«Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για τη ρύθμιση οφειλών διαψεύδει κατηγορηματικά την καταστροφολογία στην οποία επιδίδεται η αξιωματική αντιπολίτευση όλα τα τελευταία χρόνια για να απαξιώσει τη μεγάλη προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης», ανέφερε κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης.

Η παρούσα κυβέρνηση έκανε, κάνει και θα συνεχίσει να κάνει, θεσμικά και πολιτικά, αυτό που πρέπει, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ασφαλισμένο, τον συνταξιούχο, τον εργαζόμενο, ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι «σήμερα που το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι πλέον βιώσιμο, μπορεί η κυβέρνηση να κάνει διορθωτικές παρεμβάσεις διαρκώς».

Κατηγόρησε, επίσης, τη Νέα Δημοκρατία ότι «έχει το θράσος να κουνάει το δάχτυλο αν και παρέδωσε 1,1 δισ. ευρώ χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία και 400.000 αδιεκπεραίωτες συντάξεις, αλλά σήμερα η χώρα έχει έναν ΕΦΚΑ πλεονασματικό».

Ο κ. Βαρδάκης, αναφερόμενος στην παρέμβαση για τις συντάξεις χηρείας, είπε ότι η κυβέρνηση είχε ιερή υποχρέωση και καθήκον να άρει μια μεγάλη αδικία και γι΄αυτό επιφέρει ευνοϊκές μεταβολές στο καθεστώς συνταξιοδότησης στις περιπτώσεις θανάτου.

«Σταθεροί στις δεσμεύσεις μας για την υλοποίηση μέτρων υπέρ του κόσμου της εργασίας, φέραμε μέτρα για την ενίσχυση των δικαιωμάτων εργαζομένων, μέτρα για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι το σημερινό νομοσχέδιο συνεχίζει την ίδια διαδρομή αφού προωθεί και άλλα μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων.

Αναφορικά με τα μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης, ο κ. Βαρδάκης επισήμανε τις διατάξεις για το επίδομα στέγασης, για την έκτακτη οικονομική βοήθεια στις οικογένειες ατόμων που έχασαν τη ζωή τους από σεισμό ή άλλα φυσικά φαινόμενα, και επισήμανε και τις ρυθμίσεις για τις προνοιακές παροχές του ΟΠΕΚΑ που προβλέπεται ότι είναι ποσά αφορολόγητα και δεν κατάσχονται.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στα μέτρα που ανακοίνωσε, χθες, ο πρωθυπουργός.

«Η ΝΔ παρέδωσε κοινωνικά ερείπια. Είπε στους νέους ανθρώπους να δουλέψουν για 280 ευρώ θεσπίζοντας τον αισχρό υποκατώτατο που αυτή η κυβέρνηση κατάργησε και έχει το θράσος να μιλάει. Θέσπισε τα 2ωρα, τα 3ωρα, την εκ περιτροπής απασχόληση και έχει το θράσος να μιλάει. Η ΝΔ ήταν, είναι και παραμένει επικίνδυνη για το σύνολο των πολιτών», είπε σύμφωνα με το ΑΜΠΕ και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να πει «ένα μέτρο υπέρ των εργαζομένων που πρότεινε τα τελευταία χρόνια».