Σε ομιλία του στην ημερίδα για τη Ρύθμιση της Αγοράς των Παιγνίων στην Ελλάδα, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνου , τόνισε ότι «το στοίχημα δεν είναι αυτό που ήταν. Έχει δώσει την θέση του σε μια βιομηχανία με τεράστιες προοπτικές και ευκαιρίες. Μια βιομηχανία που έχει περισσότερα κοινά με την ψυχαγωγία. Και βέβαια τα στοιχήματα είναι βασικός άξονας αυτής της βιομηχανίας αλλά γύρω της έχουν αναπτυχθεί δημιουργικές δράσεις τις οποίες ποτέ δεν φανταστήκαμε. Αν θέλετε να πεισθείτε κοιτάξτε προς το εξωτερικό. Ολόκληρες πόλεις που πριν 10 χρόνια ήταν κέντρα διαφθοράς και πορνείας, έχουν μετατραπεί σε κέντρα ψυχαγωγίας για όλες τις τάξεις, για όλα τα εισοδήματα, για όλες τις ηλικίες. Σήμερα το Λας Βέγκας δεν είναι αυτό που ήταν.

Το στοίχημα είναι μια βιομηχανία, που περιλαμβάνει, από τον τουρισμό και την φιλοξενία μέχρι τις ηλεκτρονικές τεχνολογίες και τις νέες μορφές δημιουργίας. Ο παλιός γκρουπιέρης της Πάρνηθας είναι σήμερα στο διαδίκτυο και στο τραπέζι του κάθονται παίχτες από όλη τη γη. Ο ίδιος ο γκρουπιέρης είναι μέσα σε ένα σέρβερ σε κάποιο silicon valley και για να φτιαχτεί χρειάστηκαν ένας ηθοποιός, ένας σκηνοθέτης, δύο σερβιτόρες κομπάρσοι, ένα ολόκληρο στούντιο με καμεραμάν, ηχολήπτες και μακιγιέρ, πολλοί προγραμματιστές και κάποιοι επιχειρηματίες που επένδυσαν στο εγχείρημα.

Σήμερα μπορείς να στοιχηματίσεις σε όποιο μέρος του κόσμου θες από όπου θες για όποια φυσική, ανθρώπινη, ηλεκτρονική δράση επιλέξεις: από τις ιπποδρομίες στην Γαλλία, μέχρι τις εκλογές στην Αγγλία και από τα reality show στη Ρωσία, μέχρι και σε άυλα ηλεκτρονικά παιχνίδια στο διαδίκτυο. Και γύρω από αυτό έχει δημιουργηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία στην οποία δραστηριοποιούνται μεγάλοι, σοβαροί και ισχυροί πρωταγωνιστές.

Ο ΟΠΑΠ δεν είναι πια το ΠΡΟΠΟ και το στοίχημα δεν είναι πια οι κουλοχέρηδες. Την τελευταία δεκαετία το gambling έγινε gaming. Το στοίχημα έγινε διασκέδαση, έγινε ψυχαγωγία και έγινε αναψυχή. Και σε αυτήν την νέα κατάσταση έχουμε μια επιλογή: να απαγορεύσουμε αυτή τη δράση και να κάνουμε πως δεν υπάρχει ή να την εντάξουμε σε ένα σοβαρό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ελέγχεται και θα λογοδοτεί.

Παραδείγματα από την πρώτη προσέγγιση έχουμε πολλά: από την ποτοαπαγόρευση στο Σικάγο μέχρι τα φρουτάκια πριν από μερικά χρόνια στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα είναι πάντα τραγικά για τους ανθρώπους που γίνονται θύματα επιτήδειων εκμεταλλευτών.

Η άλλη λύση, που έχει υιοθετηθεί στα περισσότερα μέρη του κόσμου με επιτυχία, είναι να μπουν κανόνες που ελέγχονται από το κράτος. Και μέσα σε ένα πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας να αναπτυχθεί μια βιομηχανία που δημιουργεί παραπλήσια οφέλη και θέσεις εργασίας.

Ο όρος που χρησιμοποιείται σήμερα είναι responsible gaming, ή υπεύθυνο παιχνίδι, και δουλειά της πολιτείας είναι να το αφήσει να αναπτυχθεί με κανόνες και να το αξιοποιήσει προς όφελος των πολιτών. Σήμερα κάθε σοβαρή εταιρία που εμπλέκεται σε αυτήν την βιομηχανία υπάγεται σε κανόνες και έχει προγράμματα που βοηθούν τους ανθρώπους που δεν μπορούν να ελέγξουν τις δικές τους αδυναμίες. Παράλληλα κάθε μια από αυτές τις εταιρίες, σε συνεργασία με το κράτος, δημιουργούν συνθήκες έτσι ώστε να κέρδη από μια τέτοια δραστηριότητα να πιάνουν τόπο.

Τέτοιες εταιρίες είναι και ο ΟΠΑΠ και ο ΟΔΙΕ. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε ξεκινήσει προγράμματα ανάπτυξης, αυξάνοντας τις δράσεις τους και μειώνοντας το κόστος λειτουργίας τους. Από τα κέρδη του ΟΠΑΠ χρηματοδοτούνται τόσο πολιτιστικές δράσεις όσο και προγράμματα κατά της βίας στα γήπεδα. Χρηματοδοτούνται προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος. Σήμερα που επιβάλαμε στον ΟΠΑΠ να χρηματοδοτεί μέσω του μητρώου επιχορηγούμενων φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, σήμερα που έχουμε δρομολογήσει οι αποφάσεις του να ανεβαίνουν στο διαδίκτυο, έχουμε διασφαλίσει τη διαφάνεια στις επιχορηγήσεις του ώστε να λογοδοτεί και να διαφημίζει και το κοινωνικό του έργο. Αυτή είναι μια δράση του ΟΠΑΠ που έχει προφανή κοινωνικά οφέλη.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Ο ΟΠΑΠ μπορεί και θα γίνει πηγή ανάπτυξης. Αυτές τις μέρες, αναζητώντας νέες τεχνολογίες για την υποστήριξη του ΟΠΑΠ, δεν διαπραγματευόμαστε μόνο τιμές αλλά στρατηγικές συμμαχίες που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας μέσα στους επόμενους 18 μήνες. Θέσεις εργασίας για νέους με πτυχία γύρω από τις νέες τεχνολογίες, τις νέες δημιουργίες, ακόμη και τον κινηματογράφο.

Όταν λοιπόν σήμερα ανοίγουμε τη διαβούλευση για το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια θα ήθελα να σας παροτρύνω να μην έχετε στο νου σας ένα παλιό δελτίο ΠΡΟΠΟ αλλά έναν ολόκληρο επιχειρηματικό κόσμο στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο. Ήδη Ελληνικές εταιρίες νέων δημιουργών έχουν μπει με μεγάλη επιτυχία σε αυτήν την βιομηχανία και έχουν διαπρέψει. Ήδη ο ΟΠΑΠ και ο ΟΔΙΕ έχουν κάνει βήματα όχι μόνο για να προλάβουν τις εξελίξεις αλλά να τις ξεπεράσουν και να βάλουν το δικό τους στίγμα στην νέα βιομηχανία. Ήδη η Ελλάδα γίνεται τουριστικός προορισμός για ανθρώπους που θέλουν να επισκεφθούν τα καζίνο μας και γύρω από αυτές τις μονάδες μπορούν να αναπτυχθούν δράσεις ικανές να στηρίξουν ολόκληρες βιομηχανίες. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια εξέλιξη που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε δυναμικά».