι την καθοδήγηση των νέων μαμάδων σε αυτές τις επικίνδυνες για τα ελληνικά δεδομένα επιλογές, προσβολή προς την ίδια την έννοια της ζωής».

«Η γενικότερη διάλυση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας δεν είναι ανεξάρτητη της δυναμικής των γυναικείων κινημάτων. Είναι μια απολύτως συντεταγμένη συστημική επιλογή με στόχο τη διεύρυνση του γυναικείου αποκλεισμού από το δημόσιο πεδίο και τις κοινωνικές διεκδικήσεις», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ακόμα ότι «είναι οι γυναίκες που υποφέρουν περισσότερο από την φτώχεια, την ανεργία, την οικονομική εξαθλίωση της κρίσης του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού. Και αν το αίτημα δεν είναι ξεκάθαρα η ανατροπή των ανισοτήτων που έχουν αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο του νεοφιλελεύθερου οικοδομήματος, τότε το αίτημα της ισότητας των φύλων θα συναντά διαρκώς τα όριά του».

Ο κ. Τσίπρας καταλήγοντας, ανέφερε ότι ότι «προχθές, στη Βουλή ο πρωθυπουργός, ούτε λίγο ούτε πολύ, μίλησε υποτιμητικά για τη φεμινιστική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ-EKM. Με δυο λόγια μίλησε υποτιμητικά για το φεμινιστικό κίνημα. Εμείς του απαντάμε ότι όχι μόνο δεν μας δημιουργεί πρόβλημα η ύπαρξή του και εντός του κόμματός μας, αλλά είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Είμαστε περήφανοι για το φεμινιστικό κίνημα. Για ένα κίνημα το οποίο με αγώνες έως εσχάτων, συγκρότησε το κοινωνικό υποκείμενο γυναίκες, στις οποίες παρέδωσε ως παρακαταθήκη, δικαιώματα που σήμερα λίγο πολύ, όλοι μας θεωρούμε δεδομένα».