Η προγραμματική διακήρυξη της συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ

Οι έξι πυλώνες της συμμαχίας


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16:50
07/04/2019
Η προγραμματική διακήρυξη της συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ
14
loading

Στη δημοσιότητα δόθηκε το μεσημέρι της Κυριακής η προγραμματική διακήρυξη της συνεργασίας ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά, το οποίο βασίζεται σε έξι πυλώνες.

Αναλυτικά το κείμενο της προγραμματικής διακήρυξης:

«1. Απαραίτητη η συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Ευρώπη

Σήμερα, σε Ελλάδα και Ευρώπη, είναι απαραίτητη και επείγουσα η συμμαχία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, δυνάμεων της Αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και του προοδευτικού κέντρου. Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) που ανήκει στην Ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και η Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ), που ανήκει στον χώρο της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Μας ενώνει η ανάγκη συμπόρευσης και κοινών απαντήσεων στις νέες προκλήσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη, παραμερίζοντας υπαρκτές διαφωνίες μας σε μια σειρά ζητημάτων.

 1. Απέναντι στην ακροδεξιά, τον εθνολαϊκισμό και τον νεοφιλελευθερισμό

Η οικονομική κρίση, η λιτότητα, η διεύρυνση των ανισοτήτων, ο αναποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του προσφυγικού ρεύματος ανέδειξαν τις αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος αλλά και την λανθασμένη πολιτική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συντηρητική και νεοφιλελεύθερη ασκούμενη πολιτική από τις πλειοψηφούσες μέχρι σήμερα δυνάμεις της δεξιάς έχει οδηγήσει στην άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και στην ενίσχυση του εθνικισμού και του ακροδεξιού λαϊκισμού. Πολλά κόμματα της ευρωπαϊκής δεξιάς, για να επιβιώσουν εκλογικά, υιοθετούν την ακροδεξιά ατζέντα ενισχύοντας ακόμη περισσότερο αυτή την τάση. Η απάντηση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική, με αφετηρία τις ευρωεκλογές. Προτεραιότητά τους σε όλη την Ευρώπη οφείλει να είναι η ήττα του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς, αλλά και η προώθηση πολιτικών ενίσχυσης της κοινωνικής δικαιοσύνης και των εργασιακών δικαιωμάτων, ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, θωράκισης της δημοκρατίας.

 1. Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Η ευρωπαϊκή εμβάθυνση και ολοκλήρωση είναι αναγκαία σε όλους τους τομείς, για μία δημοκρατική Ευρώπη που θα έχει ως συλλογικό όραμα έναν κόσμο ισότητας και ελευθερίας, που θα δίνει τη μάχη της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, με σταθερή στόχευση για μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα αντιπαρατίθεται αποφασιστικά στον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, θα αντιμετωπίζει το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα, με αλληλεγγύη, ανθρωπισμό και πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και θα προωθεί τη δημοκρατική της εμβάθυνση.

 1. Ενίσχυση της Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Για να αντιστραφεί το ρεύμα του αντιευρωπαϊσμού και του εθνολαϊκισμού πρέπει οι πολίτες να συμμετέχουν στις αποφάσεις που θα λαμβάνονται από δημοκρατικά εκλεγμένα και νομιμοποιημένα κι όχι από άτυπα εξωθεσμικά όργανα, με κυρίαρχο το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μόνο έτσι θα ξανακάνουμε την Ευρώπη ελκυστική.

 1. Αναγκαία η ανάδειξη μιας προοδευτικής ατζέντας στην Ελλάδα με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό

Είναι αναγκαία η ανάδειξη μίας προοδευτικής ατζέντας με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Γι’ αυτό και ο διάλογος και οι συνεργασίες μεταξύ των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων πρέπει να γίνονται σε προγραμματική βάση, δεδομένου ότι στο νέο πολιτικό περιβάλλον οι διαχωριστικές γραμμές αριστεράς - δεξιάς και προόδου - συντήρησης είναι ξεκάθαρες και θα καθορίσουν τις πολιτικές συγκλίσεις και αντιπαραθέσεις.

ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ μείναμε σταθεροί στην υπεύθυνη στάση επίλυσης του Μακεδονικού. Βάλαμε πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον. Κρατήσαμε μια πραγματικά πατριωτική στάση προς όφελος των συμφερόντων της χώρας συμβάλλοντας εμπράκτως στην οικοδόμηση μιας ειρηνικής βαλκανικής γειτονιάς. Τα όσα έχουν ακολουθήσει στην χώρα μας με την έξαρση ενός νέου εθνολαϊκισμού έφεραν στο προσκήνιο με έντονο τρόπο τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ προόδου και συντήρησης. Η κοινή μας βούληση για την προώθηση μίας ενωτικής διαδικασίας προοδευτικής συμπαράταξης μακριά από ηγεμονισμούς για να ηττηθεί η συντηρητική δεξιά και η ακροδεξιά έθεσαν τις βάσεις για την Προοδευτική Συμμαχία. Για να βγει η χώρα οριστικά από την κρίση χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμη και κυρίως να προωθηθεί μία πραγματικά προοδευτική ατζέντα σε όλους τους τομείς πολιτικής.

 1. Για την προώθηση μιας σύγχρονης αριστερής και προοδευτικής πολιτικής
 • Ένα νέο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα στηρίζεται στα εργασιακά δικαιώματα, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, με επιχειρηματικότητα που σέβεται τους κανόνες, με καινοτομία και επενδύσεις για την παραγωγή νέου πλούτου και τη δίκαιη αναδιανομή του, με προτεραιότητες σε τομείς, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή, η ναυτιλία και η εξαγωγική μεταποίηση (δομικά υλικά, φάρμακα), όπου η χώρα μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, με ισχυρή παρουσία του δημόσιου τομέα σε στρατηγικής σημασίας τομείς.
 • Η καταπολέμηση της ανεργίας με τη δημιουργία βιώσιμων, καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και μείωση των προσωρινών, υποαμοιβόμενων και ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Η περαιτέρω ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων και της εργατικής νομοθεσίας, η καταπολέμηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και της μαύρης εργασίας , η αύξηση των πραγματικών μισθών.
 • Η προστασία των δημόσιων αγαθών, η ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και υγείας, η ενίσχυση του κράτους πρόνοιας, η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Σοβαρές μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να γίνουν χωρίς κοινωνική συνοχή, γιατί όποτε αυτό δοκιμάσθηκε απέτυχε.
 • Ένα δίκαιο, σταθερό φορολογικό σύστημα, με προοδευτικές κλίμακες και μείωση της αναλογίας έμμεσων προς άμεσους φόρους.
 • Ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος που λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια και αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα, αφήνοντας πίσω τις παθογένειες, τη διαφθορά, τις πελατειακές σχέσεις.
 • Ο σεβασμός και η διαφύλαξη της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου, όπως και η διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών.
 • Η υπεύθυνη στάση στα μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, με σταθερή προσήλωση για ειρηνική επίλυση των διαφορών με τις γειτονικές χώρες, στο πλαίσιο μιας ενεργητικής, πολυδιαστατης και φιλειρηνικής πολιτικής, μακριά από κάθε εθνικισμό, με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα και όχι το πολιτικό κόστος.
 • Η διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών, προώθηση της ισότητας όλων των πολιτών ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού.
 • Η προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των δύο φύλων σε όλους τους τομείς της ζωής
 • Η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους στην κατεύθυνση του διαχωρισμού των σχέσεων εκκλησίας – κράτους.
 • Η συστηματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η προστασία του περιβάλλοντος και η επιδίωξη της αειφόρου ανάπτυξης που λαμβάνει υπόψη την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική διάσταση.
 • Η χάραξη και υλοποίηση μιας μακρόπνοης πολιτιστικής πολιτικής που θα διαφυλάσσει την πολιτιστική κληρονομιά και θα ενισχύει την σύγχρονη δημιουργία, τον πολιτιστικό πλουραλισμό και την προώθηση νέων τρόπων χρηματοδότησης του πολιτισμού».

 

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

14
σχόλια
 1. avatar ααααααα

  αριστεροι με δεξια τσεπη........ξερεις τι είναι να χανεις την κουταλα? ο πινοκιο λεει κατά της ιδιωτικης εκπεδευσης αλλα τα παιδια του πανε στο ιδιωτικο κλπ.....οπου φυσαει ο ανεμος

 2. avatar Μαύρο προβατο

  ΣΤΟΥΣ ΦΟΥΚΑΡΙΑΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΚΑΤΈΛΗΞΕ Ο ΠΙΝΟΚΙΟ. ΘΑ ΑΝΕΒΟΥΝ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ 0.5%. ΠΟΣΟ ΔΙΚΙΟ ΕΙΧΕΣ ΦΩΦΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΔΙΩΞΕΣ .

 3. avatar περαμα

  ΙΕΠΚ Συριζα ( ινστιτουτο επαγγελματικης πολιτικης καταρτησης)
  Σας δινεται δευτερη τριτη ευκαιρια για σταδιοδρομια στην ελλαδα.
  Η ενγραφες αρχισαν δεκτα ολα τα βιογραφικα.

 4. avatar PANKO

  ΟΛΟΙ τα ΠΑΝΤΑ...μην ξαναπέσει η χώρα στην κόζα νόστρα...

  1. avatar παρε και μανολο…λοιζου…..

   πολακηδες δωσε δανεια...μακεδονια...ντολμαδες...φορους...διοδια ...ενφια......

  2. avatar συριζοχημικα ριξε

   συλλαβε γριες...νεαρους.....αποφυλακισε τρομοκρατες .....καψτε την αθηνα καθε σαβκο.....[...] αποκαιδια της αριστερας

  3. avatar ολη η μποχα….ολοι μεσα στα σκουπιδια

   χουντες ακροδεξιοι κλεφτοπασοκοι...αποστατες ..προδοτες ολοι δεκτοι...η διαπλοκη καλογριτσα..λαυρεντιαδη μελισανιδη σαβιδη...ολοι μεσα......συριζοκλεφτες....συριζοψευτες...σταλινιστες καρεκλοθεσιτες.......απατεωνες καραδεξιοι.....απριλιανοι επαναστατες......

 5. avatar Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ! Βομβα ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ

  ΣΥΡΙΖΑ ΔΗΜΑΡ ! ΚΑΤΕΒΑΣΕτα ρολά της ΝΈΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και ΟΛΗΣ της Ανπολιτευσης ΟΡΙΣΤΙΚΑ ! ΚΑΙ ΕΠΟΝΤΑΙ και Άλλες ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ .....
  .ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ !.........ΙΑΣΩΝ !

  1. avatar η νδ θα ειναι πρωτο κομμα….

   και ειστε εσεις που θα τη φερετε στην εξουσια...αποδειξατε με την πολιτικη σας οτι η δεξια ειναι αριστερα...και σεις καραδεξιοι ακροδεξιοι φασιστες....τερλικα χημικα...φοροι και ξεπουλημα...σκυψιμο και περικοπες...μεταναστες και ελληνοποιησεις...πακιστανοι γινατε ολοι σας

  2. avatar αναμαζωνε εσυ σκουπιδια……

   και στο τελος θα χορευεις και θα κλαις.....παλιοσκουπιδα και σιδερα στο χυτα του ψευταλεξη......πεταλουδες της γεφυρας των στεναγμων

 6. avatar dop οι εξη πυλωνες

  1)Θεοχαροπουλος
  2)Μπιστης
  3)Ραγκουσης
  4)Τζουμακας
  5)Ξενογιαννακοπουλου
  6)Κουντουρα
  Οι αλλοι Κουικ,Ζουραρις,Δανελης,Παπαχριστοπουλος και ολα τα υπολοιπα ρεταλια πρωην Πασοκοι ειναι τα κολονακια!.

 7. avatar dop

  Ρε τσιπρα μεχρι προτινος ο θεοχαροπουλος σε χαρακτηριζε "βαρυμαγγα-νταη-αμοραλλιστη που βυθιζεις την χωρα"!!.
  Βυθιζεσαι στο χαος και δεν ξερεις απο που να πιαστεις.
  Πηγες και εκανες συστρατευση με ολους του κατημαδες του πολιτικου στερεωματος.
  Τον Τζουμακα καποτε τον ελεγες "σαχλαμαρα".
  Ασε τα αλλα μεγαλα αστερια οπως Ξενογιαννακοπουλου-Ζουραρι-Κουικ
  Τι εγινε ρε μεγαλε?Ετσι θα την βγαλεις??

 8. avatar Πέτσινη μεταγραφή

  Είναι θλιβερό ότι όλες αυτές οι ενέργειες που έγιναν χθες ξεπερνούν τα στοιχειώδη σοβαρότητας και θυσιάζονται στο βωμό μίας σφραγίδας. Μία περιορισμένη ηγετική ομάδα με προσωπικές στρατηγικές αποφάσισε όχι μόνο να διαγραφούν όσοι εξελέγησαν στη νέα εκτελεστική γραμματεία στο ΚΙΝΑΛ αλλά και για όσους υπήρξε η υποψία ότι υπάρχει συμπάθεια προς το ΚΙΝΑΛ με στόχο να υπάρχει απαρτία και τεχνητή πλειοψηφία για να τους βγουν τα κουκια

 9. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

  Επειδή ο Αλεξης δεν κατάφερε να αλλάξει την Ευρώπη πήρε την ΔΗΜΑΡ γθα να την βάλει στιν ισιο δρόμο!!!
  Μιλάμε οτι προσφέρουν απίστευτο γέλιο οι αριστεροί.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει